Wunderparkschool in Moskou is architectonisch hoogstandje

maandag 6 december 2021

Foto door Hagemeister / Daniel Annenkov

Ver uitkragende klaslokalen met spiegelend glas rondom, in het zicht gelaten beton, strakke lijnen: de internationale Wunderparkschool in het westen van Moskou heeft op het eerste oog meer weg van het hoofdkantoor van een multinational. Het Moskouse architectenbureau ARCHSTRUKTURA gaf het schoolgebouw meerwaarde als cultureel centrum voor de lokale gemeenschap.

Een open, vooruitstrevende en moderne school van de toekomst, dat stond de opdrachtgevers van het Wunderpark International School and Community Center in Moskou voor ogen. Architectenbureau ARCHSTRUKTURA vertaalde die wens in een schoolgebouw met een plattegrond die vanuit een ronde kern in vijf vleugels uitwaaiert – toegerust met een architectuuridioom dat zakelijkheid en een ruwbouw-is-afbouw look als vertrekpunt neemt. 

Als middelpunt kreeg het schoolgebouw een atrium met amfitheater. Met schuifwanden kan deze ruimte getransformeerd worden voor verschillende doeleinden. De ronde theatertribune is tegelijk hellend plafond voor de verdiept gelegen garderobe. Vanuit het atrium leiden gangen naar de vijf uitwaaierende vleugels van het gebouw. Die vleugels zijn voorzien van royale glaspartijen die vanuit de klaslokalen een panoramische uitzicht geven op het heuvelachtige, groene landschap buiten het schoolterrein. 

Wunderparkschool exterieur
Foto door Hagemeister / Daniel Annenkov

De internationale Wunderparkschool ligt in een suburbane wijk aan de rand van Moskou. Het onderwijsgebouw dient in die wijk ook als openbaar cultureel gemeenschapscentrum. De scheiding van algemene voorzieningen (begane grond) en leslokalen (eerste verdieping) maakt dat het gebouw ook buiten schooluren te gebruiken is; de kantine wordt café, het atrium doet dienst als theater, bioscoop of collegezaal. Kunst- en muzieklessen van de Wunderparkschool zijn openbaar toegankelijk voor de plaatselijke gemeenschap. 

Zowel binnen als buiten koos ARCHSTRUKTURA voor een mix van baksteen, beton, glas en hout. "We hebben gekozen voor 'eerlijke' materialen met een eeuwenlange geschiedenis en probeerden allerhande vormen van afwerking en bekleding in het project te vermijden", aldus Anton Nagawizyn van ARCHSTRUKTURA. Dat resulteerde in een schoolgebouw met een in het zicht gelaten stalen atriumdakconstructie, vloeren, kolommen en wanden uit zichtbeton en klaslokalen met in het zicht gelaten installaties.  

Wunderparkschool interieur
Foto door Hagemeister / Daniel Annenkov

In de Wunderparkschool is baksteen ingezet om accenten te zetten aan de gevel en in het interieur. De architecten selecteerden hiervoor de antraciet-zwarte Hagemeistersortering "Manchester GT" met in het oog springende kolenbrandaccenten. "Wij kozen deze Hagemeistersteen vanwege de subtiele donkere kleur en de interessante heterogene oppervlaktestructuur met metaalachtig reflecterende delen die de indruk versterken dat hier sprake is van een handgemaakte baksteen," aldus Nagawizyn. De Hagemeistersortering werd aan de gevels traditioneel verwerkt, in een klassiek Russisch baksteenformaat van 250 x 120 x 65 mm.

Het Wunderpark International School and Community Center won de Outstanding Property Award London 2019 in de categorie "Architectural Design / Educational". 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Aeres Hogeschool - duurzaamheid in de breedste zin van het woord

18 mei om 10:52 uur
Om goed na te kunnen denken en je optimaal te ontwikkelen is de omgeving van groot belang. Een duurzame…
Lees verder »
descriptionArtikel

Grote opknapbeurt voor Pepergasthuis

11 mei om 09:15 uur
Woningcorporatie Lefier geeft het Pepergasthuis in het centrum van Groningen een flinke opknapbeurt. Zowel aan de…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Het mainstream onderwijs dient te worden aangepast’

11 mei om 08:55 uur
Op 21 juni organiseert Stedebouw & Architectuur in samenwerking met Peter Eisenburger van Groene Morgen het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Baksteen verwijst naar industrieel verleden

10 mei om 13:23 uur
"Architectuur zonder opgeblazen ego", zo omschrijft architect Christian Schmidt de DB Tower en The Brick in het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Gevel-as-a-service: ‘Standaardiseer contracten, financiering en technische richtlijnen’

4 mei om 11:26 uur
Een decennium geleden had je je niet kunnen voorstellen dat je het eigendom van een van de belangrijkste…
Lees verder »
descriptionArtikel

Clusius College maakt werk van groene en duurzame huisvesting

26 apr om 15:08 uur
Clusius College vestiging Hoorn gaat flink op de schop. Van de twee gebouwen wordt het vmbo-gebouw aangepast aan…
Lees verder »
descriptionArtikel

Zandkasteel: van kantoorpand naar schoolgebouw

18 apr om 10:00 uur
Van Wijnen heeft de renovatie- en sloopwerkzaamheden in de drie torens van het Zandkasteel afgerond. Er kan nu…
Lees verder »

UNIQ SB-O1S ook in satijn zwart

15 apr om 14:19 uur
Zwart is een kleur die steeds meer wordt gezien in moderne bouwprojecten. In veel van die projecten worden ook…
Lees verder »