Project

Eerste Nederlandse biofilische school doet verwonderen

Daan Bruggink van ORGA architecten ontwierp De Verwondering, de eerste ecologische basisschool van Nederland. Tijdens de Verbindingsdag Gezonde Scholen doet hij meer uit de doeken over dit op biofilische principes gebaseerde gebouw.

“Wanneer de natuur in al haar vormen geïntegreerd wordt in de onderwijsomgeving, levert dit enorme positieve effecten op voor de gesteldheid, de concentratie en het leervermogen van kinderen”, zo omschrijft ORGA architecten de visie achter basisschool De Verwondering in Almere, die oprichter Daan Bruggink verder toelicht op 11 november tijdens de digitale Verbindingsdag Gezonde Scholen. Elk onderdeel van de school, van het vegetatiedak tot de natuurlijke indeling van het interieur, is gebaseerd op natuurlijke aspecten.

Contact met de natuur

Het gebouw, de omgeving en het weer vormen tezamen een biotoop dat leerlingen in een ideaal ontwikkelingsklimaat zetten. Zo worden ze gestimuleerd door een natuurlijk speelterrein waar een spuwer het hemelwater op het plein brengt en krijgen kinderen les in onder andere een openluchtlokaal waar zelfs kippen op lopen. Beide voorzieningen worden het hele jaar door gebruikt, waardoor seizoensgebonden ervaringen opgedaan worden.Ook binnenin het schoolgebouw wordt variatie gestimuleerd, net zoals in de natuur. Er zijn beschutte zones waar men kan ontspannen door weinig licht, gedempte kleuren en zacht meubilair, terwijl lokalen genieten van veel daglichttoetreding door grote ramen. Overal is uitzicht op groen door groene gevels (binnen én buiten) die de luchtkwaliteit verbeteren en als geluidsbuffer dienen.

Materiaal doet ontspannen

De Verwondering creëert niet alleen een gezond binnenklimaat door de installaties en het vele groen, maar bevordert ook de concentratie en prestaties door het materiaalgebruik. Hout is het primaire bouwmateriaal van de school, onder andere in een demontabel houtskeletbouwsysteem. Dit materiaal heeft zowel visuele als tactiele voordelen.


ORGA: “Het waarnemen van houten interieurs is warm, uitnodigend en ontspannend. Onze zintuigen worden geactiveerd en waarnemingen worden verhoogd. Het stimuleert eveneens het tastgevoel en creëert een geweldige leeromgeving: tactiele stimulatie vermindert stress, activeert of ontspant.” Daar waar geen tastbaar materiaal is gebruikt, worden 2D-beelden opgenomen die psychologisch rustgevend werken.

Voor de kinderen

Daan Bruggink is een voorvechter van gezonde scholen. Hij gelooft volhartig in de biofilische principes die hij toepast in De Verwondering, met als doel het klaslokaal weer een efficiënte ruimte te maken om de hersenen te ontwikkelen. “Het zou dan ook logisch zijn om de natuur voor ieder schoolgebouw als uitgangspunt te nemen voor de architectuur én het interieurontwerp. Zo moeilijk is het ook niet”, aldus Bruggink.“Vaak wegen kosten, planning en regelgeving zwaarder, terwijl deze eigenlijk niet in dezelfde weegschaal horen te liggen als de voordelen voor de mens (die uiteindelijk ook gunstig zijn voor de portemonnee). Het gaat tenslotte om onze kinderen, de generatie van de toekomst.”

Praat meet tijdens de Verbindingsdag Gezonde Scholen op 11 november

Wil je meer horen over het ontwerp van De Verwondering of over de ontwerpprincipes van Daan Bruggink? Neem dan deel aan de digitale Verbindingsdag Gezonde Scholen op 11 november. Op die dag spreekt Bruggink naast architecten als Thomas Bögl (LIAG) en Sander Ros (RoosRos architecten) over de kansen voor gezonde scholen en hoe we die nú aangrijpen.


Bemachtig nú een ticket; het is gratis!

Deel dit artikel