Start verkoop duurzame eengezinswoningen Proeftuin Erasmusveld

vrijdag 5 november 2021
Proeftuin Erasmusveld, een duurzame woonbuurt in Den Haag, krijgt er 125 nieuwe eengezinswoningen bij in deelgebied De Velden. Op 11 november start de verkoop van de eerste vijftig woningen. In totaal komen er vijf autoluwe woonhofjes. De woningen liggen rondom een gezamenlijk groen hof, aan een singel of natuurpromenade en zijn te gast in het landschap.

Duurzaam wonen en leven in een natuurlijke omgeving. Dat is het uitgangpunt voor de nieuwe woonbuurt in Proeftuin Erasmusveld. De energiezuinige woningen liggen aan de zuidwest kant van Den Haag in stadsdeel Escamp, tussen de wederopbouwwijk Den Haag Zuidwest en Vinex-wijk Wateringse Veld. In deze stadsrand, waar voorheen volkstuinen waren, wordt een nieuw duurzaam woonmilieu gecreëerd dat aansluit op de ecologische zone in Den Haag Zuidwest. Er wordt natuurinclusief en klimaatadaptief gebouwd met aandacht voor mens en dier. Zo ontstaat een duurzame, groene woonomgeving waar ontmoeting gestimuleerd wordt.

Duurzaam wonen 

Samen met de gemeente Den Haag ontwikkelt BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling een groene woonbuurt. Proeftuin Erasmusveld is onderdeel van de duurzame, klimaatbestendige en ecologische wijk Erasmusveld. BPD ontwikkelt hier in totaal 370 nieuwe woningen. De groene omgeving met veel water kan de hevige regenbuien, die het gevolg zijn van de klimaatverandering, goed opvangen en zorgt voor verkoeling in warme zomers. Mede geïnspireerd door de bewoners van het tijdelijke tiny house village waar ook een stadsakker en een helofytenfilter voor biologische waterzuivering waren, wordt Proeftuin Erasmusveld duurzaam ontwikkeld.

Proeftuin Erasmusveld


 
Er is volop aandacht voor de energietransitie, gezondheid, duurzame (deel-)mobiliteit en sociale duurzaamheid. Proeftuin Erasmusveld is bereikbaar voor een brede doelgroep: er komen koopwoningen, sociale huurwoningen voor ouderen in samenwerking met Woonzorg Nederland en middeldure huurwoningen die worden aangeboden door BPD Woningfonds.

Sociale duurzaamheid

Bewoners van Proeftuin Erasmusveld worden uitgedaagd zo duurzaam mogelijk te leven door faciliteiten voor afvalscheiding, waterbesparende kranen in de woningen, zonnepanelen en sedumdaken die overtollig water opvangen en zorgen voor verkoeling. Deelgebied De Velden onderscheidt zich door wonen in een groene of waterrijke setting, waarbij privétuinen overlopen in een groen openbaar gebied. Hierdoor bevinden de woningen zich in een groene setting aan een hof. Het binnengebied kan gebruikt worden als ontmoetingsplek voor de bewoners. Proeftuin Erasmusveld wordt doorkruist door een openbaar ecologisch lint van de gemeente Den Haag. Er zijn hier plannen voor bijvoorbeeld een buurtkas en buurtmoestuin waar bewoners hun eigen groenten en fruit verbouwen, naar voorbeeld van de stadsakker uit het tiny house village.

Proeftuin Erasmusveld


 
De buurt is autoluw, aan de randen van De Velden zijn openbare parkeerplaatsen die op loopafstand van de woningen liggen. Kinderen kunnen hierdoor veilig buitenspelen in de groene hofjes.

Start verkoop De Velden

Op donderdag 11 november start de online verkoop van de eerste vijftig eengezinswoningen in De Velden met woonoppervlakten van 133 tot 158 m2. Naar verwachting is Proeftuin Erasmusveld in 2024 gerealiseerd.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Een bestemming voor elk dak met de Duurzame Daken Kansenkaart

1 dec om 08:00 uur
Er liggen honderden vierkante kilometers aan dak in Nederland die op een of andere manier ingezet kunnen worden…
Lees verder »

Spoorzone Zwolle – een interessante puzzel van groene ambities

29 nov om 08:00 uur
De ambities bij gemeente Zwolle liegen er niet om. De ontwikkeling van de spoorzone belooft een prachtig stukje…
Lees verder »

Start bouw Eiland van Oegstgeest in Oegstgeest aan de Rijn

24 nov om 16:17 uur
Wonen pal aan het water van de Oude Rijn of een eigen boot aangemeerd in de Binnenrijn. Het moment komt steeds…
Lees verder »

Enschede: een stad voor de toekomst

23 nov om 15:29 uur
Enschede is één van de groenste steden van de wereld en het grootstedelijk hart van Oost-Nederland. Een bruisende…
Lees verder »

Fixscreen doekzonwering voor stedelijke basisschool Desselgem

23 nov om 08:00 uur
De doekzonwering in de stedelijke basisschool in het Belgische Desselgem dateerde van begin jaren 90. Toen was er…
Lees verder »

‘We moeten renovatie weer sexy maken’

22 nov om 08:30 uur
Onze steden krijgen het zwaar te verduren. We moeten ze niet alleen uitbreiden, maar ook verdichten, verstevigen…
Lees verder »

DELVA Landscape Architecture & Urbanism is Architect van het Jaar

11 nov om 12:19 uur
Op woensdag 10 november werd DELVA Landscape Architecture & Urbanism verkozen tot Architect van het Jaar. Met…
Lees verder »

Merwede Utrecht zoekt gevelinnovaties voor een Duurzame en Circulaire Stadswijk

1 nov om 13:56 uur
Merwede Utrecht heeft gezonde ambities als innovatieve en groene stadswijk, met onder meer 6.000 woningen. Daarom…
Lees verder »