INFRATECTURE; bottom up re-use

zondag 23 november 2014
timer 3 min
Mooie reacties op mijn Re-use blog van enkele dagen geleden. Viaduct des arts en highline spreken duidelijk tot de verbeelding. Een reactie luidde: ‘dat kan alleen in steden als NewYork en Parijs waar de economie daarvoor geschikt is’. Beide voorbeelden zijn inderdaad projecten die veel investeringen vergen en vanuit de overheid geïnitieerd en gestuurd zijn. Overigens is de Highline in NewYork voornamelijk via crowdfunding gefinancierd. Maar ook dan heb je wel een draagkrachtige omgeving nodig. Maar dat wil niet zeggen dat infra re-use enkel governemental-driven zijn of in economisch voortvarende omgevingen mogelijk zijn.

Een goed voorbeeld van een re-use wat vanuit burger initiatieven is ontstaan is de Veterans Memorial Bridge in Cleveland Ohio. De transformatie van deze brug geldt als goed re-use voorbeeld waar niet de overheid initiatiefnemer is maar een proces op gang is gekomen vanuit burgerinitiatief. Al in 1918 vormt deze brug een eerste verbinding over de Cuyahoga Rivier. Over meer dan een kilometer tilt de brug zowel de tram als auto 30 meter boven de rivier op waardoor het scheepvaart verkeer over de Cuyahoga Rivier ongehinderd door kan varen. Een voor die tijd ongekend technisch hoogstandje van staal en beton. De tram op het onderste dek, de auto op het bovenste dek.
 

Openbare route opeisen

In 1954 al verdwijnt de tramverbinding van deze brug. Het onderste dek wordt afgesloten. Al snel wordt echter dit dek illegaal gebruikt door voetgangers die op deze manier de rivier oversteken. Zij moeten daarvoor door gaten in de hekwerken klimmen en de route staat bekend als onguur en onveilig. Het duurt tot 2009 voordat burgers deze route als openbare route opeisen. Bewoners verenigen zich, de hekken worden afgebroken, het dek wordt schoongeveegd en er wordt contact gelegd met de Kent State University. De bewoners en de Universiteit werken samen plannen uit die dit benedendek aantrekkelijker maakt voor fietsers en voetgangers.
 

Slow urbanism

Om de route bij een breder publiek bekend te maken worden activiteiten en evenementen georganiseerd. Op deze manier is de route onderdeel geworden van de mental map van de stad. De Historische brug is voor de langzame modaliteiten voet en fiets een ideale verbinding tussen de woongebieden van Cleveland en het centrum van de stad geworden. Bij de Hofbogen in Rotterdam is een vergelijkbaar proces aan de gang. De in onbruik geraakte hooggelegen hofplein-spoorlijn wordt door enthousiaste stedelingen als locatie omarmt voor diverse initiatieven. De bogen worden langzaam maar zeker omgebouwd van opslag naar artistieke- en culturele- werk en ontmoetingsruimten. Een gedeelte van het hooggelegen spoordek is al in gebruik als evenementenlocatie. In tegenstelling tot een van bovenaf geplande ontwikkeling waar alles in één keer op de schop gaat wordt stukje bij beetje gesleuteld aan een nieuwe toekomst. Hierbij is sprake van een samenwerking tussen initiatiefnemers, gemeente en bewoners. Een re-use proces op basis van slow-urbanism. Deze traagheid is de sleutel voor succes. Door deze traagheid kunnen de ontwikkelingen draagvlak genereren, hebben meerdere initiatieven kans en zullen de ontwikkelingen beklijven.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
INFRATECTURE; bottom up re-use

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Speciaal magazine over de toekomst van mobiliteit

28 mrt om 07:30 uur

Als we kijken naar de toekomst van mobiliteit, zijn er mensen die denken aan drones voor personenvervoer,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Plattegrond dorp bepaalt dimensies zakelijk complex in China

19 dec 2023

In het financiële en zakendistrict Jiaozi Park in Chengdu wordt momenteel de laatste vrije kavel bebouwd met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Jouw kans voor nieuwe koers ruimtelijke ordening

6 dec 2023

Heb je de uitnodiging van Populytics ook in je mailbox ontvangen? Om mee te denken over de inrichting van…

Lees verder »
descriptionArtikel

"Een duurzame praktijk opzetten: zien, geloven, bouwen!"

26 okt 2023

Architect Lex van Waarden uitte in 2021 al zijn bezorgdheid over de sterk stijgende huisvestingskosten voor…

Lees verder »
person_outlineBlog

Woningbouw als katalysator voor mobiliteitstransitie

5 okt 2023

In dit blog schrijven Richard ter Avest en Claudia de Koning dat ons bestaan aan het veranderen is en ook onze…

Lees verder »
descriptionArtikel

Circulariteit in de praktijk: van daadkracht naar draagvlak

26 sep 2023

Het werkelijk toepassen van circulariteit is voor velen in de bouwsector nog steeds lastig. Bij adviesbureau…

Lees verder »
descriptionArtikel

Treinstation als katalysator van woningbouw

14 sep 2023

Een treinstation is veel meer dan een station voor treinen. Afhankelijk van de gebouwde en economische omgeving…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vernieuwend ontwerp biedt verzorgingshuis weer toekomst

28 aug 2023

Hoe verbouw je een verzorgingshuis, zodat het voldoet aan de wensen en eisen die tegenwoordig en in de toekomst…

Lees verder »