VORM lanceert met initiatief BuurtBoost circulaire woonoplossing

dinsdag 28 juni 2022
Bouwende projectontwikkelaar VORM heeft vanuit initiatief BuurtBoost een modulaire woonoplossing gelanceerd: de Optopper. Een prefab volwaardig woonappartement, volledig vervaardigd uit duurzaam geproduceerd hout, voorzien van prefab badkamer en toilet. De Optopper voorziet in sneltreinvaart in meer betaalbare woningen, toepasbaar op bijna ieder (naoorlogs) flatgebouw. De Optopper is ontwikkeld als een flexibel woonproduct, voor toepassing in grote aantallen, voor diverse doelgroepen en volgens een standaard methodiek.

Om woningcorporaties en gemeenten te ondersteunen bij deze opgave, zet BuurtBoost in op een maatschappelijke rol binnen de samenleving. Met een innovatieve wijkgerichte aanpak realiseert BuurtBoost sociale en fysieke wijkverbetering. In februari 2022 sloeg BuurtBoost de handen ineen met BurtonHamfelt Urban Architecture, DAT Bouwsystemen (houtfabriek van VORM, Smart2Prefab (initiatief van VORM), scale-up Solarix en The Urban Jungle Project. In drie maanden tijd ontwikkelden zij een volledig prototype, geschikt voor het optoppen van bestaand vastgoed. Binnen één dag is BuurtBoost in staat deze duurzame module te installeren op daken van bestaand vastgoed.

Woonoplossing voor woningcorporaties en gemeenten

“De woningnood in ons land neemt problematische vormen aan. Het vinden van een woning is voor veel mensen bijna onmogelijk”, vertelt Mariette Broesterhuizen, Strategisch Manager BuurtBoost. “Woningcorporaties en gemeenten weten wat hen te doen staat: aanpakken, doorpakken en het woningaanbod in hoog tempo uitbreiden met betaalbare, duurzame en aantrekkelijke woningen, en zo de buurt een ‘boost’ geven. De Optopper is een van de unieke producten van BuurtBoost binnen onze integrale aanpak die hiervoor een oplossing biedt.”

Standaardisering voor een betaalbaar circulair woonproduct

Het streven van BuurtBoost is maximaal 20 procent maatwerk en 80 procent standaardisatie. Minder maatwerk, seriematig bouwen en een compacte omvang zorgen voor een betaalbaar woonproduct dat razendsnel gerealiseerd kan worden. Snel en slim woningen toevoegen die meer zijn dan een huis: duurzaam, circulair, toekomstgericht én aantrekkelijk.

De standaardisering voorziet in een aanzienlijke versnelling in de ontwikkeling en realisatie van betaalbare woningen. Verdichten wordt makkelijk en snel, waardoor woningzoekenden eerder een passende woning hebben. “De Optopper van BuurtBoost is een oplossing voor de verdichtingsopgave in binnensteden en een concrete stap richting een leefbare wijk. De Optopper wordt in verschillende varianten aangeboden, wat ruimte biedt voor differentiatie in woningaanbod. Dit maakt de woonoplossing geschikt voor verschillende doelgroepen: studenten, starters, singles, kleine gezinnen en senioren,” aldus Bas de Haan Commercieel Technisch Manager BuurtBoost.

Duurzaam en natuurinclusief

De Optopper wordt prefab gefabriceerd uit duurzaam geproduceerd hout door DAT Bouwsystemen, de houtfabriek van VORM. De modulaire woningen zijn bij levering voorzien van een prefab badkamer en toilet van Smart2Prefab – ook een initiatief van VORM – en worden voorzien van een gevel van zonnepanelen door Solarix. The Urban Jungle Project voorziet de Optopper van een groene daktuin, waar plaats is voor vogels, bijen, rupsen en andere insecten.


VORM lanceert met initiatief BuurtBoost circulaire woonoplossing from VORM on Vimeo.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Little C – Een doorwaadbaar stukje Rotterdam

8 aug om 08:00 uur
Binnenstedelijk verdichten staat vaak gelijk aan hoogbouw, want stapelen staat gelijk aan meer woningen. In het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Reconstructie De Loods opgeleverd en bewoond

12 jul om 15:52 uur
De Loods, een ode aan het industriële verleden van het Cruquiuseiland. LEVS architecten ontwierp deze…
Lees verder »
descriptionArtikel

ZuidHaven in Scheveningen gereed

30 jun om 08:00 uur
ZuidHaven is opgeleverd en bewoond. Daarmee is het tweede deel van plan De Zuid aan de Scheveningse haven gereed…
Lees verder »
descriptionArtikel

Kabinet investeert 1,2 miljard in infrastructuur voor het sneller bouwen van 135.000 nieuwe woningen

27 jun om 10:00 uur
Het kabinet heeft voor de komende 10 jaar € 7,5 miljard beschikbaar gesteld voor het bereikbaar maken van nieuwe…
Lees verder »
descriptionArtikel

Centraal Beheer-gebouw in Apeldoorn wordt startpunt nieuwe woonwijk

20 jun om 11:52 uur
Het Centraal Beheer-gebouw van architect Herman Hertzberger in Apeldoorn is een begrip: het kantoor wordt alom…
Lees verder »

Oplossingen voor de woningbouw

17 jun om 10:41 uur
Bij een (energetische) renovatie of het (planmatig/meerjarig) onderhoud in de woningbouw staat het belang van de…
Lees verder »
descriptionArtikel

'We bouwen een toren die niet bestaat'

10 jun om 08:23 uur
Op het Suikerterrein in Groningen wordt na de bouwvak gestart met de voorbereidende bouwwerkzaamheden voor de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Dé aanpak voor binnenstedelijk verdichten

8 jun om 09:12 uur
Wat als we de krachten bundelen en samen sterk staan voor een betere woon- en leefomgeving? Die gedachte staat…
Lees verder »