Veemgebouw Eindhoven: parkeren in een industrieel monument

donderdag 6 oktober 2016
timer 4 min
Het Veemgebouw op Strijp S in Eindhoven, in 1942 opgeleverd als opslagmagazijn voor de producten van Philips, is herbestemd. Op de begane grond bevindt zich nu Vershal Het Veem. En groot deel is omgebouwd tot een parkeergebouw. Ingrijpende veranderingen. Maar de zo gewaardeerde karakteristieke industriële uitstraling bleef behouden, zelfs in de vloer van de parkeergarage.

Sinds 2006 wordt het voormalige Philips industrieterrein Strijp-S getransformeerd tot een levendige stadswijk. De indrukwekkende industriegebouwen krijgen stuk voor stuk een nieuwe bestemming.  Woningstichting Trudo realiseerde in de zogenaamde Hoge Rug fabrieken, bij de entree van het gebied, al aantrekkelijke loft appartementen. Bij wijze van hommage aan de Philips grondleggers kregen deze gebouwen de namen Gerard en Anton. Voor parkeergelegenheid, voor onder andere de loftbewoners, viel het oog van Trudo op het naastgelegen Veemgebouw.
 

Expressionistische kenmerken

Het Veemgebouw is een werk van Ingenieursbureau Philips. In het ontwerp zijn expressionistische elementen verwerkt. De typische ronde hoeken, ramen met stalen kozijnen en een kleine roedenverdeling zijn behouden gebleven in het ontwerp van het Londense architectenbureau Caruso St John dat in 2014 aan de slag ging. Wel krijgt de onderzijde van de gevel een ander uiterlijk. De bakstenen muren op de begane grond worden vervangen door een glazen pui voor Vershal Het Veem.
 

Kolommen bepalen inrichting garage

Ook voor de hellingbaan naar de parkeerruimte wordt de gevel geopend. Daar bracht bouwer Stam + De Koning Bouw BV een stalen hellingbaan met roostervloer aan en wordt een speedgate geplaatst. De aannemer moet bovendien een aantal andere constructieve wijzigingen doorvoeren om het gebouw geschikt te maken als parkeergelegenheid.



Projectleider Louis Hofmans van Stam + De Koning is vanaf het begin betrokken bij de realisatie van de parkeergarage, bestaande uit in totaal drie vloeren van
ieder 3 . 000 vierkante meter . "Voor de draagkracht was het niet nodig om aanpassingen te doen. Het Veemgebouw kenmerkt zich door een robuuste, solide bouw met grote kolommen. Die kolommen, in groten getallen aanwezig, bepaalden wel grotendeels de inrichting van de garage. De parkeerplaatsen zijn dan ook gesitueerd rondom deze kolommen. Wel werd duidelijk dat we rijruimte moesten creëren op de koppen van het gebouw, om rond te kunnen rijden. Die ruimte kwam vrij door de aanwezige liftschachten aan beide zijden te verkleinen."


Stam + De Koning verwijderde tussen twee rijen kolommen een deel van de vloeren om hellingbanen aan te leggen. En op de eerste verdieping bracht de aannemer een geïsoleerde druklaag aan. De eerste parkeervloer bevindt zich immers boven de Vershal. De isolatielaag werd voorzien van een naadloze en scheuroverbruggende afdichting met het Triflex CPS-T+ systeem. 


Meekelenkamp Kunststof Techniek BV wordt ingeschakeld voor de afdichting van de parkeervloeren. Eigenaar Miguel Meekelenkamp: "Met deze vloer kunnen vocht en vloeistoffen die de auto's mee binnen rijden, niet in de vloer dringen. En in geval van calamiteiten met wateroverlast op de verdiepingen, zijn de kraampjes in de Vershal veilig gesteld."




De applicateur dacht samen met Triflex ook mee over manieren om de fabriekslook te behouden op de tweede en derde verdieping van de parkeergarage. Meekelenkamp: "Op deze verdiepingen hebben we met het vloeibare Triflex CPS-C+ een duurzame antislip slijtlaag rechtstreeks aangebracht op de betontegels die er al decennialang lagen. De contouren van de oude vloer zijn nu zichtbaar in de nieuwe parkeervloer. Dat geeft een nostalgische uitstraling. Om kwalitatief niet 75 jaar terug te gaan in de tijd, zijn wel eerst de losliggende tegels vervangen."


De vloeren krijgen op alle drie verdiepingen een eenduidige uitstraling. De 180 parkeervakken zijn donker gekleurd en de rijbanen krijgen een lichte afwerking. De routing is in een aantal signaalkleuren aangebracht. Voor de stroefheid van de vloeren volgt de applicateur de eisen in de NEN 2443. De hellingbanen hebben een SRT waarde van 65 en de rijbanen en parkeervakken hebben een SRT waarde hebben van respectievelijk 45 en 35. 


In 2015 is de parkeergarage in gebruik genomen. Afhankelijk van de verdere inrichting van Strijp-S en de bijkomende parkeerbehoefte, worden meer verdiepingen ingericht als parkeervloeren. Tot die tijd stelt woningstichting Trudo de zes leegstaande etages beschikbaar voor exposities, workshops, modeshows en dergelijke. Ondernemerschap en creativiteit typeren Strijp-S ook in de 21e eeuw. 


Dit artikel is verschenen in Stedebouw & Architectuur #5 van 2016, thema Renovatie & Herstructurering. Download hier het volledige nummer of bestel een los exemplaar na.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Het reinigen en onderhouden van parkeervloeren

7 mei om 16:16 uur
De lente is begonnen! In deze tijd van het jaar begint men vaak met een grote voorjaarsschoonmaak. De systemen van…
Lees verder »

Galerijvloeren Gelderseplein in Arnhem weer hydrolysebestendig en veilig beloopbaar

5 mei om 09:49 uur
De antisliplaag op de galerijvloeren van een appartementencomplex aan het Gelderseplein in Arnhem, was sterk…
Lees verder »

Huis van Stad en Regio startschot voor gebiedsontwikkeling Dordrecht

4 mei om 11:39 uur
In Dordrecht werd enkele jaren geleden het stadskantoor, een pand uit 1967, afgeschreven. Dat wierp de vraag op:…
Lees verder »

'Alles wat je bouwt, heeft impact op mobiliteit'

23 apr om 11:33 uur
De komende jaren worden zeker 50.000 woningen per jaar extra bijgebouwd, tot een miljoen woningen in 2030. Al deze…
Lees verder »

Nieuwe uitstraling galerijvloeren en trappen complex Kromme Dreef

23 apr om 11:04 uur
Bij appartementencomplex Kromme Dreef in Spijkenisse ontstonden door externe invloeden enkele schades in de…
Lees verder »

Aftrap voor herontwikkeling District West

12 apr om 11:41 uur
APF International heeft de aftrap gegeven voor de herontwikkeling van drie kantoorgebouwen en nieuwbouw aan de…
Lees verder »

ENKA Arnhem: kansen voor leegstand

24 mrt om 08:00 uurtimer4 min
In Arnhem, tussen de Velperweg en de spoorlijn naar Zutphen, ligt een groot braakliggend terrein dat bekend staat…
Lees verder »

‘Een gezonde school mag geld kosten’

15 mrt om 08:00 uurtimer9 min
Zoek de samenwerking op, maar heldere (prestatie)afspraken en krijg inzicht in de opgave. Slechts enkele tips die…
Lees verder »