ZuidasDok zet stap in planuitwerking en voorbereiding

dinsdag 18 juni 2013
timer 3 min
Project ZuidasDok gunt advies- en ingenieursdiensten aan de combinatie van ARCADIS en Witteveen+Bos ondersteund door adviesbureau AT Osborn. Het betreft een overeenkomst voor de planuitwerking en de voorbereiding van de realisatie voor een periode van zes jaar. De opdrachtsom bedraagt ruim 7 miljoen euro.
ZuidasDok start met de voorbereidingen van de planprocedures. ARCADIS, Witteveen+Bos & AT Osborn dragen bij aan de uitwerkingen van deze planprocedures zoals het Milieueffectrapport, Tracébesluit en bestemmingsplannen. Ook wordt een aantal ontwerpvarianten door hen uitgewerkt en worden contractdocumenten voor de realisatiefase opgesteld.
 
ZuidasDok start eveneens eind 2013/begin 2014 met voorbereidende werkzaamheden voor de bouw zoals waar mogelijk het verleggen van kabels en leidingen. Deze voorbereidende werkzaamheden duren drie tot vier jaar. Tevens start in deze periode de voorbereiding voor een ondergrondse fietsenstalling op het Mahlerplein. In 2017 start de bouw van de tunnels.
 
ZuidasDok
Met ZuidasDok verbetert de bereikbaarheid van de Noordelijke Randstad en de leefbaarheid van Zuidas. De A10 wordt tussen De Nieuwe Meer en Amstel uitgebreid en ter hoogte van Zuidas ondergronds gebracht. Station Amsterdam Zuid wordt uitgebreid en de inpassing van het stedelijk en regionaal openbaar vervoer verbeterd. Hierdoor kan Zuidas zich verder ontwikkelen tot een nieuw stadscentrum voor wonen, werken en voorzieningen. Projectorganisatie ZuidasDok is een samenwerking van Rijkswaterstaat, ProRail en gemeente Amsterdam.
 
Uitbreiding station Amsterdam Zuid
Om de groei van het aantal reizigers de komende jaren op te kunnen vangen, wordt station Amsterdam Zuid uitgebreid en vernieuwd. Deze (verwachtte) reizigersgroei is het gevolg van de in dienst stelling van de Hanzelijn en de Noord/Zuidlijn en de realisatie van OV-SAAL. Station Amsterdam Zuid krijgt een grotere transfercapaciteit, een betere overstapkwaliteit en nieuwe voorzieningen. Ook worden de trein- en metroperrons uitgebreid.
 
Uitbreiding en ondergronds brengen A10
Om de doorstroming op de A10-zuid te verbeteren, wordt deze uitgebreid met extra rijstroken. Het doorgaand verkeer wordt gescheiden van het bestemmingsverkeer, zodat er minder weefbewegingen op de hoofdrijbaan zijn en reistijdverlies voorkomen wordt. Ter hoogte van het centrum van Zuidas wordt de A10-zuid ondergronds aangelegd. Na realisatie bestaat de A10-zuid uit twaalf rijstroken. Per rijrichting is sprake van vier rijstroken voor doorgaand verkeer en twee rijstroken voor bestemmingsverkeer.
 
Leefbaarheid
Het ondergronds brengen van de A10 verbetert de luchtkwaliteit en zorgt voor een vermindering van de geluidsoverlast ter hoogte van het centrum van Zuidas. Zo komt er ruimte voor meer woningbouw op Zuidas en maakt het mogelijk dat Zuidas zich ontwikkelt als een duurzaam gemengd stedelijk centrum voor wonen, werken en voorzieningen.
 
Bereikbaarheid tijdens de bouw
Gedurende de bouw wordt stap voor stap gewerkt aan de openbare ruimte, zodat deze steeds zo snel mogelijk wordt ‘terug gegeven’ aan de stad. De trein, metro, bus en station blijven tijdens de werkzaamheden functioneren. De tunnels van de nieuwe A10 worden naast de huidige A10 gebouwd zodat er geen rijstroken dicht hoeven.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Van betonnen jungles naar biodiverse oases: nieuwe investeringskansen voor steden

13 mei om 07:30 uur

Ontwerp- en adviesbureau Arup verbindt in zijn projecten biodiversiteit en gezondheid in een stedelijke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Deze zomer nog geen verplichting nestvoorzieningen

3 mei om 07:30 uur

Vrijwel elk nieuwbouwhuis moet binnenkort beschikken over voorzieningen voor huismussen, gierzwaluwen en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kleiner wonen in de toekomstbestendige wijk?

30 apr om 09:30 uur

Hoe kunnen we de grote woningbouwopgave het beste invullen als ‘bodem en water’ worden meegenomen in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Is er voor iedereen genoeg ruimte in de verdichte stad?

25 apr om 07:30 uur

Nederlandse steden worden verdicht om de woningnood snel en adequaat te kunnen aanpakken. Dat proces wringt met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rijk, provincies & gemeenten hernemen regie volkshuisvesting

24 apr om 08:31 uur

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat overheden weer kunnen sturen op hoeveel,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »