Tweede Brainport Industries Campus in de maak

maandag 21 november 2022
timer 3 min
Impressie BIC 2 door SDK Vastgoed B.V.

Impressie BIC 2 door SDK Vastgoed B.V.

Brainport Industries Campus in Eindhoven, ook wel het gezicht van de hightech maakindustrie genoemd, krijgt er een tweede campus bij. Na de opening van BIC 1 in 2019 wordt er toegewerkt naar een tweede innovatieve campus (BIC 2), waarvan de bouw in 2025 moet gaan beginnen.

BIC 1 en BIC 2 in Eindhoven Noordwest liggen vlakbij Eindhoven Airport in een inspirerende, groene en duurzame omgeving. De campus levert een belangrijke bijdrage aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat in de Brainportregio. Gemeente Eindhoven en VOF BIC (zijnde SDK Vastgoed en MAJA) hebben op 9 november de anterieure overeenkomst voor fase twee ondertekend en het voorlopig ontwerp van BIC 2 gepresenteerd. De overeenkomst bevat afspraken over het huidige en eventueel toekomstige eigendom van BIC 2. Uniek is de afspraak om de gronden in erfpacht uit te geven, waardoor het publiek Brainport-belang wordt geborgd. De gemeente heeft een niet-exclusieve optie tot koop.

Natuur, groen, duurzaamheid en openbare ruimte zijn belangrijke uitgangspunten voor het totale BIC-campusconcept. Het voorlopig ontwerp van BIC 2 kenmerkt zich door stripes, als verspringingen in het gebouw. Dit ontwerp is uiteengezet op basis van het lineaire productieproces van een fabriek. Door deze manier van ontwerpen reageert het gebouw met minimale impact op de beschermde natuur die in het gebied aanwezig is.

Verantwoordelijkheid

"Met de uitbreiding van de Brainport Industries Campus bouwen we niet alleen aan de duurzame economische groei van de regio, maar ook aan het talent van de toekomst. Op de 225.000 vierkante meters die wordt toegevoegd komen bedrijfsleven en onderwijs samen, om te werken aan oplossingen voor allerlei maatschappelijke uitdagingen. Onze stad en regio heeft de verantwoordelijkheid om een verschil te maken op belangrijke maatschappelijke thema’s, zoals duurzaamheid, digitalisering en gezondheid", aldus de trotse wethouder Stijn Steenbakkers (Brainport, economie en gebiedsontwikkeling Eindhoven Noordwest).

Vervolgproces

Het voorlopig ontwerp wordt de komende maanden verder besproken met stakeholders uit het gebied. Ook zal er een informatiebijeenkomst worden georganiseerd voor belanghebbenden. Daarna volgt het uitwerken van het definitief ontwerp en start de procedure voor het wijzigen van het bestemmingsplan. Naar verwachting start de bouw in 2025.

Om de ambities op BIC 2 vorm te geven, is in 2021 al besloten tot de oprichting van een stichting, de Campus Ontwikkelingsorganisatie (COO BIC). Deze organisatie bestaat uit provincie, gemeente en VOF BIC, en richt zich op het verder waarborgen en uitbreiden van de ambities op het gebied van samenwerking, programma, leadgeneratie en duurzaamheid van BIC. Inmiddels zijn twee kwartiermakers hiermee aan de slag gegaan. De formele oprichting van de stichting is voorzien in 2023.  

Brainport Industries Campus

BIC is een ontwikkel- en productielocatie voor bedrijven en kennisinstellingen in de hightechsector. De campus is mede bedoeld om (internationale) bezoekers te tonen wat de maakindustrie in de Brainportregio te bieden heeft. Brainport Industries Campus ligt vlakbij Eindhoven Airport, A2/N2 en het Beatrixkanaal. De totale oppervlakte is tweehonderd hectare, waarvan een derde wordt bebouwd. BIC 1 telt 100.000 vierkante meters, BIC 2 meer dan het dubbele: 225.000 m2. Brainport Industries Campus is een ontwikkeling en realisatie van SDK Vastgoed (VolkerWessels) en een samenwerking met overheden en de industrie. 
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

4 pijlers om je zintuigen optimaal te prikkelen

20 sep om 10:30 uur

De wereld en ook de bouwsector zijn aan het veranderen. Wie bijvoorbeeld producten aan scholen levert, komt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kindcentrum en sporthal in Cartesius: een blue zone school

19 sep om 07:30 uur

Vlakbij het centrum van Utrecht wordt een nieuwe woonwijk ontwikkeld, een omgeving die geïnspireerd is op de…

Lees verder »

Lekkages Rotterdamse school verholpen

17 sep om 22:59 uur

Het volledig beloopbare dak van een Rotterdamse school vertoonde op veel plekken lekkage. Dit dak is…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen schoolpleinen, maar groene buurtplekken

11 sep om 10:20 uur

Er is een onlosmakelijke verbinding tussen mens en omgeving. Wat die verbinding is, is dikwijls onderhevig aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Extra aandacht én 1 miljard nodig voor onderwijshuisvesting

8 sep om 09:00 uur

Het onderwerp onderwijshuisvesting is te lang doorgeschoven, zei Tweede Kamerlid Mariëlle Paul (VVD) afgelopen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzame & Gezonde Scholen Congres: save the date!

5 sep om 12:01 uur

Over een maand is het al zover: dan is het Duurzame & Gezonde Scholen Congres hét podium voor concrete…

Lees verder »
descriptionArtikel

Schoolpleinen vergroenen op Duurzame Dinsdag

5 sep om 09:24 uur

Het is vandaag Duurzame Dinsdag, een mooi moment voor de lancering van het nieuwe scholenprogramma Trees for…

Lees verder »
descriptionArtikel

De extreme renovatie van MFA Het Zand

4 sep om 09:00 uur
In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn wordt de multifunctionele accommodatie (MFA) Het Zand gerenoveerd. Het project…
Lees verder »

Wat zijn jouw prioriteiten?

Ysbrand  

Om ook de komende jaren onze lezers te voorzien van de informatie die zij zoeken, doen we een inventarisatie naar wensen en behoeften. Jouw prioriteiten, feedback en ideeën worden zeer gewaardeerd!

Heb je vijf minuten?

Geef je feedback en ideeën door

 

/* ActiveCampaign */