Verkiezing Meest Klimaatadaptieve en Natuurinclusieve Bedrijventerrein van Nederland

woensdag 5 oktober 2022

Het bedrijventerrein Coenecoop nabij Waddinxveen en Gouda

Veel lokale partijen op bedrijventerreinen zien het belang voor de toekomstbestendigheid van hun terreinen en zijn al begonnen met maatregelen. De successen die tot nu toe geboekt zijn wil CLOK in samenwerking met NL Greenlabel, Next2Company, Tauw, IVN, Arcadis en Acquire (mede mogelijk gemaakt door RVO/DuurzaamDoor ) verzamelen en vieren! Daarom introduceren deze partijen de Verkiezing Meest Klimaatadaptieve en Natuurinclusieve Bedrijventerrein van Nederland 2022.

Door klimaatverandering wordt de kans op hevige regenbuien, extreme hitte en droogte of storm steeds groter in Nederland. Ook op bedrijventerreinen - Nederland telt ongeveer 3.500 bedrijventerreinen – kan dit voor problemen zorgen: instromend regenwater; onbegaanbare wegen; bloedhete parkeerplaatsen van asfalt of machines die oververhit raken. Een probleem, want bedrijventerreinen zijn hartstikke cruciaal voor onze economie. Op deze terreinen wordt 40 procent van het bruto regionaal product verdiend. Zeker 30 procent van de Nederlandse werkgelegenheid is er gevestigd. En dat niet alleen. Bedrijven op bedrijventerreinen zijn vaak stuwend van karakter, en zorgen weer voor werkgelegenheid elders in de gemeente of regio. 

Om schade, overlast en gevaarlijke situaties op bedrijventerreinen te voorkomen, zijn klimaatadaptieve en natuurinclusieve maatregelen nodig. Maatregelen die bijvoorbeeld zorgen voor het verlagen van hoge temperaturen voor mensen en machines, zodat de werkzaamheden ook bij hitte gewoon door kunnen gaan. Of maatregelen die water slimmer en beter afvoeren bij heftige regenbuien. 

Verkiezing Meest Klimaatadaptieve en Natuurinclusieve Bedrijventerrein van Nederland

Ken jij een ondernemersbestuur/parkmanagement/gebiedsontwikkelaar dat al goed op weg is met klimaatadaptieve en natuurinclusieve maatregelen? Dan wordt het tijd om hen in het zonnetje te zetten! Op Verkiezing Meest Klimaatadaptieve Bedrijventerrein van Nederland 2022 - CLOK vind je het inschrijfformulier, waarin jij kunt uitleggen welk terrein moet winnen én waarom. Aanmelden kan tot 15 oktober 2022. 

Met deze verkiezing willen eerder genoemde organisaties aandacht vragen voor het belang van klimaatadaptatie en natuurinclusieve maatregelen en inspiratie bieden voor andere bedrijventerreinen met concrete handvatten, tips & tricks. Met de verkiezing willen we dus impact maken. 

“Het veranderende klimaat gaat niet aan bedrijventerreinen voorbij, ook zij moeten aanpassen. In de praktijk is dat vaak uitdagend om aan te pakken met alle betrokken partijen en hun belangen. Toch lukt het soms wel. Door inspirerende successen in de volle zon te zetten, helpen we anderen op weg.” – Freya Macke, voorzitter van de jury

Op 24 november wordt het meest klimaatadaptieve en natuurinclusieve bedrijventerrein van Nederland gekozen, tijdens de Dag van Economische Zaken 2022 (op Papendal te Arnhem). Voorafgaand aan de uitreiking kiest een jury een top 3 van genomineerden, die wordt uitgenodigd voor de finale op 24 november. De jury bestaat uit: Freya Macke (Arcadis (voorzitter van de jury), Roeland Tameling (Parkmanagement Lage Weide), Edwin van der Strate (TAUW) en Jelle de Jong (IVN).

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Puzzelen met groen in en om de stad

10 jun om 07:30 uur

Het belang van voldoende ruimte voor groen in en om de stad wordt steeds groter. Voor gemeenten is dit een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Primeur voor online tool die potentie biodiversiteit toont

17 mei om 17:00 uur

Een gezonde biodiversiteit doet heel veel voor de mens. Tot nu toe wordt veelal de huidige biodiversiteit van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Tuinstad oplossing voor vervuilde stad en woonproblemen?

10 mei om 14:03 uur

Een eeuw geleden vroegen Floor Wibaut en Hendrik Berlage zich tijdens een conferentie af hoe je een stad mooier…

Lees verder »
descriptionArtikel

Challenge geeft inzicht in vergroeningspotenties

11 apr om 07:30 uur

Hoe groen is jouw stad? Met de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten daar een goed inzicht in, zoals blijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Werksessies natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners

26 mrt om 15:30 uur

Ben je een gebiedsontwikkelaar of projectontwikkelaar en ben je geïnteresseerd in hoe groenvoorzieningen in…

Lees verder »
person_outlineBlog

Rijke biodiversiteit: gunstige invloed op gezondheid

15 feb om 07:30 uur

Biodiversiteit heeft niet alleen betrekking op de planten- en dierenwereld. Een rijke biodiversiteit heeft ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe groennorm steden vergt vele miljarden

13 feb om 07:30 uur

Geen enkele bestaande norm in Nederland stelt kwaliteitseisen aan groenvoorzieningen. Mocht er alsnog een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een groen gebouw kent ook bouwkundig groen

7 feb om 07:30 uur

Waaraan moet een groen gebouw voldoen? Leiden de specificaties wel tot voldoende groen? Of wordt het hooguit…

Lees verder »