Visuele AI-tool gelanceerd om hitte-eilanden te voorkomen

woensdag 6 oktober 2021
Spacemaker, onderdeel van Autodesk, lanceert op 6 oktober 2021 een microclimate analysis AI-tool om architecten, stedenbouwkundigen en ontwikkelaars te helpen hitte-eilanden te voorkomen en met duurzame oplossingen te komen die steden klimaatbestendiger maken.

Microclimate analysis is een visuele AI-tool waarmee plannings- en ontwerpteams het thermische comfort van buitenruimtes correct kunnen beoordelen, probleemgebieden kunnen opsporen en optimale oplossingen kunnen simuleren om in een vroeg stadium, voordat belangrijke ontwerpbeslissingen worden genomen, grote, kosteneffectieve veranderingen door te voeren. Microclimate analysis maakt deel uit van Spacemakers real-time analysefunctie waarmee in een vroeg stadium getest kan worden hoe ontwerpen worden beïnvloed door omgevingsfactoren als geluid, daglicht en wind.

Stedelijke gebieden klimaatbestendiger maken

"Thermisch comfort en de gebouwde omgeving zijn twee zijden van dezelfde medaille, aangezien de invloed van wind en zon op een locatie gerelateerd is aan fundamentele beslissingen over de footprint en de vorm van gebouwen. Helaas wordt in de meeste gevallen in een te laat stadium rekening gehouden met thermisch comfort, waardoor cruciale onderdelen van de duurzaamheidsstrategie van een stad ineffectief kunnen worden", zegt Håvard Haukeland, co-founder van Spacemaker en Senior Director bij Autodesk. “Planners en ontwerpers worden dan gedwongen om problematische grootschalige problemen aan te pakken met kleinschalige, maar dure aanpassingen en verbeteringen, met groot risico op vertragingen".

Impressie van de microclimate analysis tool

Europese steden zijn niet berekend op de hitte waarmee zij nu en in de toekomst te maken hebben. In Noord-Europa bijvoorbeeld is het ontwerp van particuliere woningen er van oudsher op gericht de warmte binnen te houden - er is weinig nagedacht over hoe die warmte buiten kan worden gehouden. Maar zelfs in Zuid-Europa, waar de zomers meestal warmer zijn, vormen steeds extremere weersomstandigheden een uitdaging voor het huidige gebouwenbestand. "De microclimate analysis-tool is een belangrijke stap om ontwerpers de juiste instrumenten te geven om vanaf dag één slimmere beslissingen te nemen op basis van data. Dit resulteert in oplossingen die de gevolgen van klimaatverandering verminderen en stedelijke gebieden klimaatbestendiger maken" concludeert Haukeland.

Resultaatgerichte ontwerpbeslissingen

Er bestaan al methoden voor het berekenen van het stedelijk hitte-eilandeffect, maar deze zijn vaak alleen te gebruiken door deskundigen en experts, het duurt uren om ze uit te voeren, of ze visualiseren data niet. Spacemakers microclimate analysis belooft snel en accuraat te zijn, zodat het hele bouwteam snel kan zien welke invloed ontwerpbeslissingen hebben op temperatuur en vervolgens eventuele problemen efficiënt en effectief kan oplossen. 

Gebruikers kunnen het percentiel aanpassen om te zien hoe de locatie reageert op extremen, bijvoorbeeld op een hete zomerdag, en de resultaten vervolgens direct bekijken op een Thermisch Comfort kaart. Daarmee kunnen gebruikers het relevante tijdsbestek en de temperaturen die zij als comfortabel beschouwen, aanpassen. Microclimate analysis biedt, samen met de andere analyse-functies van Spacemaker, een nieuw hulpmiddel om resultaatgerichte ontwerpbeslissingen te nemen.

Het Spacemaker-team heeft twee jaar onderzoek gedaan naar thermische stress en gevoelstemperatuur. Microclimate analysis is gebaseerd op de Universal Thermal Climate Index (UTCI)-metriek. Voor meer informatie over UTCI bevelen wij dit onderzoeksdocument aan, dat in detail beschrijft hoe UTCI's benaderingen tot stand komen en berekend worden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

‘De stad is gezonder dan de buitenwijk’

20 okt om 08:00 uur
Een strak blauwe lucht, geen ronkende scooters of auto’s en een woning middenin de natuur. Gezonder dan dit wordt…
Lees verder »

Investeer in lopen voor vitale steden en dorpen

12 okt om 08:00 uur
Steden en dorpen waarin meer mensen meer lopen dragen bij aan de vitaliteit van onze samenleving en daarmee aan…
Lees verder »

Van 1-dimensionaal naar 10-dimensionaal

11 okt om 08:00 uur
Landschapsarchitectenbureau Felixx heeft in opdracht van gemeente Groningen een leidraad opgesteld voor de…
Lees verder »

‘Wij zijn radicaal tegen radicaliteit’

27 sep om 11:47 uur
“Als je aan de stad wil werken, moet je eerst begrijpen waarom de stad is geworden zoals hij is”, zegt Jeroen de…
Lees verder »

Zwolle krijgt groene ‘opgetilde straat’ over het spoor

24 sep om 09:33 uur
Station Zwolle ambieert het groenste station van Nederland te worden. Met het ontwerp van een nieuwe…
Lees verder »

Herenwegschool in Wassenaar claimt gezondste lucht ter wereld

6 sep om 16:58 uur
De Herenwegschool in Wassenaar heeft met de plaatsing van een nieuw, innovatief ventilatiesysteem zeer schone…
Lees verder »

Van inzicht naar uitzicht bij schoolventilatie

26 aug om 10:12 uur
Oplossingen en technieken om een optimale ventilatie te bereiken zijn belangrijk, maar laten we niet het proces…
Lees verder »

Barcode Architects en krft presenteren PATCHWORK

19 aug om 08:00 uur
PATCHWORK, naar ontwerp van Barcode Architects en krft, wordt één van de eerste ontwikkelingen in de toekomstige…
Lees verder »