Visuele AI-tool gelanceerd om hitte-eilanden te voorkomen

woensdag 6 oktober 2021
Spacemaker, onderdeel van Autodesk, lanceert op 6 oktober 2021 een microclimate analysis AI-tool om architecten, stedenbouwkundigen en ontwikkelaars te helpen hitte-eilanden te voorkomen en met duurzame oplossingen te komen die steden klimaatbestendiger maken.

Microclimate analysis is een visuele AI-tool waarmee plannings- en ontwerpteams het thermische comfort van buitenruimtes correct kunnen beoordelen, probleemgebieden kunnen opsporen en optimale oplossingen kunnen simuleren om in een vroeg stadium, voordat belangrijke ontwerpbeslissingen worden genomen, grote, kosteneffectieve veranderingen door te voeren. Microclimate analysis maakt deel uit van Spacemakers real-time analysefunctie waarmee in een vroeg stadium getest kan worden hoe ontwerpen worden beïnvloed door omgevingsfactoren als geluid, daglicht en wind.

Stedelijke gebieden klimaatbestendiger maken

"Thermisch comfort en de gebouwde omgeving zijn twee zijden van dezelfde medaille, aangezien de invloed van wind en zon op een locatie gerelateerd is aan fundamentele beslissingen over de footprint en de vorm van gebouwen. Helaas wordt in de meeste gevallen in een te laat stadium rekening gehouden met thermisch comfort, waardoor cruciale onderdelen van de duurzaamheidsstrategie van een stad ineffectief kunnen worden", zegt Håvard Haukeland, co-founder van Spacemaker en Senior Director bij Autodesk. “Planners en ontwerpers worden dan gedwongen om problematische grootschalige problemen aan te pakken met kleinschalige, maar dure aanpassingen en verbeteringen, met groot risico op vertragingen".

Impressie van de microclimate analysis tool

Europese steden zijn niet berekend op de hitte waarmee zij nu en in de toekomst te maken hebben. In Noord-Europa bijvoorbeeld is het ontwerp van particuliere woningen er van oudsher op gericht de warmte binnen te houden - er is weinig nagedacht over hoe die warmte buiten kan worden gehouden. Maar zelfs in Zuid-Europa, waar de zomers meestal warmer zijn, vormen steeds extremere weersomstandigheden een uitdaging voor het huidige gebouwenbestand. "De microclimate analysis-tool is een belangrijke stap om ontwerpers de juiste instrumenten te geven om vanaf dag één slimmere beslissingen te nemen op basis van data. Dit resulteert in oplossingen die de gevolgen van klimaatverandering verminderen en stedelijke gebieden klimaatbestendiger maken" concludeert Haukeland.

Resultaatgerichte ontwerpbeslissingen

Er bestaan al methoden voor het berekenen van het stedelijk hitte-eilandeffect, maar deze zijn vaak alleen te gebruiken door deskundigen en experts, het duurt uren om ze uit te voeren, of ze visualiseren data niet. Spacemakers microclimate analysis belooft snel en accuraat te zijn, zodat het hele bouwteam snel kan zien welke invloed ontwerpbeslissingen hebben op temperatuur en vervolgens eventuele problemen efficiënt en effectief kan oplossen. 

Gebruikers kunnen het percentiel aanpassen om te zien hoe de locatie reageert op extremen, bijvoorbeeld op een hete zomerdag, en de resultaten vervolgens direct bekijken op een Thermisch Comfort kaart. Daarmee kunnen gebruikers het relevante tijdsbestek en de temperaturen die zij als comfortabel beschouwen, aanpassen. Microclimate analysis biedt, samen met de andere analyse-functies van Spacemaker, een nieuw hulpmiddel om resultaatgerichte ontwerpbeslissingen te nemen.

Het Spacemaker-team heeft twee jaar onderzoek gedaan naar thermische stress en gevoelstemperatuur. Microclimate analysis is gebaseerd op de Universal Thermal Climate Index (UTCI)-metriek. Voor meer informatie over UTCI bevelen wij dit onderzoeksdocument aan, dat in detail beschrijft hoe UTCI's benaderingen tot stand komen en berekend worden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Innovatieve infiltratiegoot in centrum Berlicum (NB)

14 jan om 08:00 uur
In april 2021 startte men in Berlicum (gemeente Sint-Michielsgestel) aan de realisatie van de herinrichting van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe Aeres Hogeschool door BDG is groen en gezond

13 jan om 16:03 uur
Het nieuwe onderwijsgebouw van Aeres Hogeschool op het Floriadeterrein in Almere blinkt aan alle kanten uit. Het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Land met een plan - pleidooi voor ruimtelijke ontwikkeling

8 dec 2021
We hebben haast. Met die woorden begon het online congres 'Land met een plan'. De bijeenkomst stond in het kader…
Lees verder »
descriptionArtikel

Een bestemming voor elk dak met de Duurzame Daken Kansenkaart

1 dec 2021
Er liggen honderden vierkante kilometers aan dak in Nederland die op een of andere manier ingezet kunnen worden…
Lees verder »
descriptionArtikel

Spelen en leren in het groen op speelplein in Vlaardingen

24 nov 2021
Het leerlingenbestand van IKC ’t Palet in Vlaardingen en hun schoolgebouw groeiden letterlijk uit hun jasje. Een…
Lees verder »
descriptionArtikel

Fixscreen doekzonwering voor stedelijke basisschool Desselgem

23 nov 2021
De doekzonwering in de stedelijke basisschool in het Belgische Desselgem dateerde van begin jaren 90. Toen was er…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Een specialist voor je buitenspeelterrein is onmisbaar gebleken’

18 nov 2021
Het is een veelgehoorde wens bij nieuwbouw van scholen: het buitenterrein moet een verlengstuk van het…
Lees verder »
Steven Delva
descriptionArtikel

DELVA Landscape Architecture & Urbanism is Architect van het Jaar

11 nov 2021
Op woensdag 10 november werd DELVA Landscape Architecture & Urbanism verkozen tot Architect van het Jaar. Met…
Lees verder »