Unieke combinatie erfgoed en duurzame nieuwbouw op zonnig Mallorca

maandag 21 maart 2022

© MVRDV + GRAS

MVRDV en GRAS Arquitectos transformeren El Terreno in Palma de Mallorca tot groene en duurzame woonwijk. Palma’s voormalige uitgaansbuurt wordt ingrijpend aangepakt waarbij vier bestaande gebouwen worden gerenoveerd en drie nieuwe gebouwen aan de wijk toegevoegd, elk verschillend in kleur, vorm en karakter. Daarnaast wordt de openbare ruimte beter ingericht. Dankzij het masterplan wordt El Terreno een aantrekkelijke plek met een duidelijke identiteit die past bij de mediterrane leefstijl.

De wijk El Terreno, vlakbij de haven en rondom Plaza Gomila, is een van de meest culturele buurten van Palma de Mallorca, hoofdstad van eiland Mallorca. Tot de jaren negentig was de wijk bekend om zijn nachtleven en waren er beroemde kunstenaars en schrijvers te vinden. Na 1990 zette het verval echter in en raakte El Terreno verwaarloosd, mede door een rij kusthotels. De Fluxà-familie, eigenaar van het uit Mallorca afkomstige schoenenmerk Camper, kocht een aantal percelen rondom Plaza Gomila en gaf MVRDV en GRAS Reynés Arquitectos opdracht om een renovatieplan te ontwikkelen. Het project heeft tot doel de wijk, waaraan vele Mallorcanen nostalgische herinneringen hebben, opnieuw tot leven te brengen.

MVRDV en GRAS ontwierpen een masterplan waarin erfgoed en nieuwbouw op een creatieve en innovatieve manier worden gecombineerd. De architecten ontwierpen zeven zeer verschillende gekleurde gebouwen met elk een duidelijke identiteit, van herenhuizen en eengezinswoningen tot appartement-gebouwen.

Plaza Gomila
© MVRDV + GRAS

Met het plan worden 60 huurwoningen aan het gebied toegevoegd, bedoeld voor de bewoners die in de omgeving werken, en een commerciële ruimte. De felle kleuren benadrukken de levendigheid en verjonging van de buurt. Elk gebouw heeft gedeelde voorzieningen, zoals restaurants en bars en zwembaden die toegankelijk zullen zijn voor bewoners van alle gebouwen binnen het masterplan.

Het verbeteren van de openbare ruimte is een belangrijk onderdeel van het masterplan. Pleinen en gedeelde buitenruimtes en terrassen worden ingericht met meer groen, vooral lokale struiken en bomen. Het masterplan sluit hiermee aan bij de mediterrane sfeer van het eiland én bij MVRDV's ambitie tot verduurzamen en Campers designfilosofie.

Het masterplan wordt in verschillende fases uitgevoerd. Momenteel zijn vijf gebouwen uit het plan in aanbouw. Het grootste gebouw, Gomila Center bevindt zich in het hart van het ensemble. Het gaat hier om een renovatie van een ontwerp van architect Pere Nicolau uit 1979. De eerste fase omvat ook een reeks blauwe rijtjeshuizen die bekend staan als Las Fabri-Casas, de rode herenhuizen die bekend staan als Las Casitas, en een duurzaam appartementengebouw optrokken uit aangestampte aarde. In de tweede fase zullen nog twee gebouwen aan het geheel worden toegevoegd, de gele Casa Virginia en, direct grenzend aan de Plaza Gomila, een groen gebouw dat La Plaza wordt genoemd. In de tweede fase zullen er nog twee gebouwen aan het ensemble worden toegevoegd: de gele Casa Virginia en een kleiner pand naast Gomila Center, beide renovaties van bestaande gebouwen.

Plaza Gomila
© MVRDV + GRAS

De gebouwen zijn zo duurzaam mogelijk gemaakt; rolluiken en dwarsventilatie zorgen voor een verminderde energiebehoefte. Energieverbruik wordt verder teruggedrongen door WTW-installaties. Bouwmaterialen zullen zoveel mogelijk lokaal worden ingekocht waardoor de CO2-uitstoot wordt verminderd en de vele zonuren van Mallorca worden ten slotte optimaal benut door zonnepanelen op de daken te plaatsen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

ZuidHaven in Scheveningen gereed

30 jun om 08:00 uur
ZuidHaven is opgeleverd en bewoond. Daarmee is het tweede deel van plan De Zuid aan de Scheveningse haven gereed…
Lees verder »
descriptionArtikel

VORM lanceert met initiatief BuurtBoost circulaire woonoplossing

28 jun om 08:00 uur
Bouwende projectontwikkelaar VORM heeft vanuit initiatief BuurtBoost een modulaire woonoplossing gelanceerd: de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Kabinet investeert 1,2 miljard in infrastructuur voor het sneller bouwen van 135.000 nieuwe woningen

27 jun om 10:00 uur
Het kabinet heeft voor de komende 10 jaar € 7,5 miljard beschikbaar gesteld voor het bereikbaar maken van nieuwe…
Lees verder »
descriptionArtikel

Centraal Beheer-gebouw in Apeldoorn wordt startpunt nieuwe woonwijk

20 jun om 11:52 uur
Het Centraal Beheer-gebouw van architect Herman Hertzberger in Apeldoorn is een begrip: het kantoor wordt alom…
Lees verder »
descriptionArtikel

Het Holbeinhuis wordt de huiskamer van ondernemend Rotterdam

17 jun om 11:40 uur
Het iconische Holbeinhuis gelegen aan de Coolsingel 65, hoek Stadhuisplein in Rotterdam wordt gerenoveerd en klaar…
Lees verder »

Oplossingen voor de woningbouw

17 jun om 10:41 uur
Bij een (energetische) renovatie of het (planmatig/meerjarig) onderhoud in de woningbouw staat het belang van de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Multifunctionele parkeergarage in Rotterdam is toekomstbestendig en veilig

15 jun om 08:00 uur
De nieuwbouw van GAMMA P+R Noorderhelling in Rotterdam, onderdeel van de grootschalige gebiedsontwikkeling…
Lees verder »
descriptionArtikel

'We bouwen een toren die niet bestaat'

10 jun om 08:23 uur
Op het Suikerterrein in Groningen wordt na de bouwvak gestart met de voorbereidende bouwwerkzaamheden voor de…
Lees verder »