‘Tjikko the Upside Club’ laat consument onderdeel worden van de klimaatoplossing

donderdag 6 oktober 2022
timer 3 min

Samen op zoek naar oplossingen in 'Tjikko The Upside Club.' Foto: Neweconomy.eco

Midden in Amsterdam opent begin volgend jaar een uniek concept. Een plek waar samen met de buurt ‘regeneratieve oplossingen’ worden ontwikkeld waarmee je als consument onderdeel wordt van de klimaatoplossing. In het bijzijn van Paul Hawken (auteur van Regeneration & Drawdown) was onlangs de aftrap van ‘TJIKKO the Upside Club’, vanaf 18 februari open voor publiek.

De club huist op de Bosboom-Toussaintstraat 62h, in het hart van consumerend Amsterdam. Iedereen mag TJIKKO binnenlopen en in de etalage regeneratieve ideeën ophangen of opdoen. De naam is niet willekeurig gekozen, maar verwijst naar een bijna tienduizend jaar oude Zweedse fijnspar, die vanuit oeroude wortelstelsels telkens weer een nieuwe stam genereert. Regeneratie staat namelijk voor ‘het verschijnsel waarbij beschadigde organismen volledig worden hersteld’.

“In onze context gaat het over de mate waarin ons economisch systeem in staat is de zelf-gecreëerde klimaatproblematiek te herstellen. Daarom is duurzaamheid alleen niet voldoende, als we ook voortdurend economische groei blijven nastreven”, aldus oprichters Lilian, Jonah, Iris, Tessa, Daan, Emmi en Pepijn. “Bij consumptieve keuzes is fair en duurzaam inderdaad vaak minder slecht, maar we moeten ook inzien dat met een voortdurend ‘meer-meer-meer’ de gedane schade niet wordt hersteld. Daar biedt regeneratie een oplossing voor.”

Het verschil met duurzame producten, waarvan de impact op het ecosysteem en de maatschappij neutraal is, is dat regeneratieve producten terugleveren. Zo weet je dat het productieproces geen negatieve impact heeft op het klimaat en bijvoorbeeld de arbeidsomstandigheden, maar bijdraagt aan meer welzijn en een gezonde leefomgeving.

Etaleren en verkopen

The Upside Club biedt omwonenden en geïnteresseerden regeneratieve keuzes en als die er nog niet zijn gaat het team samen met hen concreet op zoek naar die oplossingen: van dagelijkse boodschappen en kleding, tot vervoer en de verbouwing van je huis. Vanuit een ‘open platform’ biedt TJIKKO innovatieve ontwerpers en makers een podium om hun regeneratieve producten te kunnen etaleren en verkopen.

Crowdsolving

Op termijn is ook een lidmaatschapsmodel denkbaar, waarbij leden profiteren van ‘crowdsolving’: het zoeken naar een regeneratief alternatief voor een product waarvan de meeste leden aangegeven het binnenkort nodig te hebben.

Eregast Paul Hawken (milieuactivist en auteur van de bestseller Drawdown) is nu al fan van het initiatief: “TJIKKO is een hoopgevend voorbeeld van plekken waar verandering gaat ontstaan uit zorg en verbinding met elkaar. En het mooie is: zorgen voor iets of iemand is geen nieuw concept. Iedereen kan het, een initiatief als TJIKKO is de kickstarter. Well done.” Dat Hawken hoopvol is blijkt ook uit zijn nieuwe boek ‘Regeneration: Ending the climate crisis in one generation.’

Eregast en auteur Paul Hawken
Onderonsje met milieuactivist en auteur Paul Hawken (tweede van rechts). Foto: Neweconomy.eco

De ambitie van de oprichters is dat het concept zich als een ideële keten van Upside Clubs wereldwijd gaat verspreiden. Iedereen mag een Upside Club beginnen, mits het sociaal-ecologisch bijdraagt, niet om winst draait en regeneratief is. Tijdens de opening zijn er al meer dan twintig ideeën opgehaald voor de buurt. Heb jij een regeneratief idee, oplossing, product of een behoefte? Ga naar de website van TJIKKO the Upside Club.

New Economy

The Upside Club, TJIKKO, is een initiatief van het Amsterdamse klimaat-gedreven adviesbureau New Economy.eco, dat bedrijven en regio’s adviseert met strategieën die bijdragen aan de klimaatoplossing. Hierin combineren ze de kracht van business met de kracht van de natuur en komen zo tot oplossingen die de samenleving en ecosystemen versterken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Metamorfose van de lelijkste straat van Arnhem

28 feb om 07:30 uur

Het Centrum Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Arnhem (CASA) beloonde de Ingenieur J.P. van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Droge voeten in je woning dankzij groennorm

23 feb om 07:30 uur

Drie grote banken pleitten deze week voor de invoering van een klimaatlabel voor koopwoningen. Maar wat nu als…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe groennorm steden vergt vele miljarden

13 feb om 07:30 uur

Geen enkele bestaande norm in Nederland stelt kwaliteitseisen aan groenvoorzieningen. Mocht er alsnog een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zonder aandacht voor logistiek verliezen centra vitaliteit

26 jan om 09:30 uur

De druk op de openbare ruimte in Nederland neemt toe. Steeds meer domeinen claimen een aandeel. Steeds meer…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuw ontwerpparadigma voor de stad met ecosysteemdiensten

23 jan om 11:30 uur

Het klimaat verandert in een hoog tempo en de effecten op de menselijke activiteiten en gezondheid zijn vooral…

Lees verder »