INFRATECTURE; bottom up re-use

zondag 23 november 2014
timer 3 min
Mooie reacties op mijn Re-use blog van enkele dagen geleden. Viaduct des arts en highline spreken duidelijk tot de verbeelding. Een reactie luidde: ‘dat kan alleen in steden als NewYork en Parijs waar de economie daarvoor geschikt is’. Beide voorbeelden zijn inderdaad projecten die veel investeringen vergen en vanuit de overheid geïnitieerd en gestuurd zijn. Overigens is de Highline in NewYork voornamelijk via crowdfunding gefinancierd. Maar ook dan heb je wel een draagkrachtige omgeving nodig. Maar dat wil niet zeggen dat infra re-use enkel governemental-driven zijn of in economisch voortvarende omgevingen mogelijk zijn.

Een goed voorbeeld van een re-use wat vanuit burger initiatieven is ontstaan is de Veterans Memorial Bridge in Cleveland Ohio. De transformatie van deze brug geldt als goed re-use voorbeeld waar niet de overheid initiatiefnemer is maar een proces op gang is gekomen vanuit burgerinitiatief. Al in 1918 vormt deze brug een eerste verbinding over de Cuyahoga Rivier. Over meer dan een kilometer tilt de brug zowel de tram als auto 30 meter boven de rivier op waardoor het scheepvaart verkeer over de Cuyahoga Rivier ongehinderd door kan varen. Een voor die tijd ongekend technisch hoogstandje van staal en beton. De tram op het onderste dek, de auto op het bovenste dek.
 

Openbare route opeisen

In 1954 al verdwijnt de tramverbinding van deze brug. Het onderste dek wordt afgesloten. Al snel wordt echter dit dek illegaal gebruikt door voetgangers die op deze manier de rivier oversteken. Zij moeten daarvoor door gaten in de hekwerken klimmen en de route staat bekend als onguur en onveilig. Het duurt tot 2009 voordat burgers deze route als openbare route opeisen. Bewoners verenigen zich, de hekken worden afgebroken, het dek wordt schoongeveegd en er wordt contact gelegd met de Kent State University. De bewoners en de Universiteit werken samen plannen uit die dit benedendek aantrekkelijker maakt voor fietsers en voetgangers.
 

Slow urbanism

Om de route bij een breder publiek bekend te maken worden activiteiten en evenementen georganiseerd. Op deze manier is de route onderdeel geworden van de mental map van de stad. De Historische brug is voor de langzame modaliteiten voet en fiets een ideale verbinding tussen de woongebieden van Cleveland en het centrum van de stad geworden. Bij de Hofbogen in Rotterdam is een vergelijkbaar proces aan de gang. De in onbruik geraakte hooggelegen hofplein-spoorlijn wordt door enthousiaste stedelingen als locatie omarmt voor diverse initiatieven. De bogen worden langzaam maar zeker omgebouwd van opslag naar artistieke- en culturele- werk en ontmoetingsruimten. Een gedeelte van het hooggelegen spoordek is al in gebruik als evenementenlocatie. In tegenstelling tot een van bovenaf geplande ontwikkeling waar alles in één keer op de schop gaat wordt stukje bij beetje gesleuteld aan een nieuwe toekomst. Hierbij is sprake van een samenwerking tussen initiatiefnemers, gemeente en bewoners. Een re-use proces op basis van slow-urbanism. Deze traagheid is de sleutel voor succes. Door deze traagheid kunnen de ontwikkelingen draagvlak genereren, hebben meerdere initiatieven kans en zullen de ontwikkelingen beklijven.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
INFRATECTURE; bottom up re-use

Meer artikelen met dit thema

Aftrap voor herontwikkeling District West

12 apr om 11:41 uur
APF International heeft de aftrap gegeven voor de herontwikkeling van drie kantoorgebouwen en nieuwbouw aan de…
Lees verder »

ENKA Arnhem: kansen voor leegstand

24 mrt om 08:00 uurtimer4 min
In Arnhem, tussen de Velperweg en de spoorlijn naar Zutphen, ligt een groot braakliggend terrein dat bekend staat…
Lees verder »

'Anders kijken naar parkeren door gezonde leefomgeving'

11 mrt om 08:00 uurtimer2 min
“Het inrichten van een gezonde en duurzame leefomgeving wordt steeds belangrijker. Het zorgt ervoor dat gemeenten…
Lees verder »

Belgisch Ukkel wordt een groene en autovrije leefomgeving rijker

5 mrt om 00:00 uurtimer2 min
In de Ukkelse wijk Calevoet maken de oude kantoorsites van Therabel en AstraZeneca, gelegen aan de Egide Van…
Lees verder »

Bruno Bruin: 'Meer aandacht gebiedsontwikkeling in regeerakkoord'

5 mrt om 00:00 uurtimer2 min
De tijdelijk HTM-directeur Bruno Bruins wil dat er in een nieuw regeerakkoord meer aandacht komt voor…
Lees verder »

Samenwerking Janssen de Jong Groep en New Horizon voor urban mining

26 feb om 00:00 uurtimer2 min
Janssen de Jong Groep en New Horizon Urban Mining slaan de handen ineen. Met de strategische samenwerking beogen…
Lees verder »

5 oplossingen voor veranderende steden door infrastructuur

25 feb om 00:00 uurtimer2 min
Stedelijke ontwikkeling, infrastructuur en mobiliteit zijn nauw met elkaar verbonden. De verbinding tussen woon-…
Lees verder »

Amsterdam Centraal wordt klaargestoomd voor de toekomst

9 feb om 00:00 uurtimer2 min
Vanaf eind 2021 en voor de tien jaar erna wordt Amsterdam Centraal grondig vernieuwd. De werkzaamheden aan het…
Lees verder »