Schoolpleinen zijn belangrijk

donderdag 10 november 2022
BOERplay richt al meer dan 60 jaar speelplekken in, waaronder schoolpleinen en plekken voor kinderdagverblijven. Door deze jarenlange ervaring weten we hoe belangrijk een aantrekkelijk ingericht schoolplein is. Spelen is ontdekken, leren en grenzen verleggen.

Kinderen willen het liefst speelruimte die hen uitdaagt. Het moet vooral een plek zijn waar je als kind je eigen spel kan spelen. Spelen is namelijk leren, want kinderen ontwikkelen zich door te spelen en spelen stimuleert de rijping van de hersenen. Het tempo van de ontwikkeling van een kind hangt af van deze rijping, die al vanaf de geboorte begin en ongeveer zeven jaar duurt. Veel bewegen, spelen en nieuwe ervaringen opdoen prikkelt de rijping en stimuleert ontwikkelingen, zoals emotionele ontwikkeling, het lekker in je vel zitten, tegen je verlies kunnen en succes vieren. Of de verwerking van prikkels middels zintuiglijke ontwikkeling. 

Bewegend leren

Leren met je lijf stopt niet als je naar school gaat. Ook dan is het uitermate belangrijk dat bewegen wordt gestimuleerd. We hebben hiervoor een apart concept voor ontwikkeld: 321Start! Dit is een methode-onafhankelijk bewegend leren concept. Het concept bestaat uit zes speelaanleidingen die ook als speeltoestel kunnen worden gebruikt. De speelaanleidingen worden gecompleteerd met spelideeën voor wereldoriëntatie, taal- en rekenlessen en 350 bijbehorende materiaalkaarten. 

De spelideeën zijn toegespitst op de leerdoelen van groep 1 tot en met 8. Ervaring laat zien dat er allerlei variaties en nieuwe spelvormen bedacht worden op deze spelideeën. Ook door de kinderen zelf, in de pauze of wanneer school uit is. Met bewegend leren wordt het schoolplein een verlengstuk van het klaslokaal en draagt het zo effectief bij aan de kwaliteit van het onderwijs. Door buiten te integreren met de reguliere lessen wordt theorie praktisch gemaakt en ervaren kinderen wat ze leren. Ook rekenen is prima te combineren met buiten, bijvoorbeeld door fysiek de stappen te zetten naar de oplossing op het honderdveld. Verandering van ruimte maakt kinderen vrijer en doet hen meer openstaan voor de lesstof, waardoor kinderen gemakkelijker hun lesdoelen behalen.

rouwer-douwer-bouwer-schouwer

Groene schoolpleinen

Uit onderzoek van de Wageningen University & Research blijkt dat natuur een positief effect heeft op je gezondheid en geluksgevoel. Door schoolpleinen te vergroenen ondersteunen we kinderen in hun concentratie, aandacht, doorzettingsvermogen en leerprestaties. Aan ons de uitdaging een omgeving te creëren waarin kinderen hun natuurlijke ontdekkingsdrang kunnen ontplooien. Waar kinderen al kijkend, luisterend, voelend en proevend steeds meer snappen van de dingen en mensen om hen heen. Naast spelen is het belangrijk dat zij voldoende mogelijkheden krijgen om hun aandacht te spreiden en pauze te nemen. Dit helpt om alles wat zij ervaren en beleven in alle rust te kunnen verwerken en tot kennis te laten rijpen.

Voldoende rust zorgt voor een juiste opslag van kennis. Structuur, grenzen en regelmaat zijn voorwaarden om verstandelijk te groeien en te ontwikkelen. Dit biedt een kind de kans om zijn eigen grenzen te verkennen en zijn eigen ritme te vinden. Ritme zorgt dat kinderen zich kunnen concentreren. Ritme is een goede basis voor het automatiseren van rekenen; het helpt bij het delen van dingen in stukjes. Ritme is ook de basis voor taalonderwijs, het begrijpen van lettergrepen, het hakken en plakken. Daarnaast is het schoolplein het visitekaartje van de school, omdat het de visie van de school uitdraagt. 

Wijs plein

We richten schoolpleinen in met in ons achterhoofd de speltypes van kinderen. Wij onderkennen vier types: rouwers, douwers, bouwers en schouwers. Ieder speltype vraagt een andere ruimte en een plein is pas goed ingericht als het rekening houdt met alle speltypes. Iedere leeftijdscategorie heeft bovendien zijn eigen beweegbehoeftes. Onze ontwerpers gebruiken al deze informatie als uitgangspunt voor het maken van een ontwerp. We gebruiken altijd een vast stappenplan om te komen tot een optimaal ontwerp. Hierdoor blijft het maken van een schoolplein overzichtelijk en behapbaar. 

Meer weten hoe je tot een wijs scholplein komt? Ga dan naar boerplay.com of neem contact op met een van onze adviseurs.

 


Cover S&A SB 2022Dit artikel verscheen eerder in Stedebouw & Architectuur, editie Scholenbouw van 2022, die op 31 oktober 2022 verscheen. Je kunt de editie nabestellen. Een exemplaar kost € 25,- exclusief verzendkosten. Mail naar administratie@acquirepublishing.nl met jouw NAW-gegevens en (indien noodzakelijk) een opdrachtnummer.

Gegarandeerd alle edities van Stedebouw & Architectuur per jaar ontvangen, inclusief de Innovatiecatalogus? Neem dan een abonnement.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe school startpunt voor klimaatbestendige wijk

22 apr om 07:30 uur

Midden in een industrieel en steenachtig gebied een gezonde, veilige en groene leeromgeving creëren; dat was de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zo realiseer je ‘meest circulaire kindcentrum van Nederland’

29 jan om 07:30 uur

Dankzij de hoge duurzaamheidsambitie van de gemeente wordt in Kampen het ‘meest circulaire kindcentrum van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Best gelezen artikel in 2023: Extreme renovatie van Het Zand

20 dec 2023
In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn is multifunctionele accommodatie (MFA) Het Zand gerenoveerd. Het project is een…
Lees verder »
descriptionArtikel

Machtig uitroepteken van architect: de schooltrap

29 nov 2023

De trap in een schoolgebouw is onmiskenbaar een machtig uitroepteken van de architect geworden. De variaties…

Lees verder »
descriptionArtikel

Standaardisatie scholenbouw: vier keer niet hetzelfde

23 nov 2023

Vier Amersfoortse schoolbesturen kozen voor het standaardiseren van een basisconcept voor vier nieuwe en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ruimtelijke kwaliteit realiseren die niet vanzelfsprekend is

22 nov 2023

Hij zit nog na te genieten tegenover ons. Raymond van Sabben, de architect die een dag eerder zijn creatie, de…

Lees verder »