TIAFF duikt met 'The Elements' in de opgaven van onze toekomstige leefomgeving

woensdag 8 maart 2023
Utopia Revisited

Een still uit 'Utopia Revisited'. Op zoek naar een nieuw ideaal in plaats van het kapitalisme, waarvan de beperkingen steeds vaker zichtbaar zijn. De film toont inspiratie uit verschillende delen van de wereld.

De veranderende praktijk van architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen in het vormgeven van een duurzame samenleving staat centraal op het Tilburg Architectuur Film Festival (TIAFF), dit jaar met als thema 'The Elements'.

Met 'The Elements' snijdt het Tilburg Architectuur Film Festival (TIAFF) door een combinatie van films en lezingen de opgave aan om opnieuw na te denken over de rol van de aarde, water, lucht en vuur in het ontwerp van onze dagelijkse leefomgeving.

Met dertien films en dertien sprekers biedt TIAFF inzicht in de invloed die de elementen vandaag de dag hebben op het ontwerpen van gebouwen, openbare ruimte, landschappen en steden. De veranderende praktijk van architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen in het vormgeven van een duurzame samenleving staat centraal. 

Bijzonder aan deze editie is dat een deel van het programma is ontwikkeld met het College van Rijksadviseurs, dat samen met TIAFF een publieksdebat organiseert. Met deze programmalijn wordt het sociale perspectief van 'The Elements' uitgelicht: een verdieping van hoe onze toekomstige leefomgeving er uit kan zien nu steeds meer mensen als collectief bijdragen aan oplossingen voor klimaatverandering, energievoorziening, woningnood, vergrijzing en landbouw.

Leefomgeving

Tijdens het publieksdebat ‘TIAFF Frames’ leidt Lucas de Man een debat over de invloed van collectieve manieren van samenleven op onze leefomgeving. Steeds meer mensen organiseren collectieven om bij te dragen aan oplossingen voor klimaatverandering, energievoorziening, woningnood, vergrijzing en landbouw. We moeten samenwerken, maar kunnen we dat wel in een individualistische samenleving? Kunnen we grond, voedsel, energie, wonen en de natuur zien als gemeengoed in plaats van koop- en handelswaar? En hoe ziet onze toekomstige leefomgeving er dan uit?

De rechtvaardige stad

‘TIAFF Frames: Future of the Commons’ maakt deel uit van de verkenning van het College van Rijksadviseurs naar de rol van 'commons' in een duurzamere en rechtvaardigere samenleving. Jannemarie de Jonge en Wouter Veldhuis zijn beide Rijksadviseurs bij het College van Rijksadviseurs. Ze zijn op TIAFF aanwezig om films in te leiden en zijn initiators van het debat tijdens TIAFF Frames.

De Jonge, Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving, landschapsarchitect en partner bij Wing, verzorgt een inleiding bij de film 'Taming the Garden'. Zij promoveerde op het regionaal ontwerp en de 'ontwerpdialoog' als vorm van interactief, ontwerpend onderzoek.

Still 'Taming the Garden'
Een still uit de film 'Taming the Garden'.

Wouter Veldhuis, Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving, stedenbouwkundige en architect en partner van MUST, geeft een inleiding bij de film 'Charm City'. Veldhuis werkt aan stedelijke transformatie, strategieën voor stad en regio, cartografie en onafhankelijk onderzoek. Samen met Simon Franke schreef hij het essay ‘Verkenning van de rechtvaardige stad’.

Benieuwd? Kom dan langs op zaterdag 15 april om 15.30 uur. Net als eerdere edities vindt TIAFF plaats in filmhuis Cinecitta, Willem II Straat 29, Tilburg.

Kijk voor het volledige programma, een beschrijving van alle films en sprekers en kaartverkoop op www.tiaff.nl.
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Metamorfose van de lelijkste straat van Arnhem

28 feb om 07:30 uur

Het Centrum Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Arnhem (CASA) beloonde de Ingenieur J.P. van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Droge voeten in je woning dankzij groennorm

23 feb om 07:30 uur

Drie grote banken pleitten deze week voor de invoering van een klimaatlabel voor koopwoningen. Maar wat nu als…

Lees verder »
descriptionArtikel

Doe mee: hoe denk jij over een gezonde openbare ruimte?

16 feb om 07:30 uur

Kunnen vuistregels voor de gezonde leefomgeving jou verder helpen? Het RIVM en het ministerie van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe groennorm steden vergt vele miljarden

13 feb om 07:30 uur

Geen enkele bestaande norm in Nederland stelt kwaliteitseisen aan groenvoorzieningen. Mocht er alsnog een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »