Visuele AI-tool gelanceerd om hitte-eilanden te voorkomen

woensdag 6 oktober 2021
Spacemaker, onderdeel van Autodesk, lanceert op 6 oktober 2021 een microclimate analysis AI-tool om architecten, stedenbouwkundigen en ontwikkelaars te helpen hitte-eilanden te voorkomen en met duurzame oplossingen te komen die steden klimaatbestendiger maken.

Microclimate analysis is een visuele AI-tool waarmee plannings- en ontwerpteams het thermische comfort van buitenruimtes correct kunnen beoordelen, probleemgebieden kunnen opsporen en optimale oplossingen kunnen simuleren om in een vroeg stadium, voordat belangrijke ontwerpbeslissingen worden genomen, grote, kosteneffectieve veranderingen door te voeren. Microclimate analysis maakt deel uit van Spacemakers real-time analysefunctie waarmee in een vroeg stadium getest kan worden hoe ontwerpen worden beïnvloed door omgevingsfactoren als geluid, daglicht en wind.

Stedelijke gebieden klimaatbestendiger maken

"Thermisch comfort en de gebouwde omgeving zijn twee zijden van dezelfde medaille, aangezien de invloed van wind en zon op een locatie gerelateerd is aan fundamentele beslissingen over de footprint en de vorm van gebouwen. Helaas wordt in de meeste gevallen in een te laat stadium rekening gehouden met thermisch comfort, waardoor cruciale onderdelen van de duurzaamheidsstrategie van een stad ineffectief kunnen worden", zegt Håvard Haukeland, co-founder van Spacemaker en Senior Director bij Autodesk. “Planners en ontwerpers worden dan gedwongen om problematische grootschalige problemen aan te pakken met kleinschalige, maar dure aanpassingen en verbeteringen, met groot risico op vertragingen".

Impressie van de microclimate analysis tool

Europese steden zijn niet berekend op de hitte waarmee zij nu en in de toekomst te maken hebben. In Noord-Europa bijvoorbeeld is het ontwerp van particuliere woningen er van oudsher op gericht de warmte binnen te houden - er is weinig nagedacht over hoe die warmte buiten kan worden gehouden. Maar zelfs in Zuid-Europa, waar de zomers meestal warmer zijn, vormen steeds extremere weersomstandigheden een uitdaging voor het huidige gebouwenbestand. "De microclimate analysis-tool is een belangrijke stap om ontwerpers de juiste instrumenten te geven om vanaf dag één slimmere beslissingen te nemen op basis van data. Dit resulteert in oplossingen die de gevolgen van klimaatverandering verminderen en stedelijke gebieden klimaatbestendiger maken" concludeert Haukeland.

Resultaatgerichte ontwerpbeslissingen

Er bestaan al methoden voor het berekenen van het stedelijk hitte-eilandeffect, maar deze zijn vaak alleen te gebruiken door deskundigen en experts, het duurt uren om ze uit te voeren, of ze visualiseren data niet. Spacemakers microclimate analysis belooft snel en accuraat te zijn, zodat het hele bouwteam snel kan zien welke invloed ontwerpbeslissingen hebben op temperatuur en vervolgens eventuele problemen efficiënt en effectief kan oplossen. 

Gebruikers kunnen het percentiel aanpassen om te zien hoe de locatie reageert op extremen, bijvoorbeeld op een hete zomerdag, en de resultaten vervolgens direct bekijken op een Thermisch Comfort kaart. Daarmee kunnen gebruikers het relevante tijdsbestek en de temperaturen die zij als comfortabel beschouwen, aanpassen. Microclimate analysis biedt, samen met de andere analyse-functies van Spacemaker, een nieuw hulpmiddel om resultaatgerichte ontwerpbeslissingen te nemen.

Het Spacemaker-team heeft twee jaar onderzoek gedaan naar thermische stress en gevoelstemperatuur. Microclimate analysis is gebaseerd op de Universal Thermal Climate Index (UTCI)-metriek. Voor meer informatie over UTCI bevelen wij dit onderzoeksdocument aan, dat in detail beschrijft hoe UTCI's benaderingen tot stand komen en berekend worden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Hoe kan de bouwsector innovatiever werken vanaf de eerste fases om woningbouwambities te verwezenlijken?

29 jun om 08:54 uur
Nederland staat, net zoals veel andere Europese landen, voor een enorme woningbouwopgave. In de Nationale Woon- en…
Lees verder »
descriptionArtikel

Van Senzora-fabriek naar nieuwe, levendige buurt

14 jun om 08:34 uur
Het terrein van de voormalige Senzora fabriek, waar het Deventer familiebedrijf was- en reinigingsmiddelen…
Lees verder »
descriptionArtikel

Aanleg van groen, biodivers dak met waterberging op de Doelen voltooid

9 jun om 08:44 uur
Het dak van concert- en congresgebouw de Doelen is bedekt met 2.581m² groen. Dat is net zo groot als 10…
Lees verder »
descriptionArtikel

Woonwijk De Plantage onderscheidt zich door regionale identiteit

8 jun om 08:00 uur
Aan de zuidkant van Geldermalsen is de Plantage volop in aanbouw. Ongeveer de helft van de in totaal 1.500…
Lees verder »
descriptionArtikel

Consortium De Pleinmakers wint ontwerpopdracht Berlijnplein

7 jun om 09:57 uur
De ontwerpcombinatie van bureau SLA, Inbo, Overtreders W, Woonpioniers en Boom Landscape heeft de tender voor het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Uitdagingen klimaatverandering rode draad Brick Award 2022

6 jun om 08:00 uur
Elke twee jaar eert de Brick Award wereldwijd projecten die indruk maken met een innovatief ontwerp en…
Lees verder »
descriptionArtikel

Dorpse allure in centrum Baarle door integraal masterplan

1 jun om 08:00 uur
De opening van de Randweg Baarle in 2019 bood een geweldige kans om de openbare ruimte van grensdorpen Baarle-…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘De toekomst van de stad maak je met kunst’

31 mei om 08:00 uur
Wat ooit begon als een zeven meter diepe kuil is inmiddels uitgegroeid tot een nieuwe culturele hotspot van…
Lees verder »