Trumps grensmuur? Bouwen met zonnepanelen
Het omstreden plan om een muur van 1600 kilometer te bouwen bij de grens met Mexico is absoluut geen luchtfietserij van de nieuwbakken president Donald Trump. Tijdens zijn eerste officiële persconferentie in november gaf hij al aan serieus werk te willen maken van de muur, die Mexicaanse migranten tegen moet houden.
“De hele wereld was in shock”, vertelt Van der Ploeg. Maar in plaats van bij de pakken neer te zetten, probeerde de Nederlandse architect een positieve draai te geven aan de muur. Hij bedacht de Power Wall, een muur van zonnepanelen. “De muur moet een functie krijgen. Dan geef je er nog een positieve draai aan.”
Duurzame stroomopwekking
Het idee is om een muur van zonnepanelen te maken voor het duurzaam opwekken van stroom voor Mexico. De VS levert de zonnepanelen, Mexico betaalt de opgewekte stroom. Volgens de berekeningen van Van der Ploeg kan Amerika jaarlijks 640 tot 960 miljoen dollar ontvangen, terwijl Mexico jaarlijks duurzame opgewekte stroom kan leveren aan 5 miljoen Mexicanen. “Door zo’n hoge opbrengst zijn de kosten van de muur, beraamd op zo’n 10 miljard, binnen 10 tot 15 jaar terugbetaald”, legt Van der Ploeg uit.
Volgens de Nederlandse architect een win-win-situatie. Mexico loopt voor met duurzame stroom, Amerika kan de staatskas spekken. Het idee voor de Power Wall lichtte de architect afgelopen dinsdag toe tijdens een debatavond in De Balie in Amsterdam.
Overtuigen
Dan is er nog een klein dingetje: wie gaat Donald Trump overtuigen? Immers, de Amerikaanse president hecht niet zoveel waarde aan het klimaat. “Je moet hem ervan overtuigen dat de Power Wall een economische winsituatie is voor Amerika. Goed voor de werkgelegenheid, goed voor de portemonnee.”
Het tweetje dat FARO architecten verstuurde, heeft Trump nog niet beantwoord.
POWER TO THE PEOPLE: as per request, an even more profitable wall! @realDonaldTrump #thewall #PresidentElectTrump #ParisClimateAgreement pic.twitter.com/Zf7h2NNj4b
— FARO Architecten (@FAROarch) 21 november 2016

FARO architecten ©
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
MVRDV neemt 'out of the box' wel heel letterlijk
6 jun om 07:30 uur 4 minMet een grote diversiteit aan uitkragende loggia's, erkers en hangende balkons tekent MVRDV voor een…
Kringloop Integratie Platform verlaagt kosten verduurzaming
26 mei om 07:30 uur 11 minKun je ruim 35.000 euro besparen door een woning slimmer te verduurzamen? Wel volgens transitiemaker Niels Rood…
Buurttransformatie: problemen oplossen met andere problemen
28 apr om 07:30 uur 17 minKom jij nog weleens een Warmtetransitievisie tegen? De rapporten zijn inmiddels weggestopt in bureauladen,…
Blue Zone Festival: hét event voor de gezonde leefomgeving
7 apr om 07:30 uurHet tweede Blue Zone Festival richt zich op iedereen die betrokken is bij het creëren van gezonde…
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Reactie toevoegen