Project

Een vertrouwd gebouw is een leefbaar gebouw

Het Lyceum Schravenlant in Schiedam is het eerst Nederlandse schoolgebouw dat volledig Cradle to Cradle is gerealiseerd. Carina Nørregaard, architect bij LIAG, neemt ons tijdens de Verbindingsdag Gezonde Scholen op 11 november mee in het ontwerpproces.

Gezond gebouw

Een gezonde leefomgeving stond centraal in het gebouw. Dit is gerealiseerd door diverse aspecten, van flexibel indeelbare ruimtes tot duurzaam materiaalgebruik. Ook op technisch vlak blinkt het gebouw uit, met een sensorgestuurd regelsysteem voor lucht, verwarming en verlichting, alsook een CO2-gestuurde ventilatie en binnenbeplanting voor de akoestiek en luchtvochtigheid. De inbreng van de leerlingen was onmisbaar om een didactische omgeving te creëren. Zij hadden daarbij inspraak in de architectenselectie en hebben samen met LIAG het gebouw vormgegeven.

Die participatie is volgens LIAG cruciaal. De nieuwsgierigheid is uitgelokt bij de leerlingen, ook visueel gezien de deels zichtbare installaties. Carina Nørregaard, architect bij LIAG en gespecialiseerd in onderwijsgebouwen en gebruiksparticipatie, legt uit: “Onze fysieke omgeving heeft grote invloed op ons als mens. Niet alleen op ons welbevinden, maar ook op bijvoorbeeld onze gezondheid, prestaties en algemene ontwikkeling. Pas als een gebouw eigen en vertrouwd voelt, wordt het een echt leefbaar gebouw.”

Verbindingsdag Gezonde Scholen

De sleutel om dit te bereiken ligt in de samenwerking. Aan de hand van het project Lyceum Schravenlant in Schiedam legt Nørregaard tijdens de Verbindingsdag Gezonde Scholen op 11 november uit hoe de samenwerking met de gebruikers heeft plaatsgevonden. Deze dag vindt geheel digitaal plaats, dus kan vanuit het gemak van de thuiswerkplek bezocht worden, en is bovendien helemaal gratis.

Benieuwd? Lees hier meer informatie. Of bemachtig meteen een gratis ticket.

Over Carina Nørregaard

Carina studeerde architectuur aan de Royal Academy of Fine Arts in Kopenhagen en maakt sinds 2005 deel uit van team LIAG. Tijdens het programma ‘Het Experiment’ van Atelier Rijksbouwmeester deed ze professionele beroepservaring op. Als projectarchitect heeft zij gewerkt aan grote complexe projecten zoals onderwijs- en utiliteitsgebouwen. Recente projecten zijn het onderwijsgebouw Aurora van de Wageningen University & Research, Tapijn Universiteit Maastricht en IKC De Toverberg in Zoetermeer.

Deel dit artikel