Nijmeegse Hoogstraat heringericht tot culturele hotspot

maandag 12 september 2022
De Hoogstraat in Nijmegen is één van de belangrijke entrees tot het centrum van Nijmegen en maakt deel uit van het Valkenhofkwartier. Hier ligt Museum Het Valkhof en start het winkelgebied van de stad. De herinrichting van de Hoogstraat is onderdeel van de ambitie van de gemeente Nijmegen om van dit gebied een culturele en historische hotspot te maken. Door de herinrichting van de Hoogstraat is er een betere verbinding tussen de binnenstad en het Valkhofkwartier. Het project wordt in delen uitgevoerd. Er is nu nieuwe bestrating aangebracht en de inrichting is gewijzigd. Tevens is er nieuwe verlichting aangebracht.

Lennart Versteegt van Clafis is door de gemeente Nijmegen gevraagd om samen met de stadsarchitect en het projectteam een lichtontwerp te maken én te zorgen dat dit een uitvoerbaar ontwerp werd. Dit laatste was van groot belang, aangezien de Hoogstraat midden in het centrum van Nijmegen ligt. Dit maakte het een grote uitdaging voor Dynniq, verantwoordelijk voor het plaatsen van de nieuwe masten en de vakkundige installatie van de armaturen. 

Versteegt licht toe: “De bestaande verlichting in het gebied was verouderd en sloot niet aan bij de inrichting van het gebied. Uiteindelijk is besloten om het plan uit te voeren met de armaturen Tablet en Infinitum van Setga, die in verschillende combinaties geplaatst zijn op een van houtlook voorziene masten. Er is voor de Tablet gekozen omdat dit een slank, niet-opvallend straatarmatuur is van een fabrikant die de garantie afgeeft armaturen niet uit te faseren. Daarbij is in een eerdere fase een voorstel uitgewerkt om het armatuur toe te passen op de nostalgische masten die in de directe omgeving van de Hoogstraat staan.” 

Armatuur Nijmegen

“De schijnwerper Infinitum is toegepast om het plein gedeelte goed te kunnen verlichten en wordt teven gebruikt om het standbeeld bij het Valkhofpark uit te lichten”, vervolgt Versteegt. “Daarnaast wordt dit armatuur ook al aan de Waalkade toegepast, waardoor een herkenbare eenheid ontstaat in het Valkenhofkwartier. Tot slot wordt dit armatuur ook gebruikt door de gemeente en dit heeft voordelen voor het onderhoud. De installatie is tevens voorzien van een OLC van Sustainder waardoor de installatie dynamisch bediend kan worden en goed kan anticiperen op mogelijke toekomstige aanpassingen. Tot slot is gekozen om masten van VDL met houtlook te gebruiken, omdat deze ook al bij de Waalkade toegepast zijn. Het is de bedoeling dat het Valkenhofkwartier en de Waalkade als één samenhangend gebied ervaren gaat worden. De toepassing van soortgelijke masten zorgt voor een uniforme uitstraling.”

Armatuur Nijmegen

Over het voorlopige eindresultaat is iedereen tevreden. Er is een mooie basis gelegd en het gebied krijgt een mooie uitstraling, hoewel dit pas echt beoordeeld kan worden wanneer de overige gebieden binnen het plan ook aangepakt zijn.


QR DynniqMeer te weten komen over de verlichting op de Hoogstraat? Scan de qr-code om een video van Dynniq Mobility te kijken.

 

 

 


Cover S&A GD 2022Dit is een verkorte versie van het artikel Nijmeegse Hoogstraat heringericht tot culturele hotspot. De volledige versie verscheen eerder in Stedebouw & Architectuur, editie Renovatie & Herstructurering van 2022, die op 15 juli 2022 verscheen.

Je kunt deze editie nabestellen. Een exemplaar kost € 25,- exclusief verzendkosten. Mail naar administratie@acquirepublishing.nl met jouw NAW-gegevens en (indien noodzakelijk) een opdrachtnummer.

Gegarandeerd alle edities van Stedebouw & Architectuur per jaar ontvangen, inclusief de Innovatiecatalogus? Neem dan een abonnement.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Poortgebouw in Halfweg: van personeelskantine oude suikerfabriek tot moderne bedrijfs- en kantoorruimte

10 mei om 10:32 uur

Met behoud van de kenmerkende robuuste bouwstijl is in het Poortgebouw te Halfweg een moderne werkomgeving met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Expositie van transformatie schoolgebouw tot prettige woonomgeving

4 mei om 13:43 uur

Ter gelegenheid van de oplevering van de transformatie van De Meester van Haarlem schetst de gelijknamige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Transformatie naar groene stadsbuurt met inbreiding, klimaatadaptatie en duurzaamheid

20 apr om 10:07 uur

Waar de wijk Stappegoor in Tilburg nu nog een monofunctioneel gebied is met onderwijs, commerciële…

Lees verder »
descriptionArtikel

Primeur 'Ruimte Zat' laat koppelkansen stadsinbreiding zien

29 mrt om 08:00 uur
De buurt MUWI1 in de Vlaardinger Ambacht wordt integraal vernieuwd. Samenwerkend met 700 huishoudens maakten KAW…
Lees verder »
descriptionArtikel

Alles om gezondheid en welbevinden bewoners te verbeteren

21 feb om 13:20 uur
Een op de vier kinderen in de Groningse wijk Selwerd groeit op in armoede en de gezondheid van de bewoners steekt…
Lees verder »
descriptionArtikel

MVRDV maakt jaren 70-winkelcentrum in Parijs toekomstbestendig

30 nov 2022
Na jaren van verbouwing is de transformatie van Gaîté Montparnasse in Parijs compleet. Het winkelcentrum opende…
Lees verder »
descriptionArtikel

Oud V&D-complex getransformeerd tot woongebouw; hergebruik in plaats van sloop

5 okt 2022 timer3 min
Het oude V&D-pand in Bergen op Zoom gaat een nieuwe toekomst tegemoet als 'ANNO52', genoemd naar het…
Lees verder »
haarlem
descriptionArtikel

Van ambachtsschool naar woongebouw

5 aug 2022
Na bijna 100 jaar van onderwijs, is het nu mogelijk om te wonen in bijvoorbeeld het voormalige technieklokaal of…
Lees verder »