Schiphol ook overstag: vezels van Convez als wapening

maandag 18 januari 2021
timer 4 min
Ronde wielen rollen toch nèt wat beter. Schiphol gaat voor vernieuwing en kiest ervoor om de vliegtuigopstelplaatsen te wapenen met constructieve kunststofvezels van Convez. Halverwege 2020 is men begonnen aan de renovatie van de E-pier.

Leo en Sander lopen over het terrein. De truckmixers rijden af en aan voor het storten van gewapend beton. De slipform paver legt de betonverhardingen aan. Al snel komt projectleider Stefan naar hen toegelopen. “Dat dit mogelijk was met jullie vezels had ik nooit verwacht. Vaak worden zulke betonverhardingen ongewapend uitgevoerd. Door
de toevoeging van constructieve kunststofvezels kunnen we slanker construeren. "Hoe zit dat eigenlijk?” vraagt Stefan.

“Door de toevoeging van vezels wordt de buig-treksterkte dusdanig verhoogd, dat je slanker kunt produceren. Daarmee bespaar je kosten en reduceer je het gebruik van primaire grondstoffen. Daarbij is het beton slijtvaster”, zegt Leo. 

Duurzamer, sneller & goedkoper

Ze vervolgen hun weg naar een betonproducent. Bij aankomst komt eigenaar Pieter met een glimlach naar hen toegelopen. “Voorheen lag dit veld vol met verroeste wapeningsnetten. Door de keuze voor vezels is dat verleden tijd”, zegt Pieter.

In de productiehal worden betontrappen, betonwanden en kabelgoten geproduceerd. Pieter zegt: “Wat ik prettig vind is dat we bijna geen staalwapening meer hoeven te plaatsen in de mallen. Het beton is door-en-door gewapend door de vezels. Dat scheelt ons zoveel tijd en geld”. De vezels worden gedoseerd op het toeslagmateriaal en volgen het normale mengproces. Het is nu een kwestie van het beton in de mal te storten.Verdeling van vezels in de perfecte situatie.

Positief verrast

“Dat de vezels zo sterk zijn dat ze staal kunnen vervangen geloofde ik eigenlijk niet, maar het blijkt toch te werken. Hoe zit dat nou, Leo?” vraagt Pieter. “De vezels op zichzelf zijn natuurlijk veel minder sterk dan staal, maar het gaat om de massa en de evenredige verdeling door het beton,” legt Leo uit. “Alle krachten worden verdeeld over de vele vezels, wat de kracht per vezel geringer maakt. Het is nu zelfs zo dat alle hoeken en randen ook effectief versterkt zijn.”

Pieter zegt: “Voorheen hadden we met regelmaat schade aan de elementen. Hoeken die afbreken tijdens transport. Dat is nu zo goed als verleden tijd. Weinig tot geen afkeur meer”. Het beton is robuuster en slijtvaster. Daarbij zijn de vezels chemisch inert, wat ‘betonrot’ verleden tijd maakt. 

80 procent betere MKI-score 

Pieter vervolgt: “Ik merk vaker dat overheden vragen om de milieukosten van elementen, de MKI-waarde. Wanneer ik hen laat zien welke milieuwinst zij behalen op het moment dat ze kiezen voor vezelversterkte betonproducten in plaats van staal dan schrikken ze.” De MKI-waarde is minstens 80 procent lager wanneer het staal volledig vervangen wordt door vezels. Wanneer het een hybride situatie betreft zal dit rond de 40 procent zijn. “Meerdere vezels van ons zijn voorzien van een MRPI®/EPD-certificaat waarmee we de milieukosten aantonen. Dit helpt jullie als producenten om gericht duurzamer en milieuvriendelijker te produceren”, zegt Sander. “En dat vergroot bij mij de kans voor het verkrijgen van opdrachten”, zegt Pieter.De betontrap wordt belast met 6.000 kilogram.

Betontrap

Een betontrap gewapend met vijf kilogram Concrix per m3 beton. Een minimale hoeveelheid staal als transportvoorziening in de bovenste en onderste traptrede. De trap werd getest op belasting. Waar 300 kilogram de eis is werd de belasting verhoogd tot 6000 kilogram. Het resultaat is een snellere en goedkopere productie van een milieuvriendelijker product.

Veiligheid

Bij elk nieuw product mag veiligheid niet in het geding komen. Pieter vraagt: “Een klant vroeg hoe ik kan aantonen dat die 4,5 kilo vezels per kuub beton minimaal net zo sterk zijn als al het staal. Kunnen jullie mij daarmee helpen?” Sander antwoordt: “Onze Nederlandse en Zwitserse constructeurs rekenen de benodigde hoeveelheid staal om naar vezels. Uit de berekening blijkt welk type vezel en welke dosering nodig zijn. De statische berekeningen zijn gebaseerd op Eurocode 2 en worden in een rapport verwerkt”.

 


Ronde wielen rollen toch nèt wat beter

Natuurlijk is tijd een factor die essentieel dan wel cruciaal is. Veranderen van wapeningsmethodes biedt echter meerdere mogelijkheden en voordelen. Wij van Convez delen graag onze kennis en ervaring met constructieve kunststofvezels, zodat uw productie nog beter gaat rollen.Dit artikel verscheen in de Innovatiecatalogus 2021. De hele editie lezen? Dat kan door hem na te bestellen of te downloaden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Een stapje dichterbij het optimale gebouw

11 mei om 08:00 uur
Parametrisch ontwerpen speelt in steeds meer projecten een rol. Zo ook bij ingenieurs- en adviesbureau Arup. “We…
Lees verder »

'Verbinding is een cruciale taak van de architect'

10 mei om 08:00 uur
Fred Schoorl, directeur van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA), is door Duurzaam Gebouwd…
Lees verder »

KNB Jaarverslag 2020: een jaar van keramische innovaties

6 mei om 11:06 uur
"2020 zal worden herinnerd als het jaar waarin baksteengevelwerk niet altijd meer baksteenmetselwerk hoeft te zijn…
Lees verder »

Minitopia: 100 zelfbouwers kunnen droomhuis realiseren in Eindhoven

29 apr om 16:34 uur
In de nieuwe Eindhovense wijk Buurtschap te Veld is ruimte voor 100 eigenzinnige compacte woonvormen. De…
Lees verder »

BIG ontwerpt ultraduurzaam hoofdkwartier voor Oppo R&D

19 apr om 11:22 uur
Smartphonefabrikant Oppo laat in China een nieuw hoofdkwartier bouwen voor de R&D-afdeling. Het gebouw neemt…
Lees verder »

Amsterdamse woningcorporatie krijgt primeur met houten woongebouw

15 apr om 11:54 uur
Als eerste woningcorporatie in Amsterdam gaat Stadgenoot een houten woongebouw realiseren voor sociale huur. Het…
Lees verder »

Aanleg rotonde met circulair beton gestart in Flevoland

13 apr om 16:04 uur
In opdracht van de provincie Flevoland is op 1 maart 2021 aannemer Reimert Bouw en Infrastructuur gestart met de…
Lees verder »

Compact, stoer en duurzaam Nautisch Coördinatie Centrum

9 apr om 09:33 uur
In de haven van Amsterdam is het Nautisch Coördinatie Centrum opgeleverd. Dit compacte houten gebouw naar ontwerp…
Lees verder »