Zwolle krijgt groene ‘opgetilde straat’ over het spoor

vrijdag 24 september 2021
Station Zwolle ambieert het groenste station van Nederland te worden. Met het ontwerp van een nieuwe voetgangersbrug wordt er duurzaam gebouwd, komt er volop groen en is er zelfs plek voor water. In het ontwerp staat het gebruik en de beleving van Zwollenaren, bezoekers en reizigers voorop door de brug als S-vorm van ruim 127 meter lang en 10 meter breed te realiseren. De bouw van de brug start in 2023.

Het ontwerp voor de loopbrug over het spoor is klaar om voor te leggen aan de Zwolse gemeenteraad. Begin dit jaar stelde de raad al het ‘Beeldkwaliteitsplan Passerelle’ vast. De schetsen die er toen waren zijn gedeeld met de stad en diverse betrokkenen. Zo vroeg men bijvoorbeeld aandacht voor de toegankelijkheid en de veiligheid. Reacties uit de stad hebben geleid tot een aangescherpt ontwerp.

Belangrijke verbinding in het nieuwe Zwolse centrum

De loopbrug wordt de verbinding tussen de oude binnenstad en de Spoorzone, het vernieuwde gebied aan de andere kant van het spoor dat volop in ontwikkeling is. De passerelle brengt zo twee werelden bij elkaar: de 19e eeuwse stad met singels, een parkachtig Stationsplein en monumentale bomen en de zuidzijde van het station waar zich een nieuw stadsdeel ontwikkelt met bedrijven, onderwijs, cultuur en in de toekomst ook meer woningen. Met deze nieuwe verbinding kunnen bezoekers zonder OV kaart van de ene naar de andere kant van het centrumgebied. Zo is het spoor straks niet langer een barrière, maar een uitnodiging om het Zwolse centrum te ontdekken.

Overzicht loopbrug station Zwolle

Bomen, struiken en water 

De loopbrug krijgt de uitstraling van een opgetilde straat met veel groen zoals bomen, struiken en ook water. Hierdoor wordt het ook een prettige plek om te verblijven. De basis van de brug is hout. Er wordt alleen beton gebruikt voor de fundering. Dit geeft de passerelle een duurzame warme en vriendelijke uitstraling.
 
Water krijgt ook een belangrijke plek op de passerelle. Niet alleen omdat het de beplanting moet voeden, maar ook als beleving. Zo loopt overtollig regenwater deels zichtbaar weg via een speciale goot. Ook komt er een speciaal waterkunstwerk op het hoogste punt van de brug. Het idee is om kunstenaars te vragen om van ‘de bron’ die nodig is om de beplanting water te geven een speciaal object te maken dat de beleving van de passerelle vergroot.  

Snel oversteken of even ontspannen

“De nieuwe brug biedt iets unieks. Het wordt écht een opgetilde straat”, legt wethouder Ed Anker enthousiast uit. “De wandelaar kan straks via verschillende paden over deze brug. Heb je haast, dan neem je de snelle route om naar je bus of je werk- of leerplek te lopen. Maar heb je meer tijd of wil je afspreken met iemand, dan zijn er ook fijne plekken waar je lekker kunt zitten of uit kunt kijken over het spoor. We houden uiteraard ook rekening met de (sociale) veiligheid. De brug wordt open en overzichtelijk ingericht en er komt goede verlichting voor de in de avond en nacht. Net als bij een echte straat.”

Ontwerpteam

Een ontwerpteam met daarin verschillende expertises heeft gewerkt aan de brug. Het ontwerpteam bestond uit medewerkers van gemeente Zwolle, ProRail, architectenbureau Karres en Brands, ingenieursbureau ipv Delft en Miebach, een ingenieursbureau uit Duitsland gespecialiseerd in houtbouw.

Als de raad heeft ingestemd met het ontwerp voor de loopbrug over het spoor, volgt de aanbesteding voor de bouw. De constructie boven het spoor en de trappen worden door ProRail aanbesteed. De gemeente is verantwoordelijk voor de aanbesteding van de inrichting van de openbare ruimte op de brug. Dat wil zeggen, het groen, de bestrating en de bankjes.

Impressie loopbrug station Zwolle

Voor gemeente Zwolle en ProRail was een duurzame brug een vereiste. ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stellen een subsidie beschikbaar van één miljoen euro. Deze heeft als doel het realiseren van klimaatneutrale en circulaire infrastructuur. Daarnaast wordt de passerelle mede mogelijk gemaakt dankzij geld uit de RegioDeal. Dit is een bijdrage van het Rijk om de brede welvaart in de regio te stimuleren.
 
De planning is dat in december 2022 het gebouw dat naast het stationsgebouw staat gesloopt wordt. Op deze plek (aan de noordkant van het station) komen namelijk straks de trappen van de brug. De bouw van de passerelle kan dan starten in 2023.

Meer informatie over de loopbrug over het spoor vind je hier: www.zwolle.nl/passerelle 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

‘De stad is gezonder dan de buitenwijk’

20 okt om 08:00 uur
Een strak blauwe lucht, geen ronkende scooters of auto’s en een woning middenin de natuur. Gezonder dan dit wordt…
Lees verder »

Investeer in lopen voor vitale steden en dorpen

12 okt om 08:00 uur
Steden en dorpen waarin meer mensen meer lopen dragen bij aan de vitaliteit van onze samenleving en daarmee aan…
Lees verder »

Van 1-dimensionaal naar 10-dimensionaal

11 okt om 08:00 uur
Landschapsarchitectenbureau Felixx heeft in opdracht van gemeente Groningen een leidraad opgesteld voor de…
Lees verder »

Energieleverend P-Olympos is ook weer te demonteren

7 okt om 08:00 uur
In het Utrecht Science Park zien we P-Olympos verrijzen, een parkeergarage die geen energie meer vraagt.…
Lees verder »

Visuele AI-tool gelanceerd om hitte-eilanden te voorkomen

6 okt om 08:49 uur
Spacemaker, onderdeel van Autodesk, lanceert op 6 oktober 2021 een microclimate analysis AI-tool om architecten,…
Lees verder »

‘Prijswaardige praktijkprojecten Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen’

4 okt om 10:13 uur
Wil jij in één uur tijd meer weten over dé topvoorbeelden van natuurinclusief bouwen & ontwerpen? Neem dan…
Lees verder »

‘Wij zijn radicaal tegen radicaliteit’

27 sep om 11:47 uur
“Als je aan de stad wil werken, moet je eerst begrijpen waarom de stad is geworden zoals hij is”, zegt Jeroen de…
Lees verder »

Biofilische school is goed voor mens en natuur

27 sep om 08:00 uur
Toen architect Daan Bruggink een aantal jaar geleden de opdracht kreeg om de meest ecologische school van…
Lees verder »