Voor ieder dak een oplossing met Triflex

woensdag 15 november 2017
timer 4 min
Voor ieder dak een ondoordringbare en duurzame afdichting. Daken vragen uiteraard om hoge standaards. Gedurende het jaar worden ze blootgesteld aan het grillige Nederlandse klimaat en tal van andere externe invloeden.

Een ondoordringbare waterdichte afwerking is daarom van essentieel belang. Niet alleen bij grote oppervlakken, maar ook juist bij kwetsbare complexe delen, zoals aansluitingen, hoeken en doorvoeren, is een duurzame afdichting vereist. Vloeibare kunststoffen bieden voor ieder dakoppervlak, tot aan de kleinste details, een doordachte oplossing die de dakconstructie effectief en langdurig beschermt tegen lekkage.

Vloeibare, snel uithardende en duurzame daksystemen

Kunststof daksystemen op basis van PMMA worden in meerdere lagen vloeibaar op het oppervlak aangebracht, waardoor de ondergrond direct als tweede huid wordt omsloten. Na applicatie hardt het uitermate snel uit en is het dak al beloopbaar na slechts 30 tot 45 minuten. Omdat de systemen koud verwerkbaar zijn, worden brandgevaarlijke situaties op het dak tijdens het aanbrengen uitgesloten. Daarnaast is de levensduur van de vloeibare daksystemen, bij normaal gebruik, 25 jaar (Conform ETAG 005, Klasse W3).


Maar geen dak is natuurlijk hetzelfde. Monumentale daken, industriële daken, groendaken, daken met een uitgesproken ontwerp; allen vragen ze om een waterdichte oplossing op maat.

Monumentale daken

Zoals bij het unieke glazen dak van het monumentale pand Het Sieraad in de Amsterdamse Baarsjes. Dat dak is voornamelijk opgebouwd uit glazen panelen en vertoonde lekkages bij de kitnaden langs de profielen waarmee de glazen delen zijn bevestigd. Om de lekkages te verhelpen werd gekozen voor een vloeibare oplossing, op basis van PMMA, waarbij de afdichting over de naden en op het glas werd aangebracht. Het verlies van lichtinval ten opzichte van het origineel is minimaal en door het verwerken middels strakke lijnen van binnenuit, is het systeem niet waarneembaar. Voor deze waterdichte afwerking werd gebruik gemaakt van Triflex ProDetail in combinatie met het Triflex Speciaalvlies. Voor de kleinere tussengedeeltes is Triflex ProFibre, een vezelversterkt systeem, gebruikt. Beide vloeibare afdichtingssystemen zijn goed met elkaar te combineren en zorgen voor een duurzaam waterdicht resultaat. Het Sieraad is daarmee weer voor jaren gegarandeerd beschermd tegen waterschade via het dak.

Industriële daken

Door mechanische, thermische en chemische belasting hebben industriële dakoppervlakken een andere afwerking nodig. Deze daken kenmerken zich door talloze technische installaties die vaak moeilijk afdichtbare details hebben. Daarnaast is het een uitdaging om, naast een perfecte afdichting, ze dusdanig te beschermen dat het oppervlak ook bestand is tegen extreme temperatuurverschillen, lopen op het dak en blootstelling aan uiteenlopende chemicaliën. Daarbij is werken met open vuur tijdens applicatie hier verboden. Corrosie is ook bij metalen daken een veelvoorkomend probleem, vooral bij oudere metalen dakplaten. Hierdoor kan, meestal aan de randen, de oorspronkelijke coating onthechten waarna roestvorming ontstaat (End Lap Corrosion). Al deze uitdagingen vormen geen probleem, want of het nu gaat om RVS, koper, gecoat staal of zink, vloeibare kunststof daksystemen bieden er de juiste afdichtingsoplossing voor.


