Voorkom een valse start en creëer inzicht in gezamenlijke verwachtingen

woensdag 20 oktober 2021
Hoe maak je samen een goede start? Iedereen herkent het wel: je wil met vrienden op vakantie en iedereen heeft zo z’n eigen ideeën over de planning, locatie en accommodatie. Je vriend heeft al een duidelijk beeld van zijn wensen en heeft al van alles uitgezocht voor een specifieke locatie. Heel leuk, maar jij had zelf ook al geweldige plannen voor een andere leuke bestemming. En weer andere vrienden hebben geen idee en moeten hun wensen nog scherp krijgen. Hoe zorg je er nu voor dat je ondanks ieders verschillende wensen en ideeën samen een leuke vakantie kan plannen?

Een goed (gezamenlijk) begin is het halve werk

En zo is het ook met participatie. Niets vervelender dan een valse start of een mismatch in verwachtingen. De ontwikkelaar heeft al een ontwerp klaarliggen met wat er moet komen op de locatie. De gemeente wil vanuit de Omgevingswet dat de omgeving betrokken wordt en heeft nog enkele uitgangspunten waarover zij in gesprek willen. De omgeving zelf weet nog van niets, wil echt meepraten en verwacht dat gemeente en ontwikkelaar al op één lijn zitten.  

Elke partij brengt dus, zowel bewust als onbewust, haar eigen ideeën en verwachtingen mee. Dit is hoeft geen probleem te zijn, zolang deze verwachtingen wel uitgesproken worden. Worden verwachtingen niet gecommuniceerd naar elkaar? Dan is er een grote kans dat verwachtingen tussen partijen totaal niet overeenkomen. En vroeg of laat zorgt dit voor beperkingen.   

Een proces beginnen met gelijke verwachtingen is daarom van groot belang. Het afstemmen van verwachtingen bij ruimtelijke projecten moet op twee vlakken gebeuren: ‘waar staat iedereen in het proces? ‘ en ‘wat is de ruimte voor participatie?’ 

Duidelijkheid over het proces...

Gedurende het proces kun je niet verwachten dat iedereen op één lijn zit. Partijen hebben vaak verschillende ideeën over de fase waarin een project zich bevindt. En dat is lastig, want niks is zo vervelend als een proces doorlopen waarbij de één het gevoel heeft nog uitgangspunten te kunnen vaststellen, maar een ander al bezig is met het ontwerp.  

Besef hierbij ook dat de verschillende partijen niet altijd elkaars taal spreken. Voor een architect is het duidelijk wat het verschil tussen een schetsontwerp en een voorontwerp is, terwijl dit de meeste participanten weinig tot niks zegt.  

Zorg daarom voor duidelijkheid onderling. Met als belangrijkste pijler heldere communicatie, op een manier die voor iedereen te volgen is. Bespreek met elkaar: waar bevinden we ons in het proces? Welke beslissingen zijn er al gemaakt? Zo krijg je de verwachtingen op één lijn.  

...en over de participatie 

Wanneer duidelijk is wat het proces gaat inhouden, moet er ook nog besproken worden hoe het proces vormgegeven wordt. Hoe worden alle partijen gedurende het proces betrokken? Hoeveel invloed krijgen belanghebbenden? En bij welke onderwerpen is input gewenst? Ook hier geldt weer: elke partij moet duidelijk uitspreken welke wensen zij hierover heeft. 

What’s next

Een goed proces is afhankelijk van gezamenlijke verantwoordelijkheid. Dit houdt in dat alle betrokken partijen helder zijn over hun wensen en verwachtingen wat betreft het proces en de participatie. Eerlijkheid en transparantie voorkomt hiermee een hoop onduidelijkheid, irritatie en procesvertraging. 

Hoe je er zelf voor zorgt dat verwachtingen bij elkaar gebracht worden? Dat vertellen we je in het volgende artikel!   


Benieuwd naar de mogelijkheden van onze online tool voor jou?

Maarten Bosman
Maarten Bosman, adviseur bij Parolo

Wellicht ben je al een stapje verder en kun je wat hulp gebruiken bij een project voor de vastlegging van informatie of het proces. Dan helpen we je graag ook verder met onze tooling. 

Meer weten? Vraag een online demo aan.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Ga jij mee op expeditie?

21 okt om 08:58 uur
Tijdens het Duurzame & Gezonde Scholen Congres op 10 november kun je tot twee keer toe deelnemen aan een…
Lees verder »

‘De snelste en goedkoopste herstructurering dankzij bewonersparticipatie’

6 okt om 08:00 uur
Sociaalmaatschappelijke en fysiekruimtelijke opgaven zitten van oudsher opgesloten in hokken, terwijl ze juist…
Lees verder »

Waarom spelregels voor participatie wenselijk zijn

2 sep om 13:25 uur
Waarom stelt een gemeente eigenlijk participatiebeleid op? Het klinkt misschien als een open deur, maar het is…
Lees verder »

Hoe bepaal je participatiebeleid bij ruimtelijke plannen?

12 aug om 14:07 uur
De 221 reacties op een enquête van Parolo laten zien dat gemeenten verschillend denken over de invulling van het…
Lees verder »

De vijf aspecten van een goed participatieverslag

26 jul om 10:49 uur
Dat er nog veel onzekerheid heerst over participatie binnen de Omgevingswet werd al duidelijk in ons vorige…
Lees verder »

Valkuilen van participatie en het belang van een goed plan bij locatie-ontwikkeling

7 jul om 09:35 uur
Bij het ontwikkelen van een locatie komt participatie kijken. Uit onze ervaring blijkt dat het organiseren van…
Lees verder »

OPA komt, Omgevingswet en andere nieuwe termen

24 jun om 12:00 uur
De Omgevingswet is een half jaar uitgesteld, maar heb jij net als anderen het gevoel dat je nog niet goed…
Lees verder »

Zonder participatie geen vergunning

27 mei om 15:08 uur
Onder de Omgevingswet wordt bij het aanvragen van een Omgevingsvergunning participatie met de omgeving verplicht.…
Lees verder »