The Green Mile: Stadhouderskade in Amsterdam wordt groene straat

dinsdag 10 mei 2022

Toekomstbeelden (zie ook beneden) van de Stadhouderskade ter hoogte van De Nederlandsche Bank door UNStudio - visualisatie door Plomp

Een zestal initiatiefnemers, De Nederlandsche Bank, UNStudio, Hogeschool van Amsterdam, Heineken Company, Rijksmuseum en Blendingbricks, hebben de handen ineen geslagen om van de vervuilde, gevaarlijke en grijze Stadhouderskade te Amsterdam een Green Mile te maken: een duurzame, groene, mooie, veilige, inclusieve en leefbare straat voor alles wat leeft.

Ik ben Ruth van Dijken, oprichtster van Blendingbricks en één van de mede-initiatiefnemers van The Green Mile. Met mijn bedrijf zit ik dichtbij de Stadhouderskade, net als de overige stakeholders, en wij zagen de potentie van de straat. Er staan prachtige bomen, er is de mooie Singelgracht en vroeger was dit dè plek om te flaneren. Helaas is daar niets meer van over. De Stadhouderskade staat bekend om de vervuiling, veel beton, weinig groen, verschrikkelijk veel verkeer, het is er lawaaierig en bovendien gevaarlijk. 

Met elkaar formuleerden we een ambitie die we met de gemeente Amsterdam waar willen maken. The Green Mile betekent een betekenisvolle openbare ruimte, die uitnodigt om te wandelen, ontmoeten, sporten en natuur te beleven. Een fijne plek, met een duidelijke identiteit en een positieve impact op mens, plant en dier. Want we wonen hier met elkaar. 

Samen met bedrijven, omwonenden en de gemeente willen we een beweging creëren om deze ambitie te realiseren, want alleen samen kom je tot mooie dingen. De manier waarop we dit hebben aangevlogen, met een zestal stakeholders, heeft zijn vruchten afgeworpen. Juist door elkaar op te zoeken kwamen we erachter dat we allemaal dezelfde thema’s deelden. Met een aantal workshops konden we onze gezamenlijke ambities formuleren en is de stap naar de gemeente gezet. Daar vonden we direct aansluiting. Op 25 april vond de aftrap plaats en ontving wethouder De Vries de gezamenlijk geformuleerde ambitie voor ‘The Green Mile’. Sindsdien hebben vele bedrijven, geïnteresseerden en bewoners zich aangemeld om mee te doen en dit te gaan realiseren. 

Green Mile
Beeld door UN Studio - Visualisatie door Plomp

Het gebied wordt straks ook een 30 km zone. Dat brengt op zichzelf al meer rust, minder lawaai en minder uitstoot en dus meer veiligheid, minder hectiek en een toegankelijker gebied. Dit biedt tevens kansen het gebied in haar potentie te zetten en ruimte te maken voor iedereen, ook de natuur. De natuur wordt vaak voor lief genomen, maar bij The Green Mile speelt bewustwording voor de natuur een grote rol. Op een leuke manier delen wat de natuur allemaal doet, met QR-codes, bomenroutes, verhalen over het bodemleven en de planten, willen we die boodschap delen. 

Met The Green Mile hopen we ook andere steden en landen te inspireren om een soortgelijk iets te realiseren. Met elkaar, privaat en publiek, samen de handen ineen slaan. En ook breder durven kijken: wie woont hier nu allemaal in dit gebied, wat maakt iets leefbaar en hoe kunnen wij ons steentje bijdragen aan een betere leefomgeving? 

Straks is de Stadhouderskade een gezondere leefomgeving die bijdraagt aan positieve gezondheid, geluk, ecologie, biodiversiteit en ontmoeting. Wie volgt? 

Ik heb een huis aan de stadhouderskade waar ik nog niet woon vanwege de stikstofuitstoot. Jullie initiatief is fantastisch. Wat is de status en hoe kan ik mij aansluiten,? Bas

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Puzzelen met groen in en om de stad

10 jun om 07:30 uur

Het belang van voldoende ruimte voor groen in en om de stad wordt steeds groter. Voor gemeenten is dit een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Primeur voor online tool die potentie biodiversiteit toont

17 mei om 17:00 uur

Een gezonde biodiversiteit doet heel veel voor de mens. Tot nu toe wordt veelal de huidige biodiversiteit van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Tuinstad oplossing voor vervuilde stad en woonproblemen?

10 mei om 14:03 uur

Een eeuw geleden vroegen Floor Wibaut en Hendrik Berlage zich tijdens een conferentie af hoe je een stad mooier…

Lees verder »
descriptionArtikel

Challenge geeft inzicht in vergroeningspotenties

11 apr om 07:30 uur

Hoe groen is jouw stad? Met de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten daar een goed inzicht in, zoals blijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Werksessies natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners

26 mrt om 15:30 uur

Ben je een gebiedsontwikkelaar of projectontwikkelaar en ben je geïnteresseerd in hoe groenvoorzieningen in…

Lees verder »
person_outlineBlog

Rijke biodiversiteit: gunstige invloed op gezondheid

15 feb om 07:30 uur

Biodiversiteit heeft niet alleen betrekking op de planten- en dierenwereld. Een rijke biodiversiteit heeft ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe groennorm steden vergt vele miljarden

13 feb om 07:30 uur

Geen enkele bestaande norm in Nederland stelt kwaliteitseisen aan groenvoorzieningen. Mocht er alsnog een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een groen gebouw kent ook bouwkundig groen

7 feb om 07:30 uur

Waaraan moet een groen gebouw voldoen? Leiden de specificaties wel tot voldoende groen? Of wordt het hooguit…

Lees verder »