The Green Mile: Stadhouderskade in Amsterdam wordt groene straat

dinsdag 10 mei 2022

Toekomstbeelden (zie ook beneden) van de Stadhouderskade ter hoogte van De Nederlandsche Bank door UNStudio - visualisatie door Plomp

Een zestal initiatiefnemers, De Nederlandsche Bank, UNStudio, Hogeschool van Amsterdam, Heineken Company, Rijksmuseum en Blendingbricks, hebben de handen ineen geslagen om van de vervuilde, gevaarlijke en grijze Stadhouderskade te Amsterdam een Green Mile te maken: een duurzame, groene, mooie, veilige, inclusieve en leefbare straat voor alles wat leeft.

Ik ben Ruth van Dijken, oprichtster van Blendingbricks en één van de mede-initiatiefnemers van The Green Mile. Met mijn bedrijf zit ik dichtbij de Stadhouderskade, net als de overige stakeholders, en wij zagen de potentie van de straat. Er staan prachtige bomen, er is de mooie Singelgracht en vroeger was dit dè plek om te flaneren. Helaas is daar niets meer van over. De Stadhouderskade staat bekend om de vervuiling, veel beton, weinig groen, verschrikkelijk veel verkeer, het is er lawaaierig en bovendien gevaarlijk. 

Met elkaar formuleerden we een ambitie die we met de gemeente Amsterdam waar willen maken. The Green Mile betekent een betekenisvolle openbare ruimte, die uitnodigt om te wandelen, ontmoeten, sporten en natuur te beleven. Een fijne plek, met een duidelijke identiteit en een positieve impact op mens, plant en dier. Want we wonen hier met elkaar. 

Samen met bedrijven, omwonenden en de gemeente willen we een beweging creëren om deze ambitie te realiseren, want alleen samen kom je tot mooie dingen. De manier waarop we dit hebben aangevlogen, met een zestal stakeholders, heeft zijn vruchten afgeworpen. Juist door elkaar op te zoeken kwamen we erachter dat we allemaal dezelfde thema’s deelden. Met een aantal workshops konden we onze gezamenlijke ambities formuleren en is de stap naar de gemeente gezet. Daar vonden we direct aansluiting. Op 25 april vond de aftrap plaats en ontving wethouder De Vries de gezamenlijk geformuleerde ambitie voor ‘The Green Mile’. Sindsdien hebben vele bedrijven, geïnteresseerden en bewoners zich aangemeld om mee te doen en dit te gaan realiseren. 

Green Mile
Beeld door UN Studio - Visualisatie door Plomp

Het gebied wordt straks ook een 30 km zone. Dat brengt op zichzelf al meer rust, minder lawaai en minder uitstoot en dus meer veiligheid, minder hectiek en een toegankelijker gebied. Dit biedt tevens kansen het gebied in haar potentie te zetten en ruimte te maken voor iedereen, ook de natuur. De natuur wordt vaak voor lief genomen, maar bij The Green Mile speelt bewustwording voor de natuur een grote rol. Op een leuke manier delen wat de natuur allemaal doet, met QR-codes, bomenroutes, verhalen over het bodemleven en de planten, willen we die boodschap delen. 

Met The Green Mile hopen we ook andere steden en landen te inspireren om een soortgelijk iets te realiseren. Met elkaar, privaat en publiek, samen de handen ineen slaan. En ook breder durven kijken: wie woont hier nu allemaal in dit gebied, wat maakt iets leefbaar en hoe kunnen wij ons steentje bijdragen aan een betere leefomgeving? 

Straks is de Stadhouderskade een gezondere leefomgeving die bijdraagt aan positieve gezondheid, geluk, ecologie, biodiversiteit en ontmoeting. Wie volgt? 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De Juffer: natuurinclusief landschappelijk woonconcept

13 apr om 10:45 uur
Projectontwikkelaar VORM is met De Juffer geselecteerd als trotse winnaar van een uniek woongebouw aan De Plas van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Tic-Tac-Toe wint selectieprocedure voor tender Zuidas

16 mrt om 10:08 uur
De Amsterdamse Zuidas transformeert de komende jaren van kantoorlocatie naar een levendige wijk met werken en…
Lees verder »
descriptionArtikel

Floriade Expo 2022 opent met 33 internationale deelnemers

2 mrt om 09:34 uur
Onder het thema Growing Green Cities presenteren nationale en internationale deelnemers bij Floriade innovaties en…
Lees verder »
descriptionArtikel

Fors tekort aan openbaar groen in grote gemeentes

21 feb om 08:38 uur
Uit onderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu blijkt dat gemeentes veel te weinig ruimte maken voor…
Lees verder »
descriptionArtikel

Amstelkwartier breidt uit met natuurinclusief nieuwbouwplan Mowgli

7 feb om 13:47 uur
Een groene, duurzame en avontuurlijke omgeving om je leven in op te bouwen. Dat is het uitgangspunt in het…
Lees verder »
descriptionArtikel

MVVA verandert Rijnhavenpark in weelderig strandpark

2 feb om 08:39 uur
Het havenbekken tussen de Wilhelminapier en Katendrecht verandert de komende jaren in een park met strand waar je…
Lees verder »
descriptionArtikel

Teken nu de petitie voor natuurinclusief bouwen

26 jan om 10:08 uur
De nieuwe regering heeft grote plannen om de woningnood te bestrijden. NL Greenlabel en Ballast Nedam Development…
Lees verder »
descriptionArtikel

Vier innovaties in één armatuur

25 jan om 08:00 uur
De ontwikkeling van een nieuwe armatuur gaat niet over één nacht ijs. Hier gaat een langdurig proces aan vooraf…
Lees verder »