Uit het magazine

Top 10 Fijne en leerzame plekken

Voor de top tien in termen van renovatie en herstructurering kozen we voor een perspectief vanuit integrale gebiedsontwikkeling waar alle aspecten van architectuur, stedenbouw, bouwtechniek en landschap bij elkaar komen. Dit is niet zozeer een top tien in termen van absolute kwaliteit, maar meer in de zin van plekken waar je van kunt leren en die fijn zijn om te bezoeken. De projecten zijn alle aangedragen door collega’s van Inbo en gepresenteerd in willekeurige volgorde.

De Hallen Amsterdam

Geweldig sfeervolle renovatie van een oude tramremise naar een levendige plek in de stad waar voor alle delen van de bevolking wat te beleven is. Met de omringende nieuwbouw voelt het als een stukje Parijs in Amsterdam.

Foto door Minke Wagenaar

De Hallen Amsterdam
Roombeek Enschede

Roombeek Enschede

Beroemd project en stedenbouwkundig zeer goed gelukt. In dit gebied komen herstructurering, transformatie en renovatie van industriële gebouwen in alle smaken en kleuren voorbij. Daarnaast was Roombeek voor veel Nederlandse gemeenten een schoolvoorbeeld in het betrekken van bewoners bij de gebiedsontwikkeling, het zogenaamde community based development.

Foto via Shutterstock.com

Strijp-S Eindhoven

Strijp S is een van meest dynamische en interessante herstructureringsgebieden van Nederland. De gebiedsstructuur van oude Philipsgebouwen is uitgebouwd tot een levendig en caleidoscopisch stadsdeel.

Foto door Peter Beekmans

Strijp-S Eindhoven
Staalmanpleinbuurt Amsterdam

Staalmanpleinbuurt Amsterdam

De Staalmanpleinbuurt is een van de meest geslaagde voorbeelden van omgang met naoorlogse woningvoorraad. Een interessante mix van renovatie, transformatie en nieuwbouw laat een staalkaart zien aan mogelijkheden en woonvormen.

Foto door Eriksw

Marineterrein Amsterdam

Het Marineterrein in Amsterdam is nog maar relatief kortgeleden opengesteld voor het publiek en wordt een proeftuin van een variëteit aan ontwikkelingen.  Zeker in de afgelopen coronazomer wisten de Amsterdamse stedelingen de groene ruimten en de kades goed te vinden voor zomerse stadsrecreatie.

Foto door SjoerdMTA

Marineterrein Amsterdam
Stadshart Zaanstad

Stadshart Zaanstad

Je kunt ervan houden of niet, die grote groene Zaanse huizen die over de hele wereld bekend zijn. Feit is dat deze stedelijke herstructurering op knappe wijze de relatie tussen stad en station heeft verbeterd en een must see is voor iedereen die in Nederland met bouwen en plannen bezig is.

Foto via Shutterstock.com

Hitech campus Eindhoven

De Hightech campus in Eindhoven is een gebied met een unieke invulling en geldt al een decennium als de slimste vierkante kilometer ter wereld. Het landscapsconcept waarin de werkgebouwen zijn opgenomen en de voorzieningen zijn geconcentreerd in de strip is nog altijd de moeite van het bekijken waard.

Hitech campus Eindhoven
De Binckhorst Den Haag

De Binckhorst Den Haag

De Binckhorst in Den Haag is nog altijd een gebied met een rauw randje maar waar hoogbouw in vele vormen de komen periode uit de steigers zal komen. Dit is een gebied om de komende tien jaar goed te volgen.

Foto door Nanda Sluijsmans

Xiao Lujiahui Xinhua Pudong Shanghai China

Waarschijnlijk de meest indrukwekkende stedenbouwkundige herstructurering ter wereld is de transformatie van de oevers van de Huangpu rivier in downtown Shanghai. Over een lengte van 40 kilometer ontstaat een indrukwekkende mix aan parken, musea, industrieel erfgoed en super-hoogbouw. Shanghai wordt het New York van de 21e eeuw.

Foto door Joost van den Hoek

Xiao Lujiahui Xinhua Pudong Shanghai China
De Nieuwe Stad Amersfoort

De Nieuwe Stad Amersfoort

Een mooi voorbeeld van herstructurering en hergebruik van een binnenstedelijk bedrijventerrein. Interessante ontwikkelstrategie met inzet van placemaking middels evenementen en de inzet van veelbelovende jonge architecten.

Foto door De Nieuwe Stad