Zo ga je vliegend van start met participatie

woensdag 9 februari 2022
Je hebt een geweldig idee voor een stukje stad, en dan krijg je de vraag van de gemeente of je de omgeving wel hebt betrokken. Gemeenten werken aan handboeken over wat zij verwachten bij het participatieproces. Onder de Omgevingswet wordt het onderdeel van de vergunningaanvraag. Het is dan ook belangrijk om bij je ontwikkeling voldoende aandacht te hebben voor participatie.

Maar hoe pak je die participatie nou echt goed aan, vlot en zonder gedoe? Wilfried van Winden van WAM Architecten zat met zo’n vraag. Hij schakelde Parolo in om hem op afstand te helpen.

Achtergrond

Wilfried van Winden
"Of het nou gaat over grote of kleine ontwikkelingen: Je raakt mensen in hun dagelijks bestaan. Er gaat iets veranderen in hun omgeving. En daar wil je de mensen toch minimaal van op de hoogte brengen, zodat ze niet opeens geconfronteerd worden. Daarnaast wil je zorgen dat belangen uit de omgeving gehoord worden. Dat je het gesprek samen aan kan gaan en naar elkaar kunt luisteren" - Wilfried van Winden (WAM Architecten), foto door Stephan Vanfleteren

Wilfried is momenteel betrokken bij een locatie ontwikkeling in Delft. In het project is hij zowel architect als projectontwikkelaar. In de voorbereiding van deze ontwikkeling twijfelde Wilfried niet: er is vroegtijdig, voldoende aandacht voor participatie met de omgeving nodig. Hij besloot contact op te nemen.

Kostenefficiënt   

Samen met Wilfried zocht Parolo naar een oplossing op maat voor zijn vraagstuk. Voor kleinere ontwikkelingen zoals het plan in Delft is het proces vaak overzichtelijk en heeft het niet veel zin om je team te versterken met dure adviseurs. Maar tegelijkertijd is expertise en een vlot proces toch gewenst. En dat vond ook Wilfried. Parolo's aanbod voor ‘coaching op afstand’ paste goed bij zijn wens: Een participatie-expert helpt je een participatieplan op te zetten en vervolgens ben jij zelf aan zet om de participatie verder uit te werken.  

Laagdrempelig

Hoe dat precies in zijn werking ging? Op basis van Parolo's format met de belangrijkste participatieonderwerpen kon Wilfried aan de slag. Ook stelde Parolo hem een aantal scherpe vragen over zijn participatiewensen. Nadat Wilfried het participatieplan had ingevuld, deelde hij het met Parolo. Met een kritische blik lazen zij het plan door en koppelden hun opmerkingen en vragen terug naar Wilfried. Al na één snelle feedbacksessie lag er een uitstekend participatieplan, klaar om in gebruik te nemen en van start te gaan! 

Voldoende aandacht voor het proces 

“Het is een handige manier om participatie in je vingers te krijgen en goed vooruit te denken over het gewenste proces. Soms is de procesaanpak waarop je vooruitkijkt een soort mistige wolk. Maar dankzij het format van Parolo kan ik in dit geval het proces heel goed visualiseren voor mezelf” – Wilfried

Volgens Wilfried werkt het invullen van een opgesteld format erg prettig. Het participatieplan format verleidt je om na te denken over de beste aanpak voor jouw project. Dit zorgt ervoor dat je goed voorbereid je participatieproces van start kan laten gaan.  
Een participatieplan maakt niet alleen voor jezelf het proces een stuk duidelijker, maar ook voor andere partijen. Zo heeft Wilfried het ingevulde participatieplan gedeeld met de Gemeente Delft. Daarnaast wil hij bij de start van het participatietraject het plan van aanpak delen en bespreken met de belanghebbenden. Door je plan van aanpak vroegtijdig te delen voorkom je misverstanden en zorg je voor een vloeiend proces. 

Ook benieuwd naar de mogelijkheden van coaching op afstand? 

Heb jij ook een participatievraagstuk waarbij je een duwtje in de goede richting kan gebruiken? Of ben je goed voorbereid, maar loop je nog tegen dingen aan? Neem dan eens een kijkje bij Parolo. Of neem direct contact op via praatje@parolo.nl.

Zelf aan de slag? Neem dan ook eens een kijkje bij de Participatiemeter van Parolo.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Project vastgelopen? Het kan ook anders!

5 apr om 08:00 uur
Vaak voelt het voor het projectteam alsof je met de auto soepel op weg bent naar de eindstreep. Je moet alleen nog…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Elke wijk verdient zo’n gebouw’

30 mrt om 08:00 uur
Er is een gapend gat in het woonaanbod tussen zelfstandige woningen en verpleeghuizen. Senioren die graag in…
Lees verder »
descriptionArtikel

Procedures versnellen en beter participeren

15 feb om 08:00 uur
Procedures in de ruimtelijke ordening zijn ingewikkeld en tijdrovend en er zijn veel vertragende regels. Gemeenten…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samen succesvol: een nieuw initiatief van Acquire

21 dec 2021
Honderden bedrijven, kennisinstellingen, overheden en andere branchegenoten maken dagelijks gebruik van onze podia…
Lees verder »
descriptionArtikel

Ga jij mee op expeditie?

21 okt 2021
Tijdens het Duurzame & Gezonde Scholen Congres op 10 november kun je tot twee keer toe deelnemen aan een…
Lees verder »
descriptionArtikel

Voorkom een valse start en creëer inzicht in gezamenlijke verwachtingen

20 okt 2021
Hoe maak je samen een goede start? Iedereen herkent het wel: je wil met vrienden op vakantie en iedereen heeft zo…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘De snelste en goedkoopste herstructurering dankzij bewonersparticipatie’

6 okt 2021
Sociaalmaatschappelijke en fysiekruimtelijke opgaven zitten van oudsher opgesloten in hokken, terwijl ze juist…
Lees verder »
descriptionArtikel

Waarom spelregels voor participatie wenselijk zijn

2 sep 2021
Waarom stelt een gemeente eigenlijk participatiebeleid op? Het klinkt misschien als een open deur, maar het is…
Lees verder »