Sportcomplex kiest voor witte dakbedekking

maandag 3 november 2014
timer 3 min
Voor het Sportcomplex De Zijl te Leiden is gekozen voor Derbipure® en Derbibrite® NT. De witte dakbedekking houdt het gebouw koeler, wat tot een verhoging in comfort leidt voor de bezoekers.

 

Sportcomplex De Zijl is een moderne sporthal die sinds 1999 in gebruik is. Voor de renovatie van twee dakvlakken werd beroep gedaan op Derbigum.


Energie-audit

Sander Nieuwstad, Projectleider namens Sportbedrijf Leiden, vroeg om een energie-audit alvorens een dakbedekking te kiezen. N.a.v. deze studie werd gekozen om de daken te overlagen met de witte Derbipure® en Derbibrite® NT. Sander vertelt: “De reflecterende eigenschappen van deze dakbedekkingen zorgen ervoor dat er minder koeling nodig is om de sporthal (ca. 1.600 m²) en het restaurantgedeelte (ca. 300 m²) met name in de zomer af te koelen. Omdat er in de originele bouw van de sporthal een luchttoevoerrooster op een (ander) plat dak is geplaatst, dat de opgewarmde lucht in de sporthal blaast, zal de luchttemperatuur in de sporthal door toepassing van Derbibrite NT niet significant omlaag gaan. Daarentegen zal de afnemende warmtestraling van het dak door Derbibrite NT een comfortverhogende werking hebben op de aanwezige sporters in die hal. In het restaurantgedeelte is dit niet van toepassing, en zullen de reflecterende eigenschappen van Derbipure wel een substantiële bijdrage leveren aan het verlagen van de koelingskosten alsmede het comfort van het aanwezige publiek.”

 

Sterke helling

De sterke helling van het dak was een uitdaging bij de plaatsing. Derbigum heeft (in opdracht van Sportbedrijf Leiden) een renovatie werkomschrijving gemaakt, tussentijdse controles uitgevoerd en zal ook de Titaniumgarantie leveren via de Derbigum Erkende Verwerker Cazdak Dakbedekkingen B.V. Sander Nieuwstad, Projectleider namens Sportbedrijf Leiden, vertelt: “De keuze voor Derbibrite NT is gebaseerd op het enkelvoudige duurzaamheidscriterium van “koeling”, als in: minder energie nodig om een ruimte af te koelen. Dit is reeds getest en daardoor betrouwbaar toe te passen.

 

De keuze voor Derbipure heeft in mijn optiek twee duurzaamheidscomponenten; de “koeling” en het verminderen van de afvalstromen cq. hergebruik van de reststoffen. Deze laatste component is heel goed te gebruiken door mijn opdrachtgever (Gemeente Leiden) om aantoonbaar een keus te kunnen maken in hun duurzaamheidsopgave. Ik juich dit soort ontwikkelingen graag toe. Als laatste duurzaamheidscomponent wil ik benoemen dat er een toekomstige mogelijkheid bestaat om beide daken te gaan voorzien met PV-cellen (Derbisolar). Kritische kanttekeningen zijn er altijd wel te vinden, maar ik vind dat dit soort duurzaamheidsinitiatieven een kans verdienen.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Amsterdamse woningcorporatie krijgt primeur met houten woongebouw

15 apr om 11:54 uur
Als eerste woningcorporatie in Amsterdam gaat Stadgenoot een houten woongebouw realiseren voor sociale huur. Het…
Lees verder »

Materialenpaspoort: yay or nay?

14 apr om 08:36 uur
Het idee van een materialenpaspoort doet al een tijdje de ronde in de bouwsector. Alle producten en materialen…
Lees verder »

Aanleg rotonde met circulair beton gestart in Flevoland

13 apr om 16:04 uur
In opdracht van de provincie Flevoland is op 1 maart 2021 aannemer Reimert Bouw en Infrastructuur gestart met de…
Lees verder »

Start bouw stadswoningen en appartementen PoortMeesters

12 apr om 11:55 uur
PoortMeesters in Nieuw Delft wordt gerealiseerd. De 114 nieuwe woningen liggen rondom de grootste klimaatneutrale…
Lees verder »

Bouw groots conferentieoord in Afrika gestart

12 apr om 09:25 uur
Architect Ludo Grooteman ontwierp een enorm ontmoetingscentra voor het Afrikaanse continent. De bouw van dit…
Lees verder »

Compact, stoer en duurzaam Nautisch Coördinatie Centrum

9 apr om 09:33 uur
In de haven van Amsterdam is het Nautisch Coördinatie Centrum opgeleverd. Dit compacte houten gebouw naar ontwerp…
Lees verder »

Doorontwikkeling van de lagenbenadering

31 mrt om 08:00 uurtimer4 min
Waar in de Nota Ruimte in 2004 de laag ‘ondergrond’ als een belangrijk fundament is geïntroduceerd onder de…
Lees verder »

Bezint eer ge begint aan houtbouw

25 mrt om 08:00 uurtimer5 min
Er is steeds meer aandacht voor houtbouw. Reden daarvoor zijn de zorgen over onze leefomgeving en de beschouwing…
Lees verder »