Voordeuren aan straat en geveltuintjes aan nieuwe Spuiboulevard Dordrecht

dinsdag 7 februari 2023
Drie bouwblokken met collectieve binnenhoven aan de Spuiboulevard in Dordrecht. © De Zwarte Hond

Spuiboulevard in Dordrecht. © De Zwarte Hond

De Spuiboulevard in Dordrecht wordt, met hulp van een Woningbouwimpuls-subsidie, verdicht met vijfhonderd extra woningen en tegelijkertijd vergroend en toegankelijker gemaakt voor voetgangers en fietsers.

De structuur gaat uit van een hoofdopzet van drie bouwblokken met collectieve binnenhoven. De bestaande woongebouwen worden geïntegreerd in de nieuwe bouwblokken. Door uit te gaan van meerdere stedelijke bouwblokken ontstaat een fijnmazig netwerk van informele routes voor voetgangers en fietsers. Waar de openbare ruimte uitnodigt tot recreatie en verblijf, bieden de collectieve hoven rust en sociale cohesie. De nadruk zal liggen op wonen, gemengd met functies ter ondersteuning van de buurt zoals sociaal maatschappelijke voorzieningen, of werk aan huis. 

Aan het grote plein langs de Spuiboulevard en langs de Spuiweg bestaat de mogelijkheid het plintprogramma te clusteren. De kenmerken van de historische binnenstad en de schil worden ingezet om van deze nieuwe ontwikkeling een echte binnenstedelijke woonplek te maken: voordeuren aan de straat, gebruik van karakteristieke en duurzame materialen zoals baksteen in combinatie met hout, compacte straten en tuinen, geveltuintjes en plek voor een bankje naast de voordeur. De nieuwe bebouwing moet bijdragen aan het reduceren van hittestress, het verminderen van wateroverlast en het versterken van de biodiversiteit. De nieuw te bouwen woningen zijn adaptief door middel van hoge plinten en bewegen mee met veranderende woonwensen. Het plan is eigentijds, duurzaam, klimaatadaptief en stimuleert een gezonde leefstijl.

Dordtse hoven

Op de plek van het huidige stadskantoor wordt voortgebouwd op de traditie van Dordtse hoven. Zo krijgt de binnenstad er ruim duizend extra bewoners en frequente gebruikers bij. Tegelijkertijd blijft de Spuiboulevard een belangrijke toegangspoort voor bezoekers. De huidige Spuihavengarage wordt vernieuwd en gaat plek bieden aan bezoekers en bewoners.

Nieuwe doelgroepen

Op 20 december 2022 heeft de Dordtse gemeenteraad het stedenbouwkundig plan vastgesteld dat de basis vormt voor toekomstige ontwikkelingen van de Spuiboulevard. Het plan van ontwerpbureau De Zwarte Hond beslaat circa vier hectare en maakt de transformatie mogelijk naar een aantrekkelijk en divers binnenstedelijk woonmilieu met gemengde functies.

Het plan vloeit voort uit de gebiedsvisie Spuiboulevard van 2018, waarbij het uitgangspunt was het gebied te verlevendigen en station en binnenstad met elkaar te verbinden. De huidige modernistische kantoorgebouwen uit de jaren zestig vormen een barrière in de fijnmazige binnenstad en negentiende-eeuwse schil. De kantoren zijn verouderd en de wens bestaat om ook nieuwe doelgroepen naar Dordrecht te trekken. Bovendien is er een grote vraag naar extra woningen.

Meer groen en autoluw

Het plangebied aan de Spuiboulevard ligt op loopafstand van het treinstation aan de rand van de historische binnenstad. Het realiseren van een aantrekkelijk, binnenstedelijk woonmilieu voor een divers publiek staat centraal. Dit wordt gedaan door als een rits de historische binnenstad en de negentiende-eeuwse schil aaneen te rijgen en voort te borduren op de Dordtse traditie met hoven binnen bouwblokken en aantrekkelijke plinten. Kantoren maken plaats voor woningen en er komt meer groen, vooral in hoven binnen de bouwblokken. De openbare ruimte wordt autoluw en biedt plaats aan voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. De bestaande parkeergarage wordt vernieuwd om aan bewoners en bezoekers plaats te bieden. Aan de Spuiboulevard komen twee pleinen te liggen, beiden met een groen karakter en hoge woonkwaliteit. Deze opzet zorgt voor zon tot op de Spuiboulevard en een stedelijke diversiteit in openbare ruimtes.

Lees meer over de subsidie Woningbouwimpuls op de website Volkshuisvestingnederland.nl.

De Zwarte Hond
Kantoren maken plaats voor woningen en er komt meer groen, vooral in hoven binnen de bouwblokken. © De Zwarte Hond


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Winnaar ingenieursprijs is 'wereldwijd toonaangevend' en 'rolmodel voor nieuwe generatie'

29 mrt om 09:20 uur

In het bijzijn van prinses Beatrix, beschermvrouwe van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI), is…

Lees verder »
descriptionArtikel

Primeur 'Ruimte Zat' laat koppelkansen stadsinbreiding zien

29 mrt om 08:00 uur
De buurt MUWI1 in de Vlaardinger Ambacht wordt integraal vernieuwd. Samenwerkend met 700 huishoudens maakten KAW…
Lees verder »
descriptionArtikel

Zuid-Holland bouwt 250.000 woningen voor 2030

28 mrt om 09:00 uur

Zuid-Holland spreekt de ambitie uit om voor 2030 250.000 woningen te bouwen en gaat die opgave te lijf met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Drijvend paviljoen van Adeyemi ook in Nederland te bewonderen

27 mrt om 09:00 uur

Het prijswinnende ontwerp van de Nigeriaans-Nederlandse architect Kunlé Adeyemi, een zeven meter hoog, drijvend…

Lees verder »
descriptionArtikel

'A New Dawn' is de Nederlandse inzending voor EXPO 2025

22 mrt om 09:47 uur

De Nederlandse inzending voor World Expo 2025 Osaka laat volgens minister Buitenlandse Handel en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Houtskeletbouw in de eerste lijn: goede stap in de verduurzaming

21 mrt om 12:15 uur

Bij de keuze van duurzame bouwmaterialen loopt de bouw achter op de CO2-doelen, schrijft architect Lex van…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Ontroerend hoe dankbaar mensen zijn voor deze huisvesting’

20 mrt om 15:22 uur

Op het moment dat je dakloos wordt, valt de grond onder je voeten weg. Als je niets meer over lijkt te hebben,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Reuse to Reduce; 'Omarm de circulaire transitie'

17 mrt om 10:04 uur
'Een gebouw is niet langer iets van een instantie of persoon, niet langer een verzameling materialen. Het is een…
Lees verder »