Woonwijk De Plantage onderscheidt zich door regionale identiteit

woensdag 8 juni 2022
Aan de zuidkant van Geldermalsen is de Plantage volop in aanbouw. Ongeveer de helft van de in totaal 1.500 woningen is inmiddels gerealiseerd. Vanaf het begin is Wissing als ruimtelijk adviseur van de gemeente betrokken bij de ontwikkeling van het project. Wissing ontwierp onder andere het stedenbouwkundig plan en beeldregieplan, inrichtingsplan van de openbare ruimte en bestemmingsplannen die De Plantage mogelijk maken. In de rol van supervisor is Wissing betrokken bij alles wat er in de wijk gebeurt en wordt gestuurd op kwaliteit van de ontwerpen van gebouwen en buitenruimte.

Passend op deze plek

Het ontwerp voor De Plantage is gebaseerd op de ruimtelijke, landschappelijke en cultuurhistorische eigenschappen van de streek. Hierdoor krijgt het wonen in deze wijk een eigen regionale identiteit waarmee het zich onderscheid van andere wijken. De deelgebieden De Bastide, De Buitenplaats en De Woongaard zijn geïnspireerd op herkenbare onderdelen uit de streek, zoals vestingstadjes aan de Linge, statige landgoederen en de landelijke boomgaarden. Hiermee krijgt De Plantage een diverse opzet, die door bewoners wordt herkend en gewaardeerd. 

De Plantage

Openbare ruimte versterkt woonsferen

De drie woonsferen zijn niet alleen herkenbaar aan de architectuur maar zeker ook aan de inrichting van de openbare ruimte. Die is in De Buitenplaats gebaseerd op de archetype van het landgoed, met formele statige lanen en majesteitelijke wintergroene beplanting. De buitenruimte in De Bastide kent grachten, kades, pleintjes en plantsoenen, vergelijkbaar met oude vestingstadjes, terwijl de inrichting van De Woongaard is ontleend aan de ontspannen sfeer van De Betuwe, met zijn weelderig bloeiende boomgaarden op een tapijt van gras.

De Plantage

Aandacht voor klimaatadaptatie en biodiversiteit

Het bouwen van 1500 woningen kost tijd. Gedurende het ontwerp en de realisatie van De Plantage is de aandacht steeds meer komen te liggen op klimaatadaptatie en biodiversiteit. Wissing heeft bij de ontwikkeling van het laatste deelgebied - De Woongaard - de ruimte genomen om het plan te upgraden naar nieuwe inzichten. Aan de ontspannen Betuwse opzet is een ingenieus systeem van oppervlakkige wateropvang toegevoegd. Wadi’s, greppels en watergangen ontlasten het riool en vangen regenbuien op en droogte en hittestress worden tegengegaan. Ook zijn meer soorten planten en bomen in het ontwerp gekomen en krijgen alle woningen hagen. Goed voor de biodiversiteit, want die beplanting hebben allerlei dieren weer nodig voor voedsel of beschutting. Bijkomstig voordeel: het vermindert hittestress en geeft ook nog eens een aantrekkelijk straatbeeld.

De Plantage

Ontwerp van bruggen en kaden

De bruggen in De Plantage heeft Wissing zodanig vormgegeven dat ze passen bij de sfeer en identiteit van de drie verschillende buurten. Dit komt het meest tot uiting in de wijze van aanlanding van de bruggen. De bruggen in De Buitenplaats zijn ontworpen als statige, formele bruggen. De landhoofden worden gemetseld uitgevoerd, met een lage muur en penanten. De bruggen en brugduikers in De Bastide worden eveneens uitgevoerd met gemetselde landhoofden. De muren hiervan worden echter opgemetseld zodat het compacte en stenige karakter van De Bastide wordt versterkt. De bruggen in De Woongaard worden uitgevoerd zonder landhoofd.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

ZuidHaven in Scheveningen gereed

30 jun om 08:00 uur
ZuidHaven is opgeleverd en bewoond. Daarmee is het tweede deel van plan De Zuid aan de Scheveningse haven gereed…
Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe kan de bouwsector innovatiever werken vanaf de eerste fases om woningbouwambities te verwezenlijken?

29 jun om 08:54 uur
Nederland staat, net zoals veel andere Europese landen, voor een enorme woningbouwopgave. In de Nationale Woon- en…
Lees verder »
descriptionArtikel

VORM lanceert met initiatief BuurtBoost circulaire woonoplossing

28 jun om 08:00 uur
Bouwende projectontwikkelaar VORM heeft vanuit initiatief BuurtBoost een modulaire woonoplossing gelanceerd: de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Kabinet investeert 1,2 miljard in infrastructuur voor het sneller bouwen van 135.000 nieuwe woningen

27 jun om 10:00 uur
Het kabinet heeft voor de komende 10 jaar € 7,5 miljard beschikbaar gesteld voor het bereikbaar maken van nieuwe…
Lees verder »
descriptionArtikel

Centraal Beheer-gebouw in Apeldoorn wordt startpunt nieuwe woonwijk

20 jun om 11:52 uur
Het Centraal Beheer-gebouw van architect Herman Hertzberger in Apeldoorn is een begrip: het kantoor wordt alom…
Lees verder »

Oplossingen voor de woningbouw

17 jun om 10:41 uur
Bij een (energetische) renovatie of het (planmatig/meerjarig) onderhoud in de woningbouw staat het belang van de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Van Senzora-fabriek naar nieuwe, levendige buurt

14 jun om 08:34 uur
Het terrein van de voormalige Senzora fabriek, waar het Deventer familiebedrijf was- en reinigingsmiddelen…
Lees verder »
descriptionArtikel

'We bouwen een toren die niet bestaat'

10 jun om 08:23 uur
Op het Suikerterrein in Groningen wordt na de bouwvak gestart met de voorbereidende bouwwerkzaamheden voor de…
Lees verder »