Unieke combinatie erfgoed en duurzame nieuwbouw op zonnig Mallorca

maandag 21 maart 2022

© MVRDV + GRAS

MVRDV en GRAS Arquitectos transformeren El Terreno in Palma de Mallorca tot groene en duurzame woonwijk. Palma’s voormalige uitgaansbuurt wordt ingrijpend aangepakt waarbij vier bestaande gebouwen worden gerenoveerd en drie nieuwe gebouwen aan de wijk toegevoegd, elk verschillend in kleur, vorm en karakter. Daarnaast wordt de openbare ruimte beter ingericht. Dankzij het masterplan wordt El Terreno een aantrekkelijke plek met een duidelijke identiteit die past bij de mediterrane leefstijl.

De wijk El Terreno, vlakbij de haven en rondom Plaza Gomila, is een van de meest culturele buurten van Palma de Mallorca, hoofdstad van eiland Mallorca. Tot de jaren negentig was de wijk bekend om zijn nachtleven en waren er beroemde kunstenaars en schrijvers te vinden. Na 1990 zette het verval echter in en raakte El Terreno verwaarloosd, mede door een rij kusthotels. De Fluxà-familie, eigenaar van het uit Mallorca afkomstige schoenenmerk Camper, kocht een aantal percelen rondom Plaza Gomila en gaf MVRDV en GRAS Reynés Arquitectos opdracht om een renovatieplan te ontwikkelen. Het project heeft tot doel de wijk, waaraan vele Mallorcanen nostalgische herinneringen hebben, opnieuw tot leven te brengen.

MVRDV en GRAS ontwierpen een masterplan waarin erfgoed en nieuwbouw op een creatieve en innovatieve manier worden gecombineerd. De architecten ontwierpen zeven zeer verschillende gekleurde gebouwen met elk een duidelijke identiteit, van herenhuizen en eengezinswoningen tot appartement-gebouwen.

Plaza Gomila
© MVRDV + GRAS

Met het plan worden 60 huurwoningen aan het gebied toegevoegd, bedoeld voor de bewoners die in de omgeving werken, en een commerciële ruimte. De felle kleuren benadrukken de levendigheid en verjonging van de buurt. Elk gebouw heeft gedeelde voorzieningen, zoals restaurants en bars en zwembaden die toegankelijk zullen zijn voor bewoners van alle gebouwen binnen het masterplan.

Het verbeteren van de openbare ruimte is een belangrijk onderdeel van het masterplan. Pleinen en gedeelde buitenruimtes en terrassen worden ingericht met meer groen, vooral lokale struiken en bomen. Het masterplan sluit hiermee aan bij de mediterrane sfeer van het eiland én bij MVRDV's ambitie tot verduurzamen en Campers designfilosofie.

Het masterplan wordt in verschillende fases uitgevoerd. Momenteel zijn vijf gebouwen uit het plan in aanbouw. Het grootste gebouw, Gomila Center bevindt zich in het hart van het ensemble. Het gaat hier om een renovatie van een ontwerp van architect Pere Nicolau uit 1979. De eerste fase omvat ook een reeks blauwe rijtjeshuizen die bekend staan als Las Fabri-Casas, de rode herenhuizen die bekend staan als Las Casitas, en een duurzaam appartementengebouw optrokken uit aangestampte aarde. In de tweede fase zullen nog twee gebouwen aan het geheel worden toegevoegd, de gele Casa Virginia en, direct grenzend aan de Plaza Gomila, een groen gebouw dat La Plaza wordt genoemd. In de tweede fase zullen er nog twee gebouwen aan het ensemble worden toegevoegd: de gele Casa Virginia en een kleiner pand naast Gomila Center, beide renovaties van bestaande gebouwen.

Plaza Gomila
© MVRDV + GRAS

De gebouwen zijn zo duurzaam mogelijk gemaakt; rolluiken en dwarsventilatie zorgen voor een verminderde energiebehoefte. Energieverbruik wordt verder teruggedrongen door WTW-installaties. Bouwmaterialen zullen zoveel mogelijk lokaal worden ingekocht waardoor de CO2-uitstoot wordt verminderd en de vele zonuren van Mallorca worden ten slotte optimaal benut door zonnepanelen op de daken te plaatsen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vergroening én verdichting in Wageningen

31 jan om 07:30 uur

Het stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan Duivendaal, ontworpen door LEVS architecten en veenenbos en bosch…

Lees verder »
descriptionArtikel

Jeroen de Willigen pleit voor een nieuwe bouwcultuur

16 jan om 14:30 uur

Bij De Zwarte Hond is Jeroen de Willigen partner-stedenbouwkundige en creatief directeur. Deze herfst werd hij…

Lees verder »