Nijmeegse Hoogstraat heringericht tot culturele hotspot

maandag 12 september 2022
De Hoogstraat in Nijmegen is één van de belangrijke entrees tot het centrum van Nijmegen en maakt deel uit van het Valkenhofkwartier. Hier ligt Museum Het Valkhof en start het winkelgebied van de stad. De herinrichting van de Hoogstraat is onderdeel van de ambitie van de gemeente Nijmegen om van dit gebied een culturele en historische hotspot te maken. Door de herinrichting van de Hoogstraat is er een betere verbinding tussen de binnenstad en het Valkhofkwartier. Het project wordt in delen uitgevoerd. Er is nu nieuwe bestrating aangebracht en de inrichting is gewijzigd. Tevens is er nieuwe verlichting aangebracht.

Lennart Versteegt van Clafis is door de gemeente Nijmegen gevraagd om samen met de stadsarchitect en het projectteam een lichtontwerp te maken én te zorgen dat dit een uitvoerbaar ontwerp werd. Dit laatste was van groot belang, aangezien de Hoogstraat midden in het centrum van Nijmegen ligt. Dit maakte het een grote uitdaging voor Dynniq, verantwoordelijk voor het plaatsen van de nieuwe masten en de vakkundige installatie van de armaturen. 

Versteegt licht toe: “De bestaande verlichting in het gebied was verouderd en sloot niet aan bij de inrichting van het gebied. Uiteindelijk is besloten om het plan uit te voeren met de armaturen Tablet en Infinitum van Setga, die in verschillende combinaties geplaatst zijn op een van houtlook voorziene masten. Er is voor de Tablet gekozen omdat dit een slank, niet-opvallend straatarmatuur is van een fabrikant die de garantie afgeeft armaturen niet uit te faseren. Daarbij is in een eerdere fase een voorstel uitgewerkt om het armatuur toe te passen op de nostalgische masten die in de directe omgeving van de Hoogstraat staan.” 

Armatuur Nijmegen

“De schijnwerper Infinitum is toegepast om het plein gedeelte goed te kunnen verlichten en wordt teven gebruikt om het standbeeld bij het Valkhofpark uit te lichten”, vervolgt Versteegt. “Daarnaast wordt dit armatuur ook al aan de Waalkade toegepast, waardoor een herkenbare eenheid ontstaat in het Valkenhofkwartier. Tot slot wordt dit armatuur ook gebruikt door de gemeente en dit heeft voordelen voor het onderhoud. De installatie is tevens voorzien van een OLC van Sustainder waardoor de installatie dynamisch bediend kan worden en goed kan anticiperen op mogelijke toekomstige aanpassingen. Tot slot is gekozen om masten van VDL met houtlook te gebruiken, omdat deze ook al bij de Waalkade toegepast zijn. Het is de bedoeling dat het Valkenhofkwartier en de Waalkade als één samenhangend gebied ervaren gaat worden. De toepassing van soortgelijke masten zorgt voor een uniforme uitstraling.”

Armatuur Nijmegen

Over het voorlopige eindresultaat is iedereen tevreden. Er is een mooie basis gelegd en het gebied krijgt een mooie uitstraling, hoewel dit pas echt beoordeeld kan worden wanneer de overige gebieden binnen het plan ook aangepakt zijn.


QR DynniqMeer te weten komen over de verlichting op de Hoogstraat? Scan de qr-code om een video van Dynniq Mobility te kijken.

 

 

 


Cover S&A GD 2022Dit is een verkorte versie van het artikel Nijmeegse Hoogstraat heringericht tot culturele hotspot. De volledige versie verscheen eerder in Stedebouw & Architectuur, editie Renovatie & Herstructurering van 2022, die op 15 juli 2022 verscheen.

Je kunt deze editie nabestellen. Een exemplaar kost € 25,- exclusief verzendkosten. Mail naar administratie@acquirepublishing.nl met jouw NAW-gegevens en (indien noodzakelijk) een opdrachtnummer.

Gegarandeerd alle edities van Stedebouw & Architectuur per jaar ontvangen, inclusief de Innovatiecatalogus? Neem dan een abonnement.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

haarlem
descriptionArtikel

Van ambachtsschool naar woongebouw

5 aug om 13:46 uur
Na bijna 100 jaar van onderwijs, is het nu mogelijk om te wonen in bijvoorbeeld het voormalige technieklokaal of…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Sociale woningbouw is voor mensen als jij en ik’

27 jul om 08:00 uur
Er is een woningnood gaande. Als oplossing vinden wij in Nederland heil bij verdichting, maar volgens architect…
Lees verder »
descriptionArtikel

De rol van innovatieve bouwconcepten bij verdichting

20 jul om 08:00 uur
Denk niet alleen na het over het ontwerp van morgen, maar ook van overmorgen. Flexibiliteit en toegankelijkheid…
Lees verder »
person_outlineBlog

Leren van Buitenveldert: leg nooit al je eieren in een mandje!

13 jul om 08:00 uur
Als we praten over herstructureren en verdichten, dan denken de meeste vakgenoten waarschijnlijk aan de naoorlogse…
Lees verder »
descriptionArtikel

Reconstructie De Loods opgeleverd en bewoond

12 jul om 15:52 uur
De Loods, een ode aan het industriële verleden van het Cruquiuseiland. LEVS architecten ontwierp deze…
Lees verder »
descriptionArtikel

Editie Renovatie & Herstructurering 2022 is verschenen

12 jul om 14:38 uur
De derde editie van Stedebouw & Architectuur in 2022 is verschenen. In deze editie staat de verdichting van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Sneak preview: Stedebouw & Architectuur Renovatie & Herstructurering 2022

6 jul om 09:41 uur
“Jezelf bezighouden met het bestaande is nog steeds een ondergeschoven kindje in het ontwerpvak", aldus Reimar von…
Lees verder »
descriptionArtikel

De Droogbak, een samensmelting van heden en verleden

22 jun om 09:12 uur
Het beeldbepalende 19e-eeuwse kantoorgebouw de Droogbak, naast het Amsterdamse Centraal Station, heeft de…
Lees verder »