Spelen en leren in het groen op speelplein in Vlaardingen

woensdag 24 november 2021
Het leerlingenbestand van IKC ’t Palet in Vlaardingen en hun schoolgebouw groeiden letterlijk uit hun jasje. Een naastgelegen buurtplein mocht worden ingericht als nieuwbouw en dependance voor de bovenbouw. Bij de inrichting van de buitenruimte van deze dependance was het belangrijk dat de functie als buurtplein bleef.

Tekst: Nathalie Broeders (BOERplay)    

Een stukje vergroening van de wijk was tevens een gekoesterde wens. De buurt is nauw betrokken bij de plannen en ontwikkeling van het plein en ook na realisatie blijft de buurt op verschillende manieren betrokken. Het leren fietsen, waarvoor het oude plein vaak werd gebruikt, kan gewoon nog op het nieuwe speelplein, alias buurtpark! 

Wensenlijstje

Bij het inventariseren van wensen en behoeften kwam al snel de wens voor een groen/blauw speelplein naar voren. Een groene oase in de stad, inclusief minibos en waterberging, gecombineerd met een gedeelte voor sport en spel en waar kinderen veilig kunnen fietsen en spelen. Het plein fungeert van oudsher namelijk als plein waar kinderen onder andere leren fietsen en is één van de weinige plekken waar dit in deze buurt mogelijk is. Deze functie moest zeker behouden blijven. Ook functies als schommelen en balspelen mochten zeker niet verdwijnen. 

Ontwerp & inrichting

Een duidelijke wens vanuit de buurt voor de herinrichting was vergroening in de wijk. Dit heeft zich vertaald in een natuurlijke uitstraling. Ook de verkeersmobiliteit is aangepakt met voldoende fietsparkeergelegenheid voor leerlingen en een apart afgesloten fietsoverkapping voor het lerarenteam. Verlichting is tevens meegenomen in het ontwerp. Een sfeervol verlicht plein nodigt immers minder uit tot overlast. En er is gekeken naar uitdagende speelelementen voor ieder kind. Dus naast natuurbeleving ook voldoende mogelijkheid voor klimmen, klauteren, schommelen en ontmoeten op het speeleiland. Hiervoor is gebruikgemaakt van natuurlijke materialen en de speelaanleidingen uit het Adventure Play assortiment van BOERplay. Verder is er een aparte ruimte ingericht voor sporten en bewegen op het sportveld. Deze wordt omringd met een verkeersplein om te fietsen en skelteren. Zo is in het ontwerp rekening gehouden met alle wensen binnen dit project en de behoeften van ieder menstype en biedt het voldoende uitdaging voor zowel rauwers, douwers, bouwers als schouwers. 

Financiering

Om de financiering rond te krijgen zijn vele fondsen aangeschreven en inspanningen geleverd om middelen aan te trekken (o.a. via het VSB-fonds, St. De Groot, Deltaplan en het Hoogheemraadschap). Tevens heeft de gemeente hierin een belangrijke rol gespeeld, door de aanleg van de wadi en beplanting van het mini bos deels te bekostigen. Marianne Greenall van Schoolpleinadvies is ingeschakeld voor de fondsenwerving en procesondersteuning. Door al deze inspanningen is het mogelijk gebleken om de droom voor een groen/blauw (en ook een stukje grijs) speelplein uit te laten komen.

Speelplein Vlaardingen

Wadi als speeleiland

Water en zand, voor veel scholen toch wel wat spannend om zich hieraan te wagen. Hier durfden ze het aan, omdat de wens er echt is om een stuk te vergroenen én omdat het als schoolplein met name door de oudere leerlingen (groepen 6, 7 en 8) wordt gebruikt. Waterbergingsuitdagingen zijn opgelost door een wadi met speeleiland aan te leggen, die overtollig water opvangt en gelijk speelwaarde creëert. Met grind(putten) wordt gezorgd dat het water ook weer geleidelijk afgevoerd wordt. De speeltoestellen en speelaanleidingen, bruggetjes en oversteekjes maken het eiland tot een waar speelparadijs waar je je lekker kunt uitleven.

Ervaringen

Kinderen maken dankbaar gebruik van de speelplek, zowel de bovenbouw van de dependance als de kinderen uit de buurt. “In het begin, toen het gras nog niet was aangelegd en gegroeid, was het binnen wel een zandbak, maar nadat er grasmatten zijn aangelegd is dat een stuk minder. En ja er valt wel eens een kind in het water of loopt met natte laarzen naar binnen, maar tot nu toe heeft dat nog niet tot problemen geleid en wordt het juist erg leuk en spannend gevonden om hier te spelen.”, aldus Robert de Jong, directeur van IKC ’t Palet. Na schooltijd wordt het plein ook dankbaar gebruikt. Zowel ouders met hun kinderen als wat oudere jeugd komen hier nog steeds om elkaar te ontmoeten, te spelen en een balletje te trappen.

Verbinding

Verbinding is het toverwoord in dit project. Twee jaar geleden is al gestart met gehele traject en ook nu blijven buurtbewoners nog actief betrokken. In de meivakantie hebben zij bijvoorbeeld de graszoden besproeid zodat deze goed konden groeien. Verder herbergt het hoofdgebouw ook kinderopvang en huisvesting voor begeleid wonen. Ook zij kunnen gebruikmaken van het plein. En het biedt mogelijkheden voor samenwerking in bijvoorbeeld onderhoud en beheer van het speelplein. Met deze verbinding van speelplein als buurtpark en schoolplein hebben we spelen op beton vervangen door spelen in het groen en bieden we speelplezier voor ieder kind.


 

Cover S&A SB 2021Dit artikel verscheen eerder in het vakblad Stedebouw & Architectuur, thema Scholenbouw 2021. 

De hele editie is hier te downloaden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Vernieuwde, integrale aanpak onderwijshuisvesting

16 mei om 10:00 uur

Wie actief is in het werkveld ‘onderwijshuisvesting’ en aan de slag wil gaan met een programmatische aanpak van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe school startpunt voor klimaatbestendige wijk

22 apr om 07:30 uur

Midden in een industrieel en steenachtig gebied een gezonde, veilige en groene leeromgeving creëren; dat was de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Doe mee: hoe denk jij over een gezonde openbare ruimte?

16 feb om 07:30 uur

Kunnen vuistregels voor de gezonde leefomgeving jou verder helpen? Het RIVM en het ministerie van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zo realiseer je ‘meest circulaire kindcentrum van Nederland’

29 jan om 07:30 uur

Dankzij de hoge duurzaamheidsambitie van de gemeente wordt in Kampen het ‘meest circulaire kindcentrum van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Best gelezen artikel in 2023: Extreme renovatie van Het Zand

20 dec 2023
In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn is multifunctionele accommodatie (MFA) Het Zand gerenoveerd. Het project is een…
Lees verder »
descriptionArtikel

Machtig uitroepteken van architect: de schooltrap

29 nov 2023

De trap in een schoolgebouw is onmiskenbaar een machtig uitroepteken van de architect geworden. De variaties…

Lees verder »