Gebruikte kanaalplaatvloeren terug in de keten mét garantie

donderdag 9 november 2023

Voor het eerst wordt in Nederland garantie gegeven op het hergebruiken van een gerecycled constructief bouwdeel dat al 24 jaar oud is. Het is VBI, de bekende producent van kanaalplaatvloeren, die tekent voor de kwaliteit en veiligheid van dit product. Architect Marc Verheijen wilde daar wel in meegaan met het project Upcycle Mall, een milieupark in aanbouw in Rotterdam.

VBI zet een opmerkelijke stap in de wereld van circulair bouwen door twintig jaar oude kanaalplaten te voorzien van een nieuwe garantie, waarmee ze als nieuw worden beschouwd. Deze innovatie markeert een belangrijke ontwikkeling waarbij fabrikanten verantwoordelijkheid nemen voor de kwaliteit van gerecyclede bouwmaterialen.

Peter Musters, adviseur Bouwprojecten van VBI, vertelt over dit initiatief: “We bieden al een retournamecertificaat om geleverde kanaalplaten terug te nemen aan het eind van de levensduur van een gebouw. Ook stimuleren we de markt tot de- en remontabel bouwen. Daar voegen we nu refurbished kanaalplaten met nieuwgarantie aan toe.”

Hoogwaardig

Het concept van VBI’s nieuwgarantie op gebruikte kanaalplaatvloeren versterkt het vertrouwen en de zekerheid in de kwaliteit van gerecyclede bouwmaterialen. Volgens Musters versnelt VBI het proces van refurbishen en hergebruik in de bouwindustrie. Hij benadrukt: “Kanaalplaten zijn te hoogwaardig om te granuleren en storten. Het refurbish-traject start met ons retournamecertificaat voor nieuwe remontabele projecten. Onder voorwaarden nemen we kanaalplaten terug bij levensduureinde van een gebouw. Vervolgens start een proces dat borgt dat deze platen veilig en als nieuw, inclusief garantie terug de bouw op gaan.”

Dit innovatieve proces wordt voor het eerst toegepast bij het Upcycle Mall-project, een milieuvriendelijk winkelcentrum in aanbouw in Rotterdam, dat volledig circulair wordt gebouwd. De begane-grondvloer van dit project bestaat al uit gebruikte kanaalplaten met garantie.

Data

Musters benadrukt verder het belang van de data die worden verzameld tijdens de bouw van de Upcycle Mall: “De data van de Upcycle Mall helpen om ons refurbished-proces te optimaliseren. Gegevens over engineering, montage, maatvoering, identificatie, keuring en transport worden geanalyseerd. Dit moet leiden tot een blauwdruk die start bij de identificatie van gebruikte en geoogste platen en eindigt met het weer uitleveren van die platen met garantie en een nieuwe identiteit.”

VBI refurbished kanaalplaatvloer

Het Upcycle Mall-project, geleid door architect Marc Verheijen van de gemeente Rotterdam, weerspiegelt de duurzaamheidsambities van Rotterdam. Verheijen: “Circulair bouwen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het is een ander bouwproces omdat je niet weet welke materialen wanneer beschikbaar zijn en wat de kwaliteit en de prijs is.”

Schiphol

De basis van de Upcycle Mall is een staalconstructie die eerst dienst deed in een laboratorium bij TNO in Delft. De gebruikte kanaalplaten zijn afkomstig uit een slooplocatie op Schiphol en dateren uit een order van 1999. VBI heeft ze ter plaatse beoordeeld en ook de wapening nauwkeurig gecontroleerd. De platen zijn overgedimensioneerd voor veilig gebruik en inmiddels voorzien van eps-isolatie.

Musters benadrukt tot slot de noodzaak van verdere verschuiving naar circulair bouwen in de bouwindustrie en concludeert: “De opdracht die er ligt, is groot. Tools als Madaster en Insert helpen om circulair bouwen verder te brengen, maar met name de overheid moet de aanjager zijn door nu al meer circulair aan te besteden. We hopen dat andere fabrikanten, net als VBI, bereid zijn om materiaal retour te nemen, want om te slagen moeten we meer kennis delen en beter samenwerken. Door elkaar te helpen, helpen we uiteindelijk ook onszelf.”

Bron: persbericht

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Zo breng je circulariteit in de praktijk

8 dec om 07:45 uur

Op de dag dat Het Nieuwe Normaal 1.0 in Amersfoort de circulariteit een reuze versnelling gaf, vulden experts…

Lees verder »
descriptionArtikel

VKG Architectuurprijs voor De Wheermolen en De Eenhoorn

8 dec om 07:45 uur

Aansluitend op ons Seminar Circulair Ontwerpen werden de winnaars bekendgemaakt van de dertiende editie van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van circulair naar regeneratief ontwerpen

1 dec om 10:45 uur

In februari staat traditioneel de Week van de Circulariteit op stapel, maar in de decembermaand van 2023 komt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar met focus op circulair en regeneratief ontwerpen

24 nov om 07:30 uur

Je laatste kans om dit jaar je kennis nog bij te spijkeren over circulair ontwerpen krijg je op 7 december in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Uniek onderwijsgebouw via concurrentiegerichte dialoog

20 nov om 07:30 uur

Op de campus van de Erasmus Universiteit in Rotterdam verrees eind vorig jaar het Langeveldgebouw. De creatie…

Lees verder »
descriptionArtikel

De samenwerking moet al in het inkoopproces gestalte krijgen

14 nov om 09:00 uur

Ondanks een niet optimale wettelijke druk om duurzaam en circulair te bouwen, is er veel mogelijk. Dat betoogt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunststofkozijnenbranche werkt keihard aan circulaire doelstelling

2 nov om 09:30 uur

Grote fabrikanten en profielleveranciers in de Nederlandse kunststofkozijnenbranche zijn diep doordrongen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

ARCHITECT@WORK voortaan jaarlijks in Amsterdam of Rotterdam

18 okt om 07:30 uur

De eerste editie van ARCHITECT@WORK The Netherlands in de metropoolregio Amsterdam was volgens de organisatie…

Lees verder »
/* ActiveCampaign */