VenhoevenCS en DS Landschapsarchitecten tekenen voor natuurinclusief wonen in Sluisbuurt

woensdag 17 augustus 2022

Beeld door B1 Design

Het team van gebiedsontwikkelaar AM, VenhoevenCS en DS Landschapsarchitecten heeft de tender gewonnen van kavel 4a in de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland Amsterdam met een natuurinclusief plan voor een appartementencomplex. Het project Zoöp Zeeburg wordt gekenmerkt door verschillende hoogtes met een rijkdom aan begroeiing van inheemse planten. Veel aandacht zal uitgaan naar de inrichting van groene daken, terrassen en gevels die bijdragen aan het optimaliseren van het klimaat en daarnaast de biodiversiteit stimuleren.

Ruimte voor flora en fauna

De kavel grenst aan het binnenwater van de Sluisbuurt en ligt nabij een openbaar plantsoen. Zoöp Zeeburg biedt een onderkomen voor alle vijf faunasoorten; gebouw-, boom-, struweel-, grasland- en watergebonden. Zij geeft de stadsnatuur een stem. Zoöp is het begrip voor een organisatiemodel voor samenwerking tussen menselijk en niet-menselijk leven dat de belangen van alle zoë (Grieks voor 'leven') behartigt.

“We zijn trots op de natuurinclusieve bijdrage die Zoöp Zeeburg straks aan Sluisbuurt en de stad Amsterdam gaat leveren. Met het brede, integrale ontwerp- en ontwikkelingsteam, gemeente en toekomstige gebruikers zullen we het gebouw de komende tijd verder ontwikkelen tot een plek waar zich mens, plant en dier thuis voelen. Een Zoöp is een concept dat aan strenge voorwaarden moet voldoen en we vertrouwen erop dat dit plan na evaluatie de officiële status van Zoöp krijgt”, aldus Peter Heuvelink, directeur AM Noordwest.

Zoöp Zeeburg
Beeld door B1 Design

Duurzaam wonen

Het appartementencomplex bevat maximaal 10.000 m2 bruto vloeroppervlak. Op het relatief klein te bebouwen oppervlak komen 82 kleine en grote woningen, voor gezinnen, stellen en alleenstaanden; al dan niet in een coöperatief verband. Alle woningen hebben een minimale grootte van 40 m² . Het ontwerp van het appartementencomplex scoort goed op duurzaamheid, mede door de triple beglazing, de warmteterugwinning en de in het ontwerp geïntegreerde PV-panelen.

Ruimte voor winkels en bedrijvigheid

De tweelaagse plint met deels dubbele hoogte aan de hoofdstraat biedt 1.500m2 ruimte voor winkels en ondernemers. De lange gevel draagt bij aan de attractiviteit van de hoek hoofdstraat/dwarsstraat. Hiermee wordt voorzien aan de behoefte aan meer winkels in de Sluisbuurt.

Ontwerp

Bij deze kavel draait het om balans en contrast. Stedelijke randen met publieke voorzieningen langs de hoofdstraat. Intieme groen- blauwe ‘binnenwereld’ aan het binnenwater, nabij het openbaar plantsoen. De constructie inclusief materialen voor de kades zijn in dit ontwerp goed doordacht. Natuurblokken met openingen, varens en kruiden. De gevel met groene uitkraging is van kwaliteit. Het gebouw wordt gekenmerkt door verschillende hoogtes, variërend van 12, 17, 20 tot 40 meter hoog met zes dakterrassen met verschillende functies voor het gebruik door bewoners, natuur en water. 

Zoöp Zeeburg
​​​​​​​Beeld door B1 Design

“In ons natuurinclusief ontwerp hebben we Zoöp Zeeburg robuust vormgegeven en hand in hand laten lopen met de hoge duurzaamheidsambities. Het resultaat zet wat ons betreft de toon voor hoe de komende jaren in de Sluisbuurt en in de rest van de stad gebouwd zou moeten worden”, zegt Jos-Willem van Oorschot, VenhoevenCS architecture+urbanism.

De volgende stap

AM gaat het plan uitwerken tot een definitief ontwerp. De start van de bouw van dit project staat gepland voor het tweede kwartaal in 2024 met als doel oplevering eerste kwartaal 2026. 

Ontwikkeling Sluisbuurt 

De Sluisbuurt ligt op de westelijke punt van het Zeeburgereiland direct tegenover de Oranjesluizen en heeft een unieke ligging aan het IJ. Het wordt een duurzame, autoluwe wijk met bebouwing in een combinatie van hoog- en laagbouw met ruim 5500 woningen en voorzieningen. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Het belang van bacteriën in de stedelijke leefomgeving

4 dec om 10:30 uur

Door in de bebouwde omgeving meer natuur toe te staan, wordt niet alleen de biodiversiteit en afkoeling…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van circulair naar regeneratief ontwerpen

1 dec om 10:45 uur

In februari staat traditioneel de Week van de Circulariteit op stapel, maar in de decembermaand van 2023 komt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Natuurinclusief bouwen centraal in nieuw en gratis magazine

28 nov om 10:00 uur

Hoe kun je toekomstbestendig bouwen en dat met een integrale benadering? En kan Nederland koploper worden op…

Lees verder »
descriptionArtikel

Definitief ontwerp langste dakpark van Nederland vastgesteld

27 nov om 07:30 uur

Bovenop het iconisch spoorviaduct Hofbogen komt een bijzonder stadspark. Waar vroeger de treinen reden, kun je…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kennisbank biedt levend document over natuurinclusief bouwen

24 nov om 07:30 uur

Volgende week wordt tijdens het Congres Natuurlijk een grote stap gezet in het ontsluiten van kennis over…

Lees verder »
descriptionArtikel

Integraal ontwerp gevel biedt biodiversiteit in het kwadraat

7 nov om 07:30 uur

In Amsterdam word je niet snel meer verrast door circulaire, klimaatadaptieve of natuurinclusieve projecten,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Award voor De Urbanisten met Getijdenpark Keilehaven

3 nov om 09:00 uur

Het meest natuurinclusieve project of ontwerp van Nederland en daarmee winnaar van de tweejaarlijkse Award…

Lees verder »
descriptionArtikel

Boek over landschapsarchitectuur wint literaire prijs

31 okt om 09:30 uur

Het boek ‘Landschappen – Het onvoltooide’ van de Belgische landschapsarchitect Chris Vermander heeft de…

Lees verder »
/* ActiveCampaign */