Uit het magazine

De Top 8 Florerende zorgomgevingen

Zorgomgevingen waar bewoners zich thuis voelen, dát moet het streven zijn. Daarom ging de Adviesraad van deze editie van Stedebouw & Architectuur op zoek naar zorgomgevingen waar wordt geleefd, een eigenschap die mogelijk is gemaakt door ruimtelijke ingrepen in het gebouw of de omgeving. Deze Top 8 staat in willekeurige volgorde: geen project staat boven de andere.

DoggeRIJ

Een oude stolpboerderij in het Noord-Hollandse landschap is door LEVS Architecten gerestaureerd en ingrijpend verbouwd. De oude stolp biedt nu, onder de naam DoggeRIJ, onderdak aan twee woongroepen voor kwetsbare jongeren. Beide woongroepen hebben een eigen entree en iedere bewoner heeft een eigen zit-slaapkamer op de begane grond. Door onderwijs en werken op de boerderij leren zij hier, in een intensief werk- en leertraject, structuur in hun leven op te bouwen. De inrichting van het terrein is sober en refereert met het erf, boomgaard, moestuin en dierenweide sterk aan de oorspronkelijke boerderijfunctie. 

Foto door Marcel van der Burg

Doggerij
Heemstede

Woongroep Heemstede

Woongroep Heemstede is in overleg met de stichtingen Mee en Integratie Gehandicapten in opdracht van woningbouwvereniging Pré Wonen en bouwbedrijf Tervoort tot stand gekomen, naar ontwerp van AG architecten. Het betreft een woongroep voor jongeren met een licht verstandelijke beperking op de locatie van een voormalig energiebedrijf. AG architecten: “Door het nieuwe gebouw van de Woongroep als pendant van de bestaande kantoorvilla vorm te geven en de tuin eromheen onderdeel te laten zijn van het park, ontstaat een soort ‘stempel’ aan weerszijden van de watertoren. Ondanks het grotere nieuwe programma dat de oude monteurswoning vervangt, dringt de luchtige bouwmassa zich niet te veel op en voegt zich op natuurlijke wijze in de bestaande rand.”

Foto door Ronald Schouten Fotografie

Zierik7

Het duurzaam gebouwde woon-zorgcomplex Zierik7, in het Zeeuwse Zierikzee, biedt 93 bewoners die langdurige zorg nodig hebben meer dan alleen een woning. Bewoners kunnen via diverse wandelroutes door het gebouw lopen naar de elf buurtkamers en brasserie. Het complex oogt daardoor als een knusse wijk met verschillende straten. Bewoners met verschillende indicaties wonen ‘gestippeld’ door elkaar heen. Elke buurtkamer heeft een eigen karakter. Bewoners kunnen zelf kiezen waar ze willen vertoeven en of ze mee willen doen aan activiteiten. Het woon-zorgcomplex is ruim en overzichtelijk opgezet, met een grote tuin en natuur in de nabijheid. 

Zierik7
Liv Inn

Liv Inn

Voormalig zorggebouw De Boomberg in Hilversum in bezit van corporatie Habion was aan vernieuwing toe en heeft een nieuw leven gekregen. Samen met bewoners is het omgevormd tot de eerste Liv Inn van ons land. Via de Røring-methodiek bepalen bewoners en de buurt samen hoe en op welke wijze de leefgemeenschap vorm krijgt. De wensen zijn vertaald in leefruimtes. Het gebouw in Hilversum heeft een flink aantal leefruimtes gekregen waar bewoners kunnen samenkomen en gezamenlijk activiteiten kunnen ondernemen. Zoals een leefkeuken, een binnentuin, een huistheater, een familiekamer, een huiskamer voor de buurt, biljartruimte, werkplaats en een café: de sociëteit van toen.

Foto door Lia Zaal

NaoberzorgPunt Kanz 

NaoberzorgPunt Kanz is een burgerinitiatief in het Limburgse Tienray, met als belangrijk doel om het welzijn van de mensen te vergroten. KanZ staat voor Kracht Aandacht Naober Zorg en die woorden maken meteen duidelijk waar dit initiatief voor staat: onderlinge hulp, aandacht voor elkaar en gebruik maken van de talenten van inwoners. Het initiatief verbindt jong en oud met elkaar. Een zorgcoördinator verzorgt wekelijks een spreekuur. Inwoners kunnen vragen stellen en wensen uiten. NaoberzorgPunt KanZ bekijkt op wat voor manier de mensen geholpen kunnen worden. Er zijn plannen om ook seniorenwoningen te realiseren.

NoaberzorgPunt Kanz
De Linde

De Linde

De Linde in Achterberg (Utrecht) is een unieke locatie van zorgorganisatie Quarijn voor ouderen met dementie. Aan de rand van het dorp Achterberg ligt een woonzorggebouw waar interieur, architectuur en landschap naadloos met elkaar versmelten. De 24 appartementen liggen alle op de begane grond en overal in het gebouw is er verbondenheid, maar ook toegang naar buiten. Hoewel er formeel drie zorggroepen zijn, hebben bewoners grote bewegingsvrijheid en kunnen ze kiezen waar zij zich thuis voelen. Alle woonkamers hebben een eigen sfeer. 

Foto door Wouter van der Sar

De Weijer

De Weijer in het Utrechtse Bunnik is een woongebouw waar op de begane grond een kleinschalige woonlocatie voor ouderen met dementie is gehuisvest. De veertien bewoners hebben ieder een eigen kamer en delen gezamenlijk een woonkeuken en twee aangelegen woonkamers. Uniek is de grote bewegingsruimte waarbij het lopen van een ‘achtje’ als uitgangspunt diende. De aaneenschakeling van ruimtes en plekken maakt dat er feitelijk geen gangen zijn. Alles is onderdeel van het wonen. Door slim om te gaan met het bouwproces en bouwbudgetten is een hoogwaardig interieur gecreëerd binnen een reguliere zorgbudget.  

Foto door Katja Effting

De Weijer
PG-afdeling Bunnichem

PG-afdeling Bunnichem

Bunnichem is een woon- en zorglocatie van Quarijn in Bunnik. Op de begane grond is een woongroep voor ouderen met dementie gehuisvest. De 24 bewoners delen twee woonkamers en een ruim ganggebied. Dit ganggebied werd echter niet optimaal gebruikt, terwijl woonkamers met de verhoogde zorgvraag als te klein werden ervaren. De ganggebieden werden daarop ontworpen als onderdeel van het wonen. Met een diversiteit aan plekken, een warme sfeer en een hoogwaardig lichtplan. Na de transformatie wordt met recht gesproken over een woonresidentie.

Foto door Wouter van der Sar