Tainan Spring - van ruïne tot stedelijk park

maandag 8 juni 2020
timer 4 min
Voor 99 procent is een stedelijke ruïne in Tainan getransformeerd tot een stedelijke oase. De transformatie is onderdeel van een masterplan van MVRDV.

Op de plek van een voormalig winkelcentrum bevindt zich nu een verzonken stedelijke oase, omzoomd door jonge beplanting die in de komende jaren zal uitgroeien tot een volwaardig park. Het toevoegen van water en groen was een belangrijke rode draad bij het revitaliseren van dit deel van Tainan. Het deels gesloopte winkelcentrum is hierbij zichtbaar gelaten, als wijze les én om de ruïne te hergebruiken als kiosk, winkel of evenementenruimte.

Duurzame openbare ruimte

Het project wordt gerealiseerd op basis van een masterplan van MVRDV, dat werd ontwikkeld voor het Bureau voor Stadsontwikkeling van Tainan. Hierin wordt water en groen teruggebracht in het gebied ten oosten van het Tainan-kanaal, waar voorheen China Town Mall stond, dat opnieuw wordt verbonden met Hainan Road en het waterfront.


Door de ondergrondse parkeergarage van het voormalige winkelcentrum te veranderen in een verzonken stedelijke oase, creëert MVRDV een duurzame publieke ruimte. De toevoeging van water past bij de geschiedenis van de plek; ooit liep hier een waternetwerk, een van de belangrijkste aanvoerroutes voor de Taiwanese zee- en visindustrie.



Foto door 
Daria Scagliola

 

Natuurlijke oase

Tainan Spring is het hele jaar door geopend voor publiek en gedraagt zich als een natuurlijke oase; het waterniveau stijgt en daalt met de seizoenen, tot maximaal 50 centimeter, waarbij nevelspuiten zorgen voor extra verkoeling tijdens het warme, droge seizoen. Het betonnen frame van het voormalige winkelcentrum is grotendeels hergebruikt en biedt de basis voor winkels, kiosken en andere voorzieningen. De ruïne biedt ook ruimte voor speeltuinen, een evenementenlocatie en een podium voor optredens.


Tainan Spring laat zien welke oplossingen er mogelijk zijn voor ongebruikte winkelcentra nu online winkelen de fysieke winkels verdringen. Door het creëren van een nieuwe plek met water koelt dit deel van de stad af en kan zelfs het gebruik van airconditioning worden teruggedrongen. MVRDV zorgt ervoor dat de geschiedenis van het gebied goed zichtbaar blijft: via een glazen vloer kunnen bezoekers de resten van de China Town Mall zien, dat een soort hedendaags Forum Romanum is.



Foto door Daria Scagliola


Winy Maas, architect en mede-oprichter van MVRDV: "Geïnspireerd door de geschiedenis van de stad, waren zowel de oorspronkelijke jungle als het water belangrijke inspiratiebronnen. Tainan is een erg grijze stad. Met de herintroductie van de jungle op elke plek die mogelijk was, gaat de stad opnieuw op in het omringende landschap. Dat het terugbrengen van groen een belangrijke rode draad in ons masterplan was, zie je terug in de beplantingsgebieden op Haian Road. We hebben daar lokale plantensoorten zo gemengd dat ze het natuurlijke landschap ten oosten van Tainan nabootsen. Ik denk dat de stad hiervan enorm zal opknappen."

Masterplan

De opening van Tainan Spring markeert de voltooiing van MVRDV’s masterplan voor Tainan waarmee de stad radicaal wordt vergroend. Haian Road onderging vorig jaar een transformatie en is weer leefbaar gemaakt door het verkeer op straat terug te dringen en voor auto’s slechts één rijstrook per rijrichting in te stellen. In plaats van een lappendeken van allerlei soorten verhardingen, koos MVRDV daarnaast voor één betonnen verharding, die is beplant. Precies zoals in de jungle is de beplanting opgebouwd uit meerdere lagen, van bodembedekkers en struiken tot bomen. De grote ventilatieschachten van Haian Road, voor velen een doorn in het oog, zijn in een uniforme kleur geschilderd zodat ze meer opgaan in de jungle. In opdracht van het stadsbestuur is een aantal hiervan beschilderd door lokale kunstenaars.



Foto door Daria Scagliola


Voor Tainan Spring werkte MVRDV samen met een interdisciplinair team van deskundigen, waaronder The Urbanist Collaborative, structural engineers consultant Evergreat Associates, SE., transportplanners THI Consultants Inc., lichtontwerpers LHLD Lighting Design, MEP engineers Frontier Tech Institute, en aannemer Yong-Ji Construction co. Ltd.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Tainan Spring - van ruïne tot stedelijk park

Foto door Daria Scagliola

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Challenge geeft inzicht in vergroeningspotenties

11 apr om 07:30 uur

Hoe groen is jouw stad? Met de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten daar een goed inzicht in, zoals blijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Werksessies natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners

26 mrt om 15:30 uur

Ben je een gebiedsontwikkelaar of projectontwikkelaar en ben je geïnteresseerd in hoe groenvoorzieningen in…

Lees verder »
person_outlineBlog

Rijke biodiversiteit: gunstige invloed op gezondheid

15 feb om 07:30 uur

Biodiversiteit heeft niet alleen betrekking op de planten- en dierenwereld. Een rijke biodiversiteit heeft ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe groennorm steden vergt vele miljarden

13 feb om 07:30 uur

Geen enkele bestaande norm in Nederland stelt kwaliteitseisen aan groenvoorzieningen. Mocht er alsnog een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een groen gebouw kent ook bouwkundig groen

7 feb om 07:30 uur

Waaraan moet een groen gebouw voldoen? Leiden de specificaties wel tot voldoende groen? Of wordt het hooguit…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuw ontwerpparadigma voor de stad met ecosysteemdiensten

23 jan om 11:30 uur

Het klimaat verandert in een hoog tempo en de effecten op de menselijke activiteiten en gezondheid zijn vooral…

Lees verder »
descriptionArtikel

Collectiviteit, gezondheid en natuur centraal in Kerkebosch

17 jan om 17:00 uur

De recent ontwikkelde woonwijk Elix, gelegen in Zeist Kerkebosch, bestaat uit veertien duurzame en circulaire…

Lees verder »
descriptionArtikel

Plattegrond dorp bepaalt dimensies zakelijk complex in China

19 dec 2023

In het financiële en zakendistrict Jiaozi Park in Chengdu wordt momenteel de laatste vrije kavel bebouwd met…

Lees verder »