Veel belangstelling voor projecten transformatieregeling

donderdag 24 juni 2021

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) bezoekt de voormalige Nibb-it-fabriek in Breda. Foto door Bart Hoogveld, BZK.

De regeling die bijdraagt aan het transformeren van oude fabrieksterreinen en leegstaande winkelpanden tot woningen blijkt een succes, zo laat het SVn weten. Met in totaal €58 miljoen uit twee tranches worden naar verwachting zo’n 27 projecten ondersteund, goed voor zo’n 6.000 woningen.

Het fonds, genaamd de Transformatiefaciliteit, is een revolverend fonds, waarbij projecten hun bijdrage later terug betalen. Daarom wordt verwacht dat in de toekomst nog veel meer projecten ondersteund kunnen worden. Jaarlijks leveren transformaties gemiddeld 10.000 woningen op en daarmee vormen ze een belangrijk onderdeel bij het aanpakken van het woningtekort. 

Transformatiefaciliteit

Met de Transformatiefaciliteit hebben BZK en SVn een doeltreffende regeling voor het financieren van vaak complexe woningbouwprojecten. Met name in de eerste fase van de ontwikkeling komen partijen geregeld geld tekort. Kansrijke projecten komen vaak niet van de grond, wanneer banken in de planvormingsfase de ontwikkelkosten van zulke projecten niet voorfinancieren.

Bij de Transformatiefaciliteit kunnen projectontwikkelaars in de planvormingsfase wél aankloppen voor de financiering van bijvoorbeeld het verwerven van oude kantoor- of fabrieksgebouwen en het saneren en bouwrijp maken van de grond. Hierdoor kan sneller gestart worden met de (her)ontwikkeling van de locaties en gaan meer projecten door omdat ze nu wel voldoende financiering hebben. De ontwikkelaars moeten rond start bouw, dat is na ongeveer twee jaar tijd, de lening aflossen. Met dit geld kunnen vervolgens weer nieuwe projecten worden gefinancierd. 

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken: “De komende jaren moeten er veel woningen worden bijgebouwd, maar de ruimte is schaars. Kansrijke projecten blijven vaak liggen door een tekort aan voorfinanciering. Dankzij deze lening hebben projectontwikkelaars nu wel het geld om oude bedrijfslocaties geschikt te maken voor woningbouw. Daarmee leveren ze een belangrijke bijdrage aan het oplossen van het woningtekort in Nederland.”

Nibbit-terrein

Een mooi voorbeeld van een financiering uit de Transformatiefaciliteit is het terrein van de voormalige Nibb-it-fabriek in Breda, waar minister van Ollongren vorig jaar een werkbezoek bracht. Op de plek waar in het verleden de bekende Nibb-it-zoutjes van de lopende banden rolden, heeft de Ontwikkelcombinatie NBU/Maas-Jacobs de handen ineen geslagen om ruim 600 nieuwe woningen op het voormalig fabrieksterrein te bouwen. Doordat NBU/Maas-Jacobs gebruikmaakte van de Transformatiefaciliteit, hielden ze de financiële ruimte over om nog twee andere projecten te starten. Die projecten bleken goed voor nog eens 235 woningen.

SVn

De Transformatiefaciliteit wordt beheerd en verstrekt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn), in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het ministerie van BZK heeft in 2019 €38 miljoen beschikbaar gesteld voor de Financieringsfaciliteit Binnenstedelijke Transformatie, kortweg de Transformatiefaciliteit. Eerder dit jaar is het vermogen met 20 miljoen euro uitgebreid naar 58 miljoen. In de tweede helft van 2021 worden de eerste aflossingen (inclusief rente) verwacht van in totaal ongeveer €6 mln. Dankzij deze aflossing komt er weer geld beschikbaar voor de financiering van nieuwe projecten. Zo houdt de regeling zichzelf in stand. 

Meer informatie over de Transformatiefaciliteit en voorbeeldprojecten zijn hier te vinden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Editie Renovatie & Herstructurering 2021 is verschenen

24 sep om 08:28 uur
De vierde editie van Stedebouw & Architectuur in 2021 is verschenen. Het thema van dit nummer is Renovatie…
Lees verder »

Sneak preview: Stedebouw & Architectuur Renovatie & Herstructurering 2021

21 sep om 09:43 uur
"We hebben een inhaalslag te maken", aldus Jeroen de Willigen van De Zwarte Hond, gasthoofdredacteur van de…
Lees verder »

ZorgSaamWonen Award: de stembussen zijn geopend!

16 sep om 11:06 uur
De stembussen voor de Prijsvraag Eenzaamheid: ruimte voor ontmoeting zijn geopend. Vanaf nu tot en met 27…
Lees verder »

De Peperklip: opknapbeurt met Invisivent NL

15 sep om 09:15 uur
In Rotterdam is De Peperklip na een grondige en broodnodige opknapbeurt in ere hersteld. Ook de kozijnen werden…
Lees verder »

Claim jouw plek op de Inspiratiedag Renovatie

15 sep om 08:55 uur
De bouwsector staat voor een fikse renovatie-opgave. Met duurzame materialen en integrale renovatieconcepten weet…
Lees verder »

Woningen bouwen met oog op de toekomst

13 sep om 10:00 uur
Woningen die het mogelijk maken om er zo lang mogelijk in te kunnen blijven wonen, ook wel levensloopbestendige…
Lees verder »

Arnhem krijgt ouderwets begijnenhofje

10 sep om 08:50 uur
In de Middeleeuwen was het begijnenhofje, ook wel oudemannenhofje, een normaal verschijnsel. Woningen rond een…
Lees verder »

Jan Snel start bouw 147 appartementen ‘Wonen bij LILY’

31 aug om 08:52 uur
Modulair bouwer Jan Snel is gestart met de bouw van 147 modulaire appartementen in opdracht van woningcorporatie…
Lees verder »