CPO voor een openbaar toegankelijke stadstuin in Den Haag

donderdag 29 augustus 2013
timer 4 min
Stadstuinen duiken in allerlei steden op. Veelal initiatieven van onderaf, met burgers aan zet. Zo ook in het stenige Regentessekwartier in Den Haag. Op een plek waar een projectontwikkelaar een groot appartementencomplex wilde neerzetten, hebben de bewoners de projectontwikkelaar uitgekocht om op de braakliggende plek een prachtig natuurlijk hof te maken. Emma’s Hof.

ARCADIS landschapsarchitectuur heeft de enthousiaste bewonersgroep begeleid en de ideeën en wensen voor de tuin in een compleet ontwerp weten te vertalen.

 

De stadstuin in Den Haag is van meet af aan een groot succes en kreeg alom – ook nationaal – veel erkenning. In 2013 is Emma’s Hof genomineerd voor de Gouden Piramide, de Rijksprijs voor goed opdrachtgeverschap, won het ‘de Tuin van het jaar’ en ‘De Kroonappel’ van het Oranjefonds, een prijs voor het beste sociale buurtproject in Nederland

 

Sociale functie

De tuin ligt in de driehoek Weimarstraat / Beeklaan / Galileïstraat. In de vorige eeuw stond hier een patronaatsgebouw. De Stichting Stadstuin Emma’s Hof kocht met hulp van veel subsidiegevers het terrein en het gebouw. In februari 2010 werd het gebouw gesloopt. Daarna is een prachtige, openbaar toegankelijke stadstuin aangelegd. Het patronaatsgebouw had in het begin van de vorige eeuw een wijkfunctie. De tuin neemt die functie over:  “We hebben het terrein teruggegeven aan de buurt. Het is een ontmoetingsplaats voor jong en oud in deze multiculturele wijk.” Aldus Leonoor van der Linden, landschapsontwerper bij ARCADIS.

 

“De duurzaam ingerichte tuin is een rustplek voor volwassenen en een natuurlijke speelplek voor jonge kinderen. Er is gelegenheid voor kleinschalige optredens. En de tuin wordt onderhouden door de buurtbewoners zelf.”

 

Het Regentessekwartier, waar de tuin ligt, heeft een zeer divers samengestelde bevolking. Van het totaal 12.000 bewoners van de wijk is 38,1 procent bewoners oorspronkelijk afkomstig uit Suriname, Antillen, Turkije, Marokko en andere niet-geïndustrialiseerde landen. Daarnaast vestigt zich een groeiend aantal nieuwe Europeanen in deze wijk. Er zijn weinig of geen plekken, buiten de winkels, waar de verschillende bewonersgroepen elkaar spontaan kunnen ontmoeten. De wijk kent een zeer groot percentage huizen met drie of vier verdiepingen, met weinig privé groen. Emma's Hof is daarom een verrijking van de buurt: de wijk wordt groener en gezonder en de sociale samenhang wordt versterkt.

 

Gemotiveerde groepen

Vanuit het Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) programma van KNHM/Arcadis werkte Leonoor van der Linden aan meerdere projecten die vanuit de gemeenschap zelf worden geïnitieerd. “Projecten die het beste werken worden vaak getrokken door groepen die op elkaar zijn ingespeeld en waarbij de mensen elkaar versterken. Vaak ook met een aansprekend enthousiast boegbeeld.” Eigenlijk is dat niet anders dan bij andere projecten uit haar praktijk als landschapsontwerper. Maar er is wel een verschil: “Het ‘lastige’ (en misschien ook wel interessante) is dat je binnen wijkinitiatieven vaak niet de groep kunt samenstellen en ik kan me voorstellen dat juist dat ook bij die vergroening van krachtwijken een belangrijke aandachtspunt is.”

 

Bij de Emma’s Hof kreeg Van der Linden te maken met de Stichting Emma’s Hof: een zeer gemotiveerde groep (hoogopgeleide) mensen. Die onderling op èèn lijn zaten en zich voor een grote groep mensen hebben ingezet. Zij wisten uitstekend de paden van de subsidie en publiciteit te bewandelen en de juiste mensen op het juiste moment te benaderen en enthousiasmeren. En van begin tot eind betrokken te houden.

 

Die gemotiveerde groep bewoners heeft zich ingezet zowel voor de aankoop van grond en het pand (was in bezit van een projectontwikkelaar), als bij het ontwerp, bij de terugkoppeling naar subsidieverstrekkers en bewoners. Voor het beheer en onderhoud is door de stichting een groengroep ingesteld, alsook een sleutelgroep die de poort opent/afsluit. Ook heeft de stichting zich bezig gehouden met de communicatie en het indienen van het project bij prijsvragen.

 

www.emmashof.nl

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
CPO voor een openbaar toegankelijke stadstuin in Den Haag

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Challenge geeft inzicht in vergroeningspotenties

11 apr om 07:30 uur

Hoe groen is jouw stad? Met de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten daar een goed inzicht in, zoals blijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Werksessies natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners

26 mrt om 15:30 uur

Ben je een gebiedsontwikkelaar of projectontwikkelaar en ben je geïnteresseerd in hoe groenvoorzieningen in…

Lees verder »
person_outlineBlog

Rijke biodiversiteit: gunstige invloed op gezondheid

15 feb om 07:30 uur

Biodiversiteit heeft niet alleen betrekking op de planten- en dierenwereld. Een rijke biodiversiteit heeft ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe groennorm steden vergt vele miljarden

13 feb om 07:30 uur

Geen enkele bestaande norm in Nederland stelt kwaliteitseisen aan groenvoorzieningen. Mocht er alsnog een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een groen gebouw kent ook bouwkundig groen

7 feb om 07:30 uur

Waaraan moet een groen gebouw voldoen? Leiden de specificaties wel tot voldoende groen? Of wordt het hooguit…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuw ontwerpparadigma voor de stad met ecosysteemdiensten

23 jan om 11:30 uur

Het klimaat verandert in een hoog tempo en de effecten op de menselijke activiteiten en gezondheid zijn vooral…

Lees verder »
descriptionArtikel

Collectiviteit, gezondheid en natuur centraal in Kerkebosch

17 jan om 17:00 uur

De recent ontwikkelde woonwijk Elix, gelegen in Zeist Kerkebosch, bestaat uit veertien duurzame en circulaire…

Lees verder »
descriptionArtikel

Congres Natuurlijk: versnelling natuurinclusief bouwen

11 dec 2023

De vijfde editie van het Congres Natuurlijk in het Provinciehuis in Zwolle liet met veel kennisdeling,…

Lees verder »