Start verkoop duurzame eengezinswoningen Proeftuin Erasmusveld

vrijdag 5 november 2021
Proeftuin Erasmusveld, een duurzame woonbuurt in Den Haag, krijgt er 125 nieuwe eengezinswoningen bij in deelgebied De Velden. Op 11 november start de verkoop van de eerste vijftig woningen. In totaal komen er vijf autoluwe woonhofjes. De woningen liggen rondom een gezamenlijk groen hof, aan een singel of natuurpromenade en zijn te gast in het landschap.

Duurzaam wonen en leven in een natuurlijke omgeving. Dat is het uitgangpunt voor de nieuwe woonbuurt in Proeftuin Erasmusveld. De energiezuinige woningen liggen aan de zuidwest kant van Den Haag in stadsdeel Escamp, tussen de wederopbouwwijk Den Haag Zuidwest en Vinex-wijk Wateringse Veld. In deze stadsrand, waar voorheen volkstuinen waren, wordt een nieuw duurzaam woonmilieu gecreëerd dat aansluit op de ecologische zone in Den Haag Zuidwest. Er wordt natuurinclusief en klimaatadaptief gebouwd met aandacht voor mens en dier. Zo ontstaat een duurzame, groene woonomgeving waar ontmoeting gestimuleerd wordt.

Duurzaam wonen 

Samen met de gemeente Den Haag ontwikkelt BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling een groene woonbuurt. Proeftuin Erasmusveld is onderdeel van de duurzame, klimaatbestendige en ecologische wijk Erasmusveld. BPD ontwikkelt hier in totaal 370 nieuwe woningen. De groene omgeving met veel water kan de hevige regenbuien, die het gevolg zijn van de klimaatverandering, goed opvangen en zorgt voor verkoeling in warme zomers. Mede geïnspireerd door de bewoners van het tijdelijke tiny house village waar ook een stadsakker en een helofytenfilter voor biologische waterzuivering waren, wordt Proeftuin Erasmusveld duurzaam ontwikkeld.

Proeftuin Erasmusveld


 
Er is volop aandacht voor de energietransitie, gezondheid, duurzame (deel-)mobiliteit en sociale duurzaamheid. Proeftuin Erasmusveld is bereikbaar voor een brede doelgroep: er komen koopwoningen, sociale huurwoningen voor ouderen in samenwerking met Woonzorg Nederland en middeldure huurwoningen die worden aangeboden door BPD Woningfonds.

Sociale duurzaamheid

Bewoners van Proeftuin Erasmusveld worden uitgedaagd zo duurzaam mogelijk te leven door faciliteiten voor afvalscheiding, waterbesparende kranen in de woningen, zonnepanelen en sedumdaken die overtollig water opvangen en zorgen voor verkoeling. Deelgebied De Velden onderscheidt zich door wonen in een groene of waterrijke setting, waarbij privétuinen overlopen in een groen openbaar gebied. Hierdoor bevinden de woningen zich in een groene setting aan een hof. Het binnengebied kan gebruikt worden als ontmoetingsplek voor de bewoners. Proeftuin Erasmusveld wordt doorkruist door een openbaar ecologisch lint van de gemeente Den Haag. Er zijn hier plannen voor bijvoorbeeld een buurtkas en buurtmoestuin waar bewoners hun eigen groenten en fruit verbouwen, naar voorbeeld van de stadsakker uit het tiny house village.

Proeftuin Erasmusveld


 
De buurt is autoluw, aan de randen van De Velden zijn openbare parkeerplaatsen die op loopafstand van de woningen liggen. Kinderen kunnen hierdoor veilig buitenspelen in de groene hofjes.

Start verkoop De Velden

Op donderdag 11 november start de online verkoop van de eerste vijftig eengezinswoningen in De Velden met woonoppervlakten van 133 tot 158 m2. Naar verwachting is Proeftuin Erasmusveld in 2024 gerealiseerd.

Ik zie niet dat alle schuine daken op het oosten, westen of zuiden liggen? Zijn er verticale zonnepanelen op de wanden aangebracht?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

16 apr om 07:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Challenge geeft inzicht in vergroeningspotenties

11 apr om 07:30 uur

Hoe groen is jouw stad? Met de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten daar een goed inzicht in, zoals blijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Werksessies natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners

26 mrt om 15:30 uur

Ben je een gebiedsontwikkelaar of projectontwikkelaar en ben je geïnteresseerd in hoe groenvoorzieningen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Metamorfose van de lelijkste straat van Arnhem

28 feb om 07:30 uur

Het Centrum Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Arnhem (CASA) beloonde de Ingenieur J.P. van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Droge voeten in je woning dankzij groennorm

23 feb om 07:30 uur

Drie grote banken pleitten deze week voor de invoering van een klimaatlabel voor koopwoningen. Maar wat nu als…

Lees verder »