‘Tjikko the Upside Club’ laat consument onderdeel worden van de klimaatoplossing

donderdag 6 oktober 2022
timer 3 min

Samen op zoek naar oplossingen in 'Tjikko The Upside Club.' Foto: Neweconomy.eco

Midden in Amsterdam opent begin volgend jaar een uniek concept. Een plek waar samen met de buurt ‘regeneratieve oplossingen’ worden ontwikkeld waarmee je als consument onderdeel wordt van de klimaatoplossing. In het bijzijn van Paul Hawken (auteur van Regeneration & Drawdown) was onlangs de aftrap van ‘TJIKKO the Upside Club’, vanaf 18 februari open voor publiek.

De club huist op de Bosboom-Toussaintstraat 62h, in het hart van consumerend Amsterdam. Iedereen mag TJIKKO binnenlopen en in de etalage regeneratieve ideeën ophangen of opdoen. De naam is niet willekeurig gekozen, maar verwijst naar een bijna tienduizend jaar oude Zweedse fijnspar, die vanuit oeroude wortelstelsels telkens weer een nieuwe stam genereert. Regeneratie staat namelijk voor ‘het verschijnsel waarbij beschadigde organismen volledig worden hersteld’.

“In onze context gaat het over de mate waarin ons economisch systeem in staat is de zelf-gecreëerde klimaatproblematiek te herstellen. Daarom is duurzaamheid alleen niet voldoende, als we ook voortdurend economische groei blijven nastreven”, aldus oprichters Lilian, Jonah, Iris, Tessa, Daan, Emmi en Pepijn. “Bij consumptieve keuzes is fair en duurzaam inderdaad vaak minder slecht, maar we moeten ook inzien dat met een voortdurend ‘meer-meer-meer’ de gedane schade niet wordt hersteld. Daar biedt regeneratie een oplossing voor.”

Het verschil met duurzame producten, waarvan de impact op het ecosysteem en de maatschappij neutraal is, is dat regeneratieve producten terugleveren. Zo weet je dat het productieproces geen negatieve impact heeft op het klimaat en bijvoorbeeld de arbeidsomstandigheden, maar bijdraagt aan meer welzijn en een gezonde leefomgeving.

Etaleren en verkopen

The Upside Club biedt omwonenden en geïnteresseerden regeneratieve keuzes en als die er nog niet zijn gaat het team samen met hen concreet op zoek naar die oplossingen: van dagelijkse boodschappen en kleding, tot vervoer en de verbouwing van je huis. Vanuit een ‘open platform’ biedt TJIKKO innovatieve ontwerpers en makers een podium om hun regeneratieve producten te kunnen etaleren en verkopen.

Crowdsolving

Op termijn is ook een lidmaatschapsmodel denkbaar, waarbij leden profiteren van ‘crowdsolving’: het zoeken naar een regeneratief alternatief voor een product waarvan de meeste leden aangegeven het binnenkort nodig te hebben.

Eregast Paul Hawken (milieuactivist en auteur van de bestseller Drawdown) is nu al fan van het initiatief: “TJIKKO is een hoopgevend voorbeeld van plekken waar verandering gaat ontstaan uit zorg en verbinding met elkaar. En het mooie is: zorgen voor iets of iemand is geen nieuw concept. Iedereen kan het, een initiatief als TJIKKO is de kickstarter. Well done.” Dat Hawken hoopvol is blijkt ook uit zijn nieuwe boek ‘Regeneration: Ending the climate crisis in one generation.’

Eregast en auteur Paul Hawken
Onderonsje met milieuactivist en auteur Paul Hawken (tweede van rechts). Foto: Neweconomy.eco

De ambitie van de oprichters is dat het concept zich als een ideële keten van Upside Clubs wereldwijd gaat verspreiden. Iedereen mag een Upside Club beginnen, mits het sociaal-ecologisch bijdraagt, niet om winst draait en regeneratief is. Tijdens de opening zijn er al meer dan twintig ideeën opgehaald voor de buurt. Heb jij een regeneratief idee, oplossing, product of een behoefte? Ga naar de website van TJIKKO the Upside Club.

New Economy

The Upside Club, TJIKKO, is een initiatief van het Amsterdamse klimaat-gedreven adviesbureau New Economy.eco, dat bedrijven en regio’s adviseert met strategieën die bijdragen aan de klimaatoplossing. Hierin combineren ze de kracht van business met de kracht van de natuur en komen zo tot oplossingen die de samenleving en ecosystemen versterken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Groen-blauwe structuren in de Omgevingswet

25 jun om 08:00 uur

Voor het realiseren van groen-blauwe structuren in de fysieke leefomgeving biedt de dit jaar ingevoerde…

Lees verder »
descriptionArtikel

Polderlab Delft koppelt theorie aan praktijk

11 jun om 07:30 uur

Hoe ziet de polder van de toekomst eruit? Dat wil ZUS gaan onderzoeken door theorie en praktijk te koppelen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Puzzelen met groen in en om de stad

10 jun om 07:30 uur

Het belang van voldoende ruimte voor groen in en om de stad wordt steeds groter. Voor gemeenten is dit een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kansen klimaatadaptatie per buurt

6 jun om 07:30 uur

Welke opgaven op het gebied van klimaatadaptatie spelen er in jouw buurt en gemeente? Een nieuw, handig…

Lees verder »
descriptionArtikel

Effecten van massale verhuizingen uit laaggelegen gebieden

5 jun om 11:26 uur

In haar proefschrift verkende Amber van der Voorn regionale verhuisstromen als gevolg van het opgeven van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vlissingen richt straat in als rivier

3 jun om 07:30 uur

In Vlissingen is een straat tussen boulevard en binnenstad - de Coosje Buskenstraat - heringericht, zodat deze…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een andere toekomst voor Nederland waterland

28 mei om 07:30 uur

In de nieuwe Stedebouw & Architectuur - thema Transformatie & Transities - wordt de toekomst van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Focus Stedebouw & Architectuur op dynamiek Nederlandse delta

23 mei om 15:00 uur

De nieuwe Stedebouw & Architectuur (#3) is van de drukpersen gerold. Met de Delftse universitair…

Lees verder »