Zo ook bij het halfronde dakvlak van De Boomkwekerij in Sint Oedenrode, dat bestaat uit een stalen constructie met stalen dakbeplating. Daar zijn door middel van vloeibare kunststoffen de ontstane naden en kieren afgedicht die waren ontstaan tussen de aansluitende delen. Door een waterdicht scheuroverbruggende membraan, in de vorm van het Triflex ProDetail systeem, over de aansluitingen aan te brengen, zijn de lekkageproblemen hier eenvoudig en duurzaam opgelost. Dankzij de flexibiliteit van het systeem vangt het de bewegingen van de ondergrond op, waardoor scheurvorming overbrugd wordt. Het is getest en beproefd volgens ETAG 005, en hierbij zijn de hoogste waardes behaald. Voor extra gedetailleerde applicaties en detailaansluitingen, waar het gebruik van wapeningsvlies niet mogelijk is, biedt Triflex tevens het Triflex ProFibre systeem. Dit vezelversterkt systeem leent zich bij uitstek voor de afdichting van complexe details die in het oppervlak zijn geïntegreerd, zoals moeren, bouten en uitstekende delen. Triflex ProFibre sluit het eenvoudig, hermetisch en waterdicht af.

Groendaken

Groendaken moeten, naast waterdichtheid en hydrolyse bestendigheid, ook geheel wortelwerend zijn (FLL). Met Triflex’ vloeibare daksystemen worden deze gevraagde materiaaleigenschappen gecombineerd waardoor details, doorvoeren, veiligheidsankers, lichtkoepels en rookgasafvoeren duurzaam worden afgedicht. Het specifiek voor details geschikte Triflex ProDetail systeem is een afdichtingssysteem dat deze technische uitdaging aan kan. Kritische plekken worden ondoordringbaar afgedicht. Mede dankzij het Triflex Speciaalvlies, dat ook in voorgevormde en geperforeerde variant verkrijgbaar is, volgt het iedere vorm en zorgt het systeem voor een naadloze en duurzame afwerking.

Informatie

Wilt u meer weten over de oplossingen die Triflex biedt, of wilt u vrijblijvend advies? Neem dan gerust contact met ons op via telefoonnummer: 038 460 20 50 of stuur een email naar: info@triflex.nl.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Expeditiedek IJsselstein weer veilig en gegarandeerd waterdicht

21 apr om 08:38 uur
Op het expeditiedek bij parkeergarage Overtoom in IJsselstein kunnen vrachtauto’s hun producten laden en lossen.…
Lees verder »

BIG ontwerpt ultraduurzaam hoofdkwartier voor Oppo R&D

19 apr om 11:22 uur
Smartphonefabrikant Oppo laat in China een nieuw hoofdkwartier bouwen voor de R&D-afdeling. Het gebouw neemt…
Lees verder »

Amsterdamse woningcorporatie krijgt primeur met houten woongebouw

15 apr om 11:54 uur
Als eerste woningcorporatie in Amsterdam gaat Stadgenoot een houten woongebouw realiseren voor sociale huur. Het…
Lees verder »

Beleidsonderzoek IBO bevestigt slechte staat van onderwijshuisvesting

14 apr om 08:54 uur
Opnieuw is aangetoond dat scholen in Nederland er slecht voor staan qua eisen, binnenklimaat en verduurzaming. Het…
Lees verder »

Aanleg rotonde met circulair beton gestart in Flevoland

13 apr om 16:04 uur
In opdracht van de provincie Flevoland is op 1 maart 2021 aannemer Reimert Bouw en Infrastructuur gestart met de…
Lees verder »

Nieuw dakterras op A9 wordt grootste park van Amsterdam

13 apr om 14:29 uur
Amsterdam krijgt er een nieuw park van 15 hectare bij. Niet zomaar een groene strook, het betreft een dakterras op…
Lees verder »

Compact, stoer en duurzaam Nautisch Coördinatie Centrum

9 apr om 09:33 uur
In de haven van Amsterdam is het Nautisch Coördinatie Centrum opgeleverd. Dit compacte houten gebouw naar ontwerp…
Lees verder »

‘De overheid moet de Weight Watchers van duurzaamheid zijn’

7 apr om 08:24 uur
Grote delen van het Nederlandse platteland staan ‘leeg’ en kunnen worden aangewend om de nijpende woningnood op te…
Lees verder »