Voordeuren aan straat en geveltuintjes aan nieuwe Spuiboulevard Dordrecht

dinsdag 7 februari 2023
Drie bouwblokken met collectieve binnenhoven aan de Spuiboulevard in Dordrecht. © De Zwarte Hond

Spuiboulevard in Dordrecht. © De Zwarte Hond

De Spuiboulevard in Dordrecht wordt, met hulp van een Woningbouwimpuls-subsidie, verdicht met vijfhonderd extra woningen en tegelijkertijd vergroend en toegankelijker gemaakt voor voetgangers en fietsers.

De structuur gaat uit van een hoofdopzet van drie bouwblokken met collectieve binnenhoven. De bestaande woongebouwen worden geïntegreerd in de nieuwe bouwblokken. Door uit te gaan van meerdere stedelijke bouwblokken ontstaat een fijnmazig netwerk van informele routes voor voetgangers en fietsers. Waar de openbare ruimte uitnodigt tot recreatie en verblijf, bieden de collectieve hoven rust en sociale cohesie. De nadruk zal liggen op wonen, gemengd met functies ter ondersteuning van de buurt zoals sociaal maatschappelijke voorzieningen, of werk aan huis. 

Aan het grote plein langs de Spuiboulevard en langs de Spuiweg bestaat de mogelijkheid het plintprogramma te clusteren. De kenmerken van de historische binnenstad en de schil worden ingezet om van deze nieuwe ontwikkeling een echte binnenstedelijke woonplek te maken: voordeuren aan de straat, gebruik van karakteristieke en duurzame materialen zoals baksteen in combinatie met hout, compacte straten en tuinen, geveltuintjes en plek voor een bankje naast de voordeur. De nieuwe bebouwing moet bijdragen aan het reduceren van hittestress, het verminderen van wateroverlast en het versterken van de biodiversiteit. De nieuw te bouwen woningen zijn adaptief door middel van hoge plinten en bewegen mee met veranderende woonwensen. Het plan is eigentijds, duurzaam, klimaatadaptief en stimuleert een gezonde leefstijl.

Dordtse hoven

Op de plek van het huidige stadskantoor wordt voortgebouwd op de traditie van Dordtse hoven. Zo krijgt de binnenstad er ruim duizend extra bewoners en frequente gebruikers bij. Tegelijkertijd blijft de Spuiboulevard een belangrijke toegangspoort voor bezoekers. De huidige Spuihavengarage wordt vernieuwd en gaat plek bieden aan bezoekers en bewoners.

Nieuwe doelgroepen

Op 20 december 2022 heeft de Dordtse gemeenteraad het stedenbouwkundig plan vastgesteld dat de basis vormt voor toekomstige ontwikkelingen van de Spuiboulevard. Het plan van ontwerpbureau De Zwarte Hond beslaat circa vier hectare en maakt de transformatie mogelijk naar een aantrekkelijk en divers binnenstedelijk woonmilieu met gemengde functies.

Het plan vloeit voort uit de gebiedsvisie Spuiboulevard van 2018, waarbij het uitgangspunt was het gebied te verlevendigen en station en binnenstad met elkaar te verbinden. De huidige modernistische kantoorgebouwen uit de jaren zestig vormen een barrière in de fijnmazige binnenstad en negentiende-eeuwse schil. De kantoren zijn verouderd en de wens bestaat om ook nieuwe doelgroepen naar Dordrecht te trekken. Bovendien is er een grote vraag naar extra woningen.

Meer groen en autoluw

Het plangebied aan de Spuiboulevard ligt op loopafstand van het treinstation aan de rand van de historische binnenstad. Het realiseren van een aantrekkelijk, binnenstedelijk woonmilieu voor een divers publiek staat centraal. Dit wordt gedaan door als een rits de historische binnenstad en de negentiende-eeuwse schil aaneen te rijgen en voort te borduren op de Dordtse traditie met hoven binnen bouwblokken en aantrekkelijke plinten. Kantoren maken plaats voor woningen en er komt meer groen, vooral in hoven binnen de bouwblokken. De openbare ruimte wordt autoluw en biedt plaats aan voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. De bestaande parkeergarage wordt vernieuwd om aan bewoners en bezoekers plaats te bieden. Aan de Spuiboulevard komen twee pleinen te liggen, beiden met een groen karakter en hoge woonkwaliteit. Deze opzet zorgt voor zon tot op de Spuiboulevard en een stedelijke diversiteit in openbare ruimtes.

Lees meer over de subsidie Woningbouwimpuls op de website Volkshuisvestingnederland.nl.

De Zwarte Hond
Kantoren maken plaats voor woningen en er komt meer groen, vooral in hoven binnen de bouwblokken. © De Zwarte Hond


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

WeerWoord 2030 biedt antwoorden voor klimaatverandering

30 nov om 09:30 uur

De wereld gaat vanaf vanavond in Dubai opnieuw op zoek naar antwoorden die moeten leiden tot een daling van het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ruimtelijke kwaliteit realiseren die niet vanzelfsprekend is

22 nov om 07:30 uur

Hij zit nog na te genieten tegenover ons. Raymond van Sabben, de architect die een dag eerder zijn creatie, de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Welke overheden mikken op echt duurzame aanbestedingen?

15 nov om 11:00 uur

Het Aanbestedingsinstituut beoordeelt jaarlijks de duurzaamheid van publieke opdrachtgevers. Daaruit komt ten…

Lees verder »
descriptionArtikel

Doorbouwgarantie moet versnelling bieden aan nieuwbouw

19 okt om 12:30 uur

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor de invoering van een ‘doorbouwgarantie’. Dit betekent dat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Stimulering gezonde, duurzame woningbouw met puntensysteem

19 okt om 10:00 uur

Sinds ruim een jaar hanteert de gemeente Veenendaal een puntensysteem om gezonde, groene en duurzame woningbouw…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Geen gelijke kansen als schoolgebouwen uit elkaar vallen'

12 okt om 17:20 uur

Het derde Duurzame & Gezonde Scholen Congres in Utrecht was een ‘feest van herkenning’ en tegelijkertijd…

Lees verder »
descriptionArtikel

Klimaatparken als concept voor meervoudig ruimtegebruik

6 okt om 07:30 uur

Klimaatparken en vertical farming kunnen bijdragen aan het oplossen van de ruimtelijke puzzel. Dit betoogt…

Lees verder »
descriptionArtikel

De toekomst van het samenwerken

27 sep om 07:30 uur

In een decor van foute grappen over aannemers zocht Henberto Remmerts twee decennia geleden naar mogelijkheden…

Lees verder »
/* ActiveCampaign */