Schoolpleinen zijn belangrijk

donderdag 10 november 2022
BOERplay richt al meer dan 60 jaar speelplekken in, waaronder schoolpleinen en plekken voor kinderdagverblijven. Door deze jarenlange ervaring weten we hoe belangrijk een aantrekkelijk ingericht schoolplein is. Spelen is ontdekken, leren en grenzen verleggen.

Kinderen willen het liefst speelruimte die hen uitdaagt. Het moet vooral een plek zijn waar je als kind je eigen spel kan spelen. Spelen is namelijk leren, want kinderen ontwikkelen zich door te spelen en spelen stimuleert de rijping van de hersenen. Het tempo van de ontwikkeling van een kind hangt af van deze rijping, die al vanaf de geboorte begin en ongeveer zeven jaar duurt. Veel bewegen, spelen en nieuwe ervaringen opdoen prikkelt de rijping en stimuleert ontwikkelingen, zoals emotionele ontwikkeling, het lekker in je vel zitten, tegen je verlies kunnen en succes vieren. Of de verwerking van prikkels middels zintuiglijke ontwikkeling. 

Bewegend leren

Leren met je lijf stopt niet als je naar school gaat. Ook dan is het uitermate belangrijk dat bewegen wordt gestimuleerd. We hebben hiervoor een apart concept voor ontwikkeld: 321Start! Dit is een methode-onafhankelijk bewegend leren concept. Het concept bestaat uit zes speelaanleidingen die ook als speeltoestel kunnen worden gebruikt. De speelaanleidingen worden gecompleteerd met spelideeën voor wereldoriëntatie, taal- en rekenlessen en 350 bijbehorende materiaalkaarten. 

De spelideeën zijn toegespitst op de leerdoelen van groep 1 tot en met 8. Ervaring laat zien dat er allerlei variaties en nieuwe spelvormen bedacht worden op deze spelideeën. Ook door de kinderen zelf, in de pauze of wanneer school uit is. Met bewegend leren wordt het schoolplein een verlengstuk van het klaslokaal en draagt het zo effectief bij aan de kwaliteit van het onderwijs. Door buiten te integreren met de reguliere lessen wordt theorie praktisch gemaakt en ervaren kinderen wat ze leren. Ook rekenen is prima te combineren met buiten, bijvoorbeeld door fysiek de stappen te zetten naar de oplossing op het honderdveld. Verandering van ruimte maakt kinderen vrijer en doet hen meer openstaan voor de lesstof, waardoor kinderen gemakkelijker hun lesdoelen behalen.

rouwer-douwer-bouwer-schouwer

Groene schoolpleinen

Uit onderzoek van de Wageningen University & Research blijkt dat natuur een positief effect heeft op je gezondheid en geluksgevoel. Door schoolpleinen te vergroenen ondersteunen we kinderen in hun concentratie, aandacht, doorzettingsvermogen en leerprestaties. Aan ons de uitdaging een omgeving te creëren waarin kinderen hun natuurlijke ontdekkingsdrang kunnen ontplooien. Waar kinderen al kijkend, luisterend, voelend en proevend steeds meer snappen van de dingen en mensen om hen heen. Naast spelen is het belangrijk dat zij voldoende mogelijkheden krijgen om hun aandacht te spreiden en pauze te nemen. Dit helpt om alles wat zij ervaren en beleven in alle rust te kunnen verwerken en tot kennis te laten rijpen.

Voldoende rust zorgt voor een juiste opslag van kennis. Structuur, grenzen en regelmaat zijn voorwaarden om verstandelijk te groeien en te ontwikkelen. Dit biedt een kind de kans om zijn eigen grenzen te verkennen en zijn eigen ritme te vinden. Ritme zorgt dat kinderen zich kunnen concentreren. Ritme is een goede basis voor het automatiseren van rekenen; het helpt bij het delen van dingen in stukjes. Ritme is ook de basis voor taalonderwijs, het begrijpen van lettergrepen, het hakken en plakken. Daarnaast is het schoolplein het visitekaartje van de school, omdat het de visie van de school uitdraagt. 

Wijs plein

We richten schoolpleinen in met in ons achterhoofd de speltypes van kinderen. Wij onderkennen vier types: rouwers, douwers, bouwers en schouwers. Ieder speltype vraagt een andere ruimte en een plein is pas goed ingericht als het rekening houdt met alle speltypes. Iedere leeftijdscategorie heeft bovendien zijn eigen beweegbehoeftes. Onze ontwerpers gebruiken al deze informatie als uitgangspunt voor het maken van een ontwerp. We gebruiken altijd een vast stappenplan om te komen tot een optimaal ontwerp. Hierdoor blijft het maken van een schoolplein overzichtelijk en behapbaar. 

Meer weten hoe je tot een wijs scholplein komt? Ga dan naar boerplay.com of neem contact op met een van onze adviseurs.

 


Cover S&A SB 2022Dit artikel verscheen eerder in Stedebouw & Architectuur, editie Scholenbouw van 2022, die op 31 oktober 2022 verscheen. Je kunt de editie nabestellen. Een exemplaar kost € 25,- exclusief verzendkosten. Mail naar administratie@acquirepublishing.nl met jouw NAW-gegevens en (indien noodzakelijk) een opdrachtnummer.

Gegarandeerd alle edities van Stedebouw & Architectuur per jaar ontvangen, inclusief de Innovatiecatalogus? Neem dan een abonnement.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Hoe maken we iedere school gezond?

24 nov om 08:00 uur
De ventilatie en het binnenklimaat van Nederlandse scholen is ondermaats. Ruim 70 procent van de klaslokalen in…
Lees verder »
descriptionArtikel

Bijna een derde van de leerlingen hoort niet alles wat de leerkracht zegt

17 nov om 08:00 uur
Een slechte akoestiek in de klas heeft een grote impact op leerprestaties. Onderzoek toont aan dat 30,7 procent…
Lees verder »
descriptionArtikel

Opvang, onderwijs en zorg komen samen in integraal kind-en ouderencentrum

16 nov om 10:16 uurtimer2 min
Jong en oud gaan samenleven onder één dak in het eerste integrale kind- en ouderencentrum van Nederland. In Noord-…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Een duurzame school valt niet te standaardiseren’

15 nov om 09:50 uur
“Wat staat ten dienste van het lerend kind en wat is daar voor nodig?” Die vraag werd tijdens de eerste editie van…
Lees verder »
descriptionArtikel

De Bataafse Kamp in Hengelo van statisch schoolgebouw naar duurzaam wooncomplex

11 nov om 10:01 uurtimer4 min
De Bataafse Kamp, een kenmerkend schoolgebouw in het centrum van Hengelo uit de wederopbouwtijd, wordt door Space…
Lees verder »
descriptionArtikel

Het belang van een goed gebouwbeheersysteem

7 nov om 08:00 uur
De energierekening bij scholen schiet omhoog. Tegelijkertijd moeten de meeste besturen zich bekommeren om (veelal…
Lees verder »
descriptionArtikel

Beatrix College in Tilburg krijgt een groene buitenruimte

3 nov om 08:00 uur
De buitenruimte van de middelbare school het Beatrix College heeft tijdens de zomervakantie een metamorfose…
Lees verder »
descriptionArtikel

Lucht, licht, zicht… echt?

3 nov om 08:00 uur
Wordt er voldoende gestuurd de eisen voor een gezond binnenklimaat van een leeromgeving tijdens de gebruikersfase…
Lees verder »