Lekkages Rotterdamse school verholpen

zondag 17 september 2023
Lekkages Rotterdamse school verholpen

Het volledig beloopbare dak van een Rotterdamse school vertoonde op veel plekken lekkage. Dit dak is tegelijkertijd een galerij die de entree vormt voor de bovenliggende flatwoningen. Een project met veel uitdagingen, waarbij de producten van Triflex gebruikt werden om het dak en galerij weer als nieuw te krijgen. Chris Uittenbogaard vertelt je meer over dit project.

Bij dit project kwamen verschillende uitdagingen kijken. Uittenbogaard, directeur van erkend Triflex applicateur SealteQ West vertelt: “Doordat het om het dak van een school ging, moest de uitvoering plaatsvinden in de periode dat de school vanwege vakantie dicht was. Zo’n gewenst tijdsbestek is vaak al een uitdaging op zich, maar nu kwam het slechte weer ook nog als uitdaging om de hoek kijken. De regen kwam met bakken uit de hemel en met een dak dat helemaal open moet, is dat erg lastig. Daarnaast dient het dak van de school ook als wandeldek als toegang tot de bovenliggende flatwoningen. Het wandeldek moest daarom voor de bewoners tijdens de uitvoering ook gewoon beloopbaar blijven.”

Ook uit technisch oogpunt was het een uitdagend project. “Er bevinden zich veel details op het dak en daarnaast is er geen enkele rechte hoek in het project. Alles loopt schuin of in een bocht. Dit zorgde ervoor dat we de gangbare manier van denken om dit soort projecten aan te pakken, een beetje moesten loslaten en erg flexibel moesten zijn”, aldus Uittenbogaard.

De oplossing

“Door verschillende partijen waren al meerdere pogingen gedaan om de lekkages op te lossen, maar uiteindelijk bleek dat alles afbreken en opnieuw opbouwen de enige oplossing was om het dak weer lekkagevrij te krijgen. Aan ons de taak om dit uit te voeren en de lekkages te verhelpen”, vertelt Uittenbogaard.

Trilex producten verhelpen lekkages op Rotterdamse school
"Er bevinden zich veel details op het dak en daarnaast is er geen enkele rechte hoek in het project."


Voor de uiteindelijke afwerking werd Triflex gebruikt. Om het dak/de galerij te voorzien van een waterdichte en scheuroverbruggende afdichting met een isolerende functie, bood het Triflex BIS systeem afgewerkt met het Triflex BTS-P systeem de oplossing. De vele aanwezige details werden geïntegreerd in het Triflex BIS systeem, door middel van het Triflex ProDetail systeem.

Het proces

De vakspecialisten van SealteQ hebben allereerst het dak kaal gemaakt en de kozijnen en beplating vervangen. Daarna hebben ze een geïsoleerd pakket aangebracht, dat op uitgekiende wijze ook goed op afschot is gebracht naar de rondom gemaakte goten. De drukverdelende en beloopbare platen werden vervolgens afgewerkt met de Triflex systemen.  

De vele regen bemoeilijkte het proces wel, vertelt Uittenbogaard: “In een harde bui kunnen we niet werken. Zodra er een stortbui kwam, moesten we alles afdekken met zeilen en zodra de bui voorbij was, konden we deze zeilen weer allemaal weghalen. Het voordeel was wel dat de producten van Triflex snel uitharden. We konden dus tussen de buien door snel een deel dichtmaken, want de producten waren dan op tijd uitgehard voor de volgende bui kwam. Als we deze klus met een ander product dan Triflex hadden moeten doen, was het niet gelukt. Ik ben ook erg trots op ons team, dat tussen de buien door toch steeds weer een stuk dicht heeft gekregen. Ze hebben erg lange dagen gemaakt en waren zelfs in de weekenden actief op deze locatie.”

Triflex producten
"Als we deze klus met een ander product dan Triflex hadden moeten uitvoeren, was het niet gelukt", aldus Chris Uittenbogaard.

 

Het resultaat

Alle lekkages in het dak zijn verholpen, het wandeldek is antislip gemaakt, waardoor bewoners van het flatgebouw de galerij veilig kunnen belopen, en daarnaast beschikt de afwerking over voldoende afschot zodat het hemelwater goed afwatert richting de hemelwaterafvoeren. “Een resultaat waar niet alleen wij, maar ook de school en de kinderen blij mee zijn. Ook de fijne en constructieve samenwerking met alle betrokken partijen, ondanks de tegenslagen en de problemen die we het hoofd hebben geboden, kenmerkt voor mij dit project. Ik ben erg trots op het resultaat en hoe onze vakmensen met de situatie zijn omgegaan”, sluit Uittenbogaard af.

SealteQ West werknemers
Chris Uittenbogaard (SealteQ West): "Ik ben erg trots op mijn team dat tussen de buien door toch steeds weer een stuk dicht heeft gekregen. Ze hebben erg lange dagen gemaakt en waren zelfs in de weekenden actief op locatie."

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

4 pijlers om je zintuigen optimaal te prikkelen

20 sep om 10:30 uur

De wereld en ook de bouwsector zijn aan het veranderen. Wie bijvoorbeeld producten aan scholen levert, komt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kindcentrum en sporthal in Cartesius: een blue zone school

19 sep om 07:30 uur

Vlakbij het centrum van Utrecht wordt een nieuwe woonwijk ontwikkeld, een omgeving die geïnspireerd is op de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen schoolpleinen, maar groene buurtplekken

11 sep om 10:20 uur

Er is een onlosmakelijke verbinding tussen mens en omgeving. Wat die verbinding is, is dikwijls onderhevig aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Extra aandacht én 1 miljard nodig voor onderwijshuisvesting

8 sep om 09:00 uur

Het onderwerp onderwijshuisvesting is te lang doorgeschoven, zei Tweede Kamerlid Mariëlle Paul (VVD) afgelopen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzame & Gezonde Scholen Congres: save the date!

5 sep om 12:01 uur

Over een maand is het al zover: dan is het Duurzame & Gezonde Scholen Congres hét podium voor concrete…

Lees verder »
descriptionArtikel

Schoolpleinen vergroenen op Duurzame Dinsdag

5 sep om 09:24 uur

Het is vandaag Duurzame Dinsdag, een mooi moment voor de lancering van het nieuwe scholenprogramma Trees for…

Lees verder »
descriptionArtikel

De extreme renovatie van MFA Het Zand

4 sep om 09:00 uur
In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn wordt de multifunctionele accommodatie (MFA) Het Zand gerenoveerd. Het project…
Lees verder »
descriptionArtikel

Innovatiepartnerschap Schoolgebouwen brengt markt in beweging

8 jun om 09:24 uur

Op 11 mei 2023 zijn de bouwconcepten van drie consortia gelanceerd als onderdeel van het Innovatiepartnerschap…

Lees verder »

Wat zijn jouw prioriteiten?

Ysbrand  

Om ook de komende jaren onze lezers te voorzien van de informatie die zij zoeken, doen we een inventarisatie naar wensen en behoeften. Jouw prioriteiten, feedback en ideeën worden zeer gewaardeerd!

Heb je vijf minuten?

Geef je feedback en ideeën door

 

/* ActiveCampaign */