The Green Mile: Stadhouderskade in Amsterdam wordt groene straat

dinsdag 10 mei 2022

Toekomstbeelden (zie ook beneden) van de Stadhouderskade ter hoogte van De Nederlandsche Bank door UNStudio - visualisatie door Plomp

Een zestal initiatiefnemers, De Nederlandsche Bank, UNStudio, Hogeschool van Amsterdam, Heineken Company, Rijksmuseum en Blendingbricks, hebben de handen ineen geslagen om van de vervuilde, gevaarlijke en grijze Stadhouderskade te Amsterdam een Green Mile te maken: een duurzame, groene, mooie, veilige, inclusieve en leefbare straat voor alles wat leeft.

Ik ben Ruth van Dijken, oprichtster van Blendingbricks en één van de mede-initiatiefnemers van The Green Mile. Met mijn bedrijf zit ik dichtbij de Stadhouderskade, net als de overige stakeholders, en wij zagen de potentie van de straat. Er staan prachtige bomen, er is de mooie Singelgracht en vroeger was dit dè plek om te flaneren. Helaas is daar niets meer van over. De Stadhouderskade staat bekend om de vervuiling, veel beton, weinig groen, verschrikkelijk veel verkeer, het is er lawaaierig en bovendien gevaarlijk. 

Met elkaar formuleerden we een ambitie die we met de gemeente Amsterdam waar willen maken. The Green Mile betekent een betekenisvolle openbare ruimte, die uitnodigt om te wandelen, ontmoeten, sporten en natuur te beleven. Een fijne plek, met een duidelijke identiteit en een positieve impact op mens, plant en dier. Want we wonen hier met elkaar. 

Samen met bedrijven, omwonenden en de gemeente willen we een beweging creëren om deze ambitie te realiseren, want alleen samen kom je tot mooie dingen. De manier waarop we dit hebben aangevlogen, met een zestal stakeholders, heeft zijn vruchten afgeworpen. Juist door elkaar op te zoeken kwamen we erachter dat we allemaal dezelfde thema’s deelden. Met een aantal workshops konden we onze gezamenlijke ambities formuleren en is de stap naar de gemeente gezet. Daar vonden we direct aansluiting. Op 25 april vond de aftrap plaats en ontving wethouder De Vries de gezamenlijk geformuleerde ambitie voor ‘The Green Mile’. Sindsdien hebben vele bedrijven, geïnteresseerden en bewoners zich aangemeld om mee te doen en dit te gaan realiseren. 

Green Mile
Beeld door UN Studio - Visualisatie door Plomp

Het gebied wordt straks ook een 30 km zone. Dat brengt op zichzelf al meer rust, minder lawaai en minder uitstoot en dus meer veiligheid, minder hectiek en een toegankelijker gebied. Dit biedt tevens kansen het gebied in haar potentie te zetten en ruimte te maken voor iedereen, ook de natuur. De natuur wordt vaak voor lief genomen, maar bij The Green Mile speelt bewustwording voor de natuur een grote rol. Op een leuke manier delen wat de natuur allemaal doet, met QR-codes, bomenroutes, verhalen over het bodemleven en de planten, willen we die boodschap delen. 

Met The Green Mile hopen we ook andere steden en landen te inspireren om een soortgelijk iets te realiseren. Met elkaar, privaat en publiek, samen de handen ineen slaan. En ook breder durven kijken: wie woont hier nu allemaal in dit gebied, wat maakt iets leefbaar en hoe kunnen wij ons steentje bijdragen aan een betere leefomgeving? 

Straks is de Stadhouderskade een gezondere leefomgeving die bijdraagt aan positieve gezondheid, geluk, ecologie, biodiversiteit en ontmoeting. Wie volgt? 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

MVRDV maakt jaren 70-winkelcentrum in Parijs toekomstbestendig

30 nov om 08:00 uur
Na jaren van verbouwing is de transformatie van Gaîté Montparnasse in Parijs compleet. Het winkelcentrum opende…
Lees verder »
descriptionArtikel

Project Kerckebosch Zeist wint NRP Gulden Feniks 2022

14 nov om 10:10 uur
Het natuurinclusieve project Kerckebosch heeft de NRP Gulden Feniks 2022 gewonnen in de categorie…
Lees verder »
Rocco Piers (bestuurslid stadsdeel Amsterdam-Zuid), Ruth van Dijken (directeur The Green Mile) en Jaap Bond (voorzitter KAVB)  bij de geplante bloembollen aan de altijd drukke Stadhouderkade.
descriptionArtikel

Dertigduizend bloembollen kleuren 'The Green Mile' in binnenstad Amsterdam

7 nov om 12:31 uurtimer2 min
De drukste verkeersader van Amsterdam ondergaat een stevige vergroeningskuur. In het kader van het project 'The…
Lees verder »
descriptionArtikel

Beatrix College in Tilburg krijgt een groene buitenruimte

3 nov om 08:00 uur
De buitenruimte van de middelbare school het Beatrix College heeft tijdens de zomervakantie een metamorfose…
Lees verder »
descriptionArtikel

'Biobased bouwen is niet zo nieuw meer, het innovatieve is het verbinden van de ketens'

11 okt om 10:00 uurtimer5 min
Toeval of niet, maar een dag na de langverwachte presentatie van het rapport Remkes ('Wat Wel Kan') is de winnaar…
Lees verder »
descriptionArtikel

Verkiezing Meest Klimaatadaptieve en Natuurinclusieve Bedrijventerrein van Nederland

5 okt om 13:37 uur
Veel lokale partijen op bedrijventerreinen zien het belang voor de toekomstbestendigheid van hun terreinen en zijn…
Lees verder »
descriptionArtikel

Editie Circulair & Natuurinclusief 2022 is verschenen

23 sep om 10:35 uur
De vierde editie van Stedebouw & Architectuur in 2022 is verschenen. Een primeur, want het is het eerste…
Lees verder »
descriptionArtikel

Vergroening Hofplein in Rotterdam zorgt voor koelere binnenstad

8 sep om 14:57 uur
De gemeente Rotterdam heeft onderzoek laten doen naar het effect van de toekomstig nieuwe groene inrichting van…
Lees verder »