Woningbehoefte veel groter dan verwacht

woensdag 3 juli 2019
timer 3 min
In de komende tien jaar zijn 100.000 meer woningen nodig dan twee jaar eerder werd berekend. Ook is deze woningbehoefte meer verspreid over het land dan vooraf gedacht werd.

In verschillende regio's is hierdoor minder of pas na 2030 sprake van krimp. Daarnaast neemt het aantal huishoudens in Amsterdam minder hard toe dan verwacht, terwijl in Den Haag en Leiden juist sprake is van een fors grotere huishoudensgroei. Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek van Bureau Stedelijke Planning van verschillende huishoudensprognoses van Primos en het CBS. 


Primos 2019 is onlangs uitgebracht. Dit is een digitale doorrekening van de landelijke CBS-prognose van eind 2018. Het CBS maakt zelf ook regelmatig een regionale doorrekening van hun prognoses. Deze stamt echter uit 2016 en is inmiddels verouderd. Dit maakt dat de Primos-prognose voor veel gemeenten en provincies op dit moment de belangrijkste leidraad is voor het bepalen van de woningbehoefte. Bureau Stedelijke Planning heeft de nieuwe Primos-prognose geanalyseerd en de meest opvallende uitkomsten en grootste verschillen met Primos 2018 op een rij gezet.

De groei 

Nederland groeit volgens de laatste prognose tussen 2019 en 2030 met ongeveer 585.000 huishoudens. De verwachting is dat de groei na 2030 enigszins afvlakt. Toch worden tussen 2030 en 2050 nog eens 297.000 huishoudens verwacht. Daarmee verwacht Primos 2019 tot 2030 circa 55.000 huishoudens meer dan Primos 2018. Dit is de sterkste bijstelling in jaren. Ook vorig jaar werd de Primos-prognose al met circa 40.000 huishoudens naar boven bijgesteld.

Groei het sterkst tot 2030

In het grootste deel van Nederland neemt het aantal huishoudens naar verwachting tot 2030 nog aanzienlijk toe. In de Primos-prognoses is de verwachte huishoudensgroei de laatste jaren relatief sterk geconcentreerd in de Randstad. De laatste prognose voorziet echter meer dan in de vorige prognoses een groei die zich meer over heel Nederland verspreidt. Dit komt vooral ten gunste van de regio's die verder van de grote steden vandaan liggen, zoals de regio's Arnhem-Nijmegen, de westelijke Veluwe en Zwolle.
Krimp in Noord-Groningen en Zuid-Limburg

Waar in de laatste prognose van Primos het zwaartepunt van de huishoudensgroei vooral op Amsterdam en Utrecht lag, is in Primos 2019 de prognose voor Den Haag sterk naar boven bijgesteld. Dit komt onder meer door de nieuwe Haagse plannen in het CID. In Amsterdam worden tot 2050 119.400 extra huishoudens verwacht, in Den Haag 80.900, in Utrecht 77.700 en in Rotterdam 49.700. Opvallend is dat Amsterdam de grootste daling heeft ten opzichte van Primos 2018.


Buiten de grote steden zien we een sterke huishoudensgroei in de stedelijke regio's rond Amsterdam en Utrecht. In de Zuidvleugel is de verwachte huishoudensgroei opvallend groot in het zuidelijk deel van het Groene Hart tussen Den Haag, Gouda en Rotterdam: in onder meer de gemeenten Zuidplas en Waddinxveen bestaan ambitieuze bouwplannen. 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Woningbehoefte veel groter dan verwacht

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar

30 mei om 07:30 uur

Martin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »
descriptionArtikel

Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024

1 feb om 11:30 uur

Als transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…

Lees verder »