VORM lanceert met initiatief BuurtBoost circulaire woonoplossing

dinsdag 28 juni 2022
Bouwende projectontwikkelaar VORM heeft vanuit initiatief BuurtBoost een modulaire woonoplossing gelanceerd: de Optopper. Een prefab volwaardig woonappartement, volledig vervaardigd uit duurzaam geproduceerd hout, voorzien van prefab badkamer en toilet. De Optopper voorziet in sneltreinvaart in meer betaalbare woningen, toepasbaar op bijna ieder (naoorlogs) flatgebouw. De Optopper is ontwikkeld als een flexibel woonproduct, voor toepassing in grote aantallen, voor diverse doelgroepen en volgens een standaard methodiek.

Om woningcorporaties en gemeenten te ondersteunen bij deze opgave, zet BuurtBoost in op een maatschappelijke rol binnen de samenleving. Met een innovatieve wijkgerichte aanpak realiseert BuurtBoost sociale en fysieke wijkverbetering. In februari 2022 sloeg BuurtBoost de handen ineen met BurtonHamfelt Urban Architecture, DAT Bouwsystemen (houtfabriek van VORM, Smart2Prefab (initiatief van VORM), scale-up Solarix en The Urban Jungle Project. In drie maanden tijd ontwikkelden zij een volledig prototype, geschikt voor het optoppen van bestaand vastgoed. Binnen één dag is BuurtBoost in staat deze duurzame module te installeren op daken van bestaand vastgoed.

Woonoplossing voor woningcorporaties en gemeenten

“De woningnood in ons land neemt problematische vormen aan. Het vinden van een woning is voor veel mensen bijna onmogelijk”, vertelt Mariette Broesterhuizen, Strategisch Manager BuurtBoost. “Woningcorporaties en gemeenten weten wat hen te doen staat: aanpakken, doorpakken en het woningaanbod in hoog tempo uitbreiden met betaalbare, duurzame en aantrekkelijke woningen, en zo de buurt een ‘boost’ geven. De Optopper is een van de unieke producten van BuurtBoost binnen onze integrale aanpak die hiervoor een oplossing biedt.”

Standaardisering voor een betaalbaar circulair woonproduct

Het streven van BuurtBoost is maximaal 20 procent maatwerk en 80 procent standaardisatie. Minder maatwerk, seriematig bouwen en een compacte omvang zorgen voor een betaalbaar woonproduct dat razendsnel gerealiseerd kan worden. Snel en slim woningen toevoegen die meer zijn dan een huis: duurzaam, circulair, toekomstgericht én aantrekkelijk.

De standaardisering voorziet in een aanzienlijke versnelling in de ontwikkeling en realisatie van betaalbare woningen. Verdichten wordt makkelijk en snel, waardoor woningzoekenden eerder een passende woning hebben. “De Optopper van BuurtBoost is een oplossing voor de verdichtingsopgave in binnensteden en een concrete stap richting een leefbare wijk. De Optopper wordt in verschillende varianten aangeboden, wat ruimte biedt voor differentiatie in woningaanbod. Dit maakt de woonoplossing geschikt voor verschillende doelgroepen: studenten, starters, singles, kleine gezinnen en senioren,” aldus Bas de Haan Commercieel Technisch Manager BuurtBoost.

Duurzaam en natuurinclusief

De Optopper wordt prefab gefabriceerd uit duurzaam geproduceerd hout door DAT Bouwsystemen, de houtfabriek van VORM. De modulaire woningen zijn bij levering voorzien van een prefab badkamer en toilet van Smart2Prefab – ook een initiatief van VORM – en worden voorzien van een gevel van zonnepanelen door Solarix. The Urban Jungle Project voorziet de Optopper van een groene daktuin, waar plaats is voor vogels, bijen, rupsen en andere insecten.


VORM lanceert met initiatief BuurtBoost circulaire woonoplossing from VORM on Vimeo.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Jeroen de Willigen pleit voor een nieuwe bouwcultuur

16 jan om 14:30 uur

Bij De Zwarte Hond is Jeroen de Willigen partner-stedenbouwkundige en creatief directeur. Deze herfst werd hij…

Lees verder »
descriptionArtikel

Uitvoering van rijksbeleid fysieke leefomgeving loopt achter

15 jan om 12:30 uur

De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) roept het kabinet op om de balans tussen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Trends in de woningmarkt 2024: benut het momentum

8 jan om 10:00 uur

Op het gebied van volkshuisvesting is er in 2024 een kans om echt stappen te zetten vanaf beleidsafspraken en…

Lees verder »
descriptionArtikel

The Family biedt veel variatie en keuze midden in de stad

12 dec 2023

Vandaag en morgen (12 en 13 december) krijgen bewoners in Delft de sleutel van hun woning in The Family. Dit…

Lees verder »
descriptionArtikel

Doorbouwgarantie moet versnelling bieden aan nieuwbouw

19 okt 2023

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor de invoering van een ‘doorbouwgarantie’. Dit betekent dat…

Lees verder »