Uit het magazine

Top 7 gezonde scholen

Voor de Top 7 van deze editie gingen we binnen ons netwerk op zoek naar uitstekende voorbeelden van gezonde scholen. Geen enkel thema lieten we achterwege, wat een fraai palet aan energiezuinige, speel en beweeg-, natuurinclusieve en frisse scholen oplevert. Deze lijst is samengesteld met dank aan Klimaatgroep Holland, Merosch, RoosRos Architecten en Nieman Raadgevende Ingenieurs. Deze Top 7 staat in willekeurige volgorde: geen project staat boven de andere.

De Vuurvogel

Basisschool de Vuurvogel in Spijkenisse, een gebouw uit de jaren 80, is in de zomer van 2021 als pilotproject gerenoveerd in maar liefst zeven weken tijd. Het resultaat is een aardgasvrije, energieneutrale en frisse school. Licht, lucht en ruimte waren de uitgangspunten voor de verbouwing, waarbij gebruik is gemaakt van duurzame en natuurlijke materialen. Het Design & Build team, bestaande uit RoosRos Architecten, aannemer Meerbouw, Bokhorst installatietechniek en Martinu electrotechniek, lag ten grondslag aan de succesvolle renovatie.

De Vuurvogel
De Verwondering

De Verwondering

De natuur is het fundament voor ons allen en het gebouw, de omgeving, de bodem en de weersinvloeden vormen de biotoop waarin de leerlingen door de groeiende (levende) omgeving gevormd worden. Deze biophilic school vormt een biotoop die het ideale ontwikkelingsklimaat faciliteert voor haar specifieke bewoners, de kinderen. Met deze natuurlijke principes heeft ORGA architect de basisschool De Verwondering in Almere ontworpen. Het project is niet alleen een inspiratie voor de leerlingen én medewerkers van de school, maar ook voor de rest van Nederland.

Beeld: © ORGA Architect

Amsterdam International Community School

Deze tijdelijke huisvesting van Amsterdam International Community School is geheel modulair en demontabel. Bijzonder is dat het project ondanks zijn tijdelijke karakter aan Frisse Scholen Klasse B voldoet. Voor het uiterlijk van het gebouw is ingezet op permanente uitstraling. Hoewel er voor tijdelijke bouw op energetisch vlak geen strenge eisen gelden, heeft de gemeente Amsterdam ervoor gekozen het gebouw te laten voldoen aan de eisen voor nieuwbouw. Dit project hoort bij de 10 meest iconische circulaire projecten van Nederland in de categorie Circular Award Public.

Beeld: © De Meeuw

Amsterdam International Community School
De Wiekslag

GBS De Wiekslag

De scholen in het Noorden van het land staan niet alleen voor een gezonde school bouwen, maar ook gezond in de zin van aardbevingsbestendig. Dit is een prachtige open school voor leerlingen om zich te ontplooien. Er is veel licht, een gezond binnenklimaat en het is gebouwd met duurzame materialen. Ook is er een groot schoolplein dat de kinderen op allerlei vlakken uitnodigt om buiten te komen spelen. Betrokken partijen: Klamer Architektenburo, WNP raadgevende ingenieurs, Kloeze installatietechniek en Klimaatgroep Holland.

Beeld: © Klimaatgroep Holland

IKC De Twijn

De beweegschool van de toekomst hoeft niet meer te worden ontworpen. Deze bestaat al. Integraal Kindcentrum De Twijn te Alblasserdam is ingericht vanuit een integrale visie op beweging, grotendeels gebaseerd op hoe Denemarken haar scholen aanpakt. Er zijn diverse beweegaanleidingen gerealiseerd, zoals circuits in de tussenruimtes, een boulderwand en een netconstructie om in te klimmen, waar vanuit het schoolbestuur vervolgens bewegend leren aan is gekoppeld. Het resultaat mag er zijn: kinderen reguleren hun energie beter, hebben daardoor meer plezier met leren en lopen de hele dag met een glimlach rond. Topos Architecten ontwierp de school.

Beeld: © Kees Rutten

IKC De Twijn
De Lichtboei

De Lichtboei

Het gebouw van basisschool De Lichtboei in Emmeloord was toe aan vernieuwing. Vanwege de onderwijsvisie en leerlingprognose werd gekozen voor renovatie zodat, zodat zoveel mogelijk vierkante meters bewaard bleven. Door op strategische plaatsen wanden en muren weg te halen, ontstond een open, lichte en transparante school. De oude aluminium puien zijn vervangen door goed geïsoleerde, met hout beklede geveldelen en het binnenklimaat is op orde gebracht met een vraaggestuurd ventilatiesysteem. 19 het atelier en Nieman Raadgevende Ingenieurs waren verantwoordelijk voor het integraal ontwerp, wat leidde tot zowel ruimtelijk functioneel als (installatie) technisch een metamorfose.

 

Dr. Knippenbergcollege

In Helmond is het nieuwe gebouw van het Dr. Knippenbergcollege opgeleverd. Op Sport- en Beleefcampus De Braak is het organische, stervormige schoolgebouw een van de absolute eye-catchers. In de door RoosRos Architecten ontworpen school is veel ruimte voor interactie, ontmoeting en actieve leer- en werkvormen, met telkens bovengemiddeld veel aandacht voor licht en lucht. Elke vleugel herbergt ofwel een onderwijscluster, ofwel een deel van de aula. De centrale ruimtes die de verschillende elementen verbinden zijn de centrale werkplaatsen. Zo ontstaat een spannend concept waarin leren en pauzeren moeiteloos in elkaar overgaan.

Beeld: © Lucas van der Wee

Dr. Knippenbergcollege