TIAFF duikt met 'The Elements' in de opgaven van onze toekomstige leefomgeving

woensdag 8 maart 2023
Utopia Revisited

Een still uit 'Utopia Revisited'. Op zoek naar een nieuw ideaal in plaats van het kapitalisme, waarvan de beperkingen steeds vaker zichtbaar zijn. De film toont inspiratie uit verschillende delen van de wereld.

De veranderende praktijk van architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen in het vormgeven van een duurzame samenleving staat centraal op het Tilburg Architectuur Film Festival (TIAFF), dit jaar met als thema 'The Elements'.

Met 'The Elements' snijdt het Tilburg Architectuur Film Festival (TIAFF) door een combinatie van films en lezingen de opgave aan om opnieuw na te denken over de rol van de aarde, water, lucht en vuur in het ontwerp van onze dagelijkse leefomgeving.

Met dertien films en dertien sprekers biedt TIAFF inzicht in de invloed die de elementen vandaag de dag hebben op het ontwerpen van gebouwen, openbare ruimte, landschappen en steden. De veranderende praktijk van architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen in het vormgeven van een duurzame samenleving staat centraal. 

Bijzonder aan deze editie is dat een deel van het programma is ontwikkeld met het College van Rijksadviseurs, dat samen met TIAFF een publieksdebat organiseert. Met deze programmalijn wordt het sociale perspectief van 'The Elements' uitgelicht: een verdieping van hoe onze toekomstige leefomgeving er uit kan zien nu steeds meer mensen als collectief bijdragen aan oplossingen voor klimaatverandering, energievoorziening, woningnood, vergrijzing en landbouw.

Leefomgeving

Tijdens het publieksdebat ‘TIAFF Frames’ leidt Lucas de Man een debat over de invloed van collectieve manieren van samenleven op onze leefomgeving. Steeds meer mensen organiseren collectieven om bij te dragen aan oplossingen voor klimaatverandering, energievoorziening, woningnood, vergrijzing en landbouw. We moeten samenwerken, maar kunnen we dat wel in een individualistische samenleving? Kunnen we grond, voedsel, energie, wonen en de natuur zien als gemeengoed in plaats van koop- en handelswaar? En hoe ziet onze toekomstige leefomgeving er dan uit?

De rechtvaardige stad

‘TIAFF Frames: Future of the Commons’ maakt deel uit van de verkenning van het College van Rijksadviseurs naar de rol van 'commons' in een duurzamere en rechtvaardigere samenleving. Jannemarie de Jonge en Wouter Veldhuis zijn beide Rijksadviseurs bij het College van Rijksadviseurs. Ze zijn op TIAFF aanwezig om films in te leiden en zijn initiators van het debat tijdens TIAFF Frames.

De Jonge, Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving, landschapsarchitect en partner bij Wing, verzorgt een inleiding bij de film 'Taming the Garden'. Zij promoveerde op het regionaal ontwerp en de 'ontwerpdialoog' als vorm van interactief, ontwerpend onderzoek.

Still 'Taming the Garden'
Een still uit de film 'Taming the Garden'.

Wouter Veldhuis, Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving, stedenbouwkundige en architect en partner van MUST, geeft een inleiding bij de film 'Charm City'. Veldhuis werkt aan stedelijke transformatie, strategieën voor stad en regio, cartografie en onafhankelijk onderzoek. Samen met Simon Franke schreef hij het essay ‘Verkenning van de rechtvaardige stad’.

Benieuwd? Kom dan langs op zaterdag 15 april om 15.30 uur. Net als eerdere edities vindt TIAFF plaats in filmhuis Cinecitta, Willem II Straat 29, Tilburg.

Kijk voor het volledige programma, een beschrijving van alle films en sprekers en kaartverkoop op www.tiaff.nl.
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Polderlab Delft koppelt theorie aan praktijk

11 jun om 07:30 uur

Hoe ziet de polder van de toekomst eruit? Dat wil ZUS gaan onderzoeken door theorie en praktijk te koppelen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Puzzelen met groen in en om de stad

10 jun om 07:30 uur

Het belang van voldoende ruimte voor groen in en om de stad wordt steeds groter. Voor gemeenten is dit een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kansen klimaatadaptatie per buurt

6 jun om 07:30 uur

Welke opgaven op het gebied van klimaatadaptatie spelen er in jouw buurt en gemeente? Een nieuw, handig…

Lees verder »
descriptionArtikel

Effecten van massale verhuizingen uit laaggelegen gebieden

5 jun om 11:26 uur

In haar proefschrift verkende Amber van der Voorn regionale verhuisstromen als gevolg van het opgeven van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vlissingen richt straat in als rivier

3 jun om 07:30 uur

In Vlissingen is een straat tussen boulevard en binnenstad - de Coosje Buskenstraat - heringericht, zodat deze…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een andere toekomst voor Nederland waterland

28 mei om 07:30 uur

In de nieuwe Stedebouw & Architectuur - thema Transformatie & Transities - wordt de toekomst van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Focus Stedebouw & Architectuur op dynamiek Nederlandse delta

23 mei om 15:00 uur

De nieuwe Stedebouw & Architectuur (#3) is van de drukpersen gerold. Met de Delftse universitair…

Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe waardeer je welzijn en betrokkenheid van huurders in concrete, meetbare parameters?

22 mei om 08:37 uur

Deze vraag stond centraal bij de Verdiepingsdag - De Bewoner Centraal - van Saint-Gobain Integral Project…

Lees verder »