Virtuele rondgang door kathedraal van stoom

vrijdag 30 augustus 2013
timer 3 min
Virtuele rondgangen in 3D zijn populair. Het grote publiek krijgt via 3D een fascinerende inkijk krijgt in afgelegen, ontoegankelijke, kwetsbare of gevaarlijke locaties. Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is zo'n locatie. Het gemaal werd in 1920 gebouwd om de wateroverlast in Friesland tegen te gaan en is het grootste operationele stoomgemaal ter wereld met een capaciteit van een miljoen liter per minuut. 

Het gemaal staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Voor de drie jaar durende renovatie van deze kathedraal van stoom, onder leiding van ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV, is een virtuele rondgang in 3D gemaakt. Om het publiek mee te laten kijken en tegelijk te informeren over de werkzaamheden in het gebouw.

 

In de speciale 3D exhibit, opgebouwd uit 3D scans van het Woudagemaal, maakt de bezoeker een rondgang door het hele gebouw. Je stopt de film op plaatsen voor informatie over de werkzaamheden in dat gedeelte van het gemaal. Gebouwdelen worden aan de hand van panoramafoto’s toegelicht en zichtbaar gemaakt. Zo komen bezoekers zelfs in de spannende ‘catacomben’ onder de kelders van het gemaal!

 

Het aanvankelijke idee was om 3D-scans te gebruiken voor het samenstellen van een nauwkeurige ‘as-built documentatie’ als basis voor de renovatiewerkzaamheden. Maar aan het project werden al snel elementen toegevoegd die ook het bezoekerscentrum gedurende de lange renovatieperiode zouden ondersteunen. 

 

Eric Borst van Royal HaskoningDHV over de totstandkoming van de 3D exhibit: "We hadden 10 werkdagen nodig voor het maken van circa 185 scans met de FARO Laser Scanner Focus3D. Deze werden, samen met enkele op conventionele wijze verkregen meetgegevens, verwerkt met de SCENE-software van FARO en vervolgens geëxporteerd naar de FARO WebShare-omgeving.

 

Via WebShare kan elke geautoriseerde gebruiker inloggen op de server en de verwerkte scans van de complete site bekijken. Je kunt rond het gemaal navigeren en krijgt vanuit elke scanpositie een volledig 360° panoramabeeld in kleur. Bovendien zijn er diverse tools waarmee gebruikers meer details naar boven kunnen halen."

 

3D-puntenwolk van het interieur van het gemaal

 "Als volgende stap zijn de gegevens daarom met de Alice Labs Point Cloud plug-in geëxporteerd naar Autodesk 3D Studio Max. Hiermee werd vervolgens een virtuele rondgang gemaakt, een film van 6 minuten die de bezoekers kunnen bekijken op 32 inch touchscreens. Het is een virtuele rondgang door het gebouw met de mogelijkheid om op verschillende plaatsen te stoppen voor meer gedetailleerde informatie over de voortgang van de renovatiewerkzaamheden."

 

Borst en zijn team zijn er ook in geslaagd om de bezoekers plaatsen te laten zien die normaal niet toegankelijk zijn, zoals de binnenkant van een stoomketel of de dieper gelegen en aardedonkere delen van het gebouw onder de waterlijn. "Omdat de Focus3D zo compact en licht is, kunnen we hem op ongebruikelijke plaatsen inzetten. Zonder statief kunnen we de scanner in een afvoer of ketel laten zakken, en dat kan natuurlijk niet als de scanner groter of zwaarder zou zijn," zegt Borst.

 

Op basis van de 3Dscans beschikt het Woudagemaal nu over diverse visualisatiemogelijkheden: 2D/3Dtekeningen, film animaties, bouwplaten, 3D printen en een virtuele rondgang door het gemaal.

 

 

www.royalhaskoningdhv.com

www.faro.com

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Virtuele rondgang door  kathedraal van stoom

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

‘De omwenteling naar een nieuw tijdperk’

26 apr om 07:30 uur

Op 14, 15 en 16 mei vindt in de Brabanthallen in Den Bosch dé vakbeurs voor verbetering van bestaand vastgoed…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »
descriptionArtikel

Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024

1 feb om 11:30 uur

Als transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…

Lees verder »