Rotterdamse studenten in finale SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge

maandag 13 juni 2022
Rotterdamse derdejaars mbo-bouwkundestudenten van Techniek College Rotterdam staan op 15 juni in de finale van de nationale bouwontwerpwedstrijd SMARTCirculair 2022 in Amersfoort. Met hun vernieuwende, CO2-vriendelijke ontwerp voor de duurzame herontwikkeling van een rijksmonumentaal pand tot een businesshotel op het Quarantaineterrein in het Rotterdamse havengebied hopen ze hoge ogen te gooien. De wedstrijd brengt onderwijs en bedrijfsleven bij elkaar door een echte ontwerpopdracht in de praktijk te brengen. In dit geval is de non-profitorganisatie BOEi, eigenaar van het terrein en het pand, de opdrachtgever van het Rotterdamse studententeam. 15 teams uit het hele land doen aan de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge mee. De winnaars ontvangen een geldprijs van 5.000 euro.

De 20 bouwkundestudenten hebben alle vertrouwen in hun ontwerp. Volgens Sjoerd Postema, teamcaptain en middenkaderfunctionaris Bouw bij Techniek College Rotterdam is het bijzondere eraan dat er veel materialen worden (her-)gebruikt die niet erg bekend zijn en bovendien CO2-absorberend zijn, zoals mycelium (wortels van een paddenstoel), blueblocks (gemaakt van zeewier) en biochar (afwerkplaatmateriaal). “Vanuit SMARTCirculair hebben wij de opdracht gekregen om een pand te herontwikkelen. Dit moet volledig duurzaam en circulair. Het monumentale pand heeft een oude ‘haven-uitstraling’. Ons team heeft het herontwikkeld naar een businesshotel. Zo gebeurt er wat met het gebied en is het daarnaast goed voor de haven waar over het algemeen de klanten van het hotel vandaan zullen komen. Bij ons ontwerp maken we voor de energie- en warmtevoorziening onder meer gebruik van een PhotobioReacter. Dat is een soort biomassa-installatie. Ook gebruiken we een zout hydraatvat waarmee we warmte kunnen opslaan. En gebruiken we zonnepanelen en windmolens van zo’n 15 meter hoog. Het zou fantastisch zijn als ons idee werkelijkheid wordt.”

Samen aan de slag

Opdrachtgever BOEi is blij met de inbreng van de bouwkundestudenten. “We hebben het Quarantaineterrein, inclusief negen gebouwen, in 2021 overgenomen van Havenbedrijf Rotterdam. Het is ons doel om cultureel erfgoed te restaureren en herbestemmen. Met respect voor het terrein gaan we samen aan de slag om er iets moois van te maken. Het ontwerp voor de herontwikkeling van het pand tot businesshotel is een mooie eerste stap daartoe”, zegt Rutger Polderman van BOEi.

Rijksmonumentaal pand
Foto van het rijksmonumentaal pand dat moet worden herontwikkeld tot businesshotel op het Quarantaineterrein.

Publiekscampagne

Geïnteresseerden en mensen die enthousiast zijn geraakt door het ontwerp van de Rotterdamse studenten kunnen nu erop stemmen via www.smartcirculair.com/stemmen. “We hebben een publiekscampagne ontwikkeld om de aandacht te vestigen op ons idee. Komende weken delen we flyers uit op drukke plekken, zoals winkelcentrum Zuidplein en Metrostation Beurs, maar ook op alle locaties van Techniek College Rotterdam en BPV-bedrijven. Verder zijn we online actief via LinkedIn, Facebook en Instagram. Iedereen die ons support en zijn/haar stem op ons uitbrengt, willen we bij voorbaat al hartelijk bedanken”, aldus Postema.

Breder en groener denken

Henrik Stevens, algemeen directeur van Techniek College Rotterdam: “We laten onze bouwkundestudenten via projectgestuurd onderwijs, waaronder deze challenge, kennismaken met circulariteit. Ook goed is dat SMARTCirculair stimuleert om breder en groener te denken en niet vast te houden aan traditionele bouwideeën. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als ons team de finale ook wint, want dat is met de twee keren die we tot nu toe hebben meegedaan helaas nog niet gebeurd. Wel wonnen we met een van onze teams in 2020 een Special Award voor het overkomen van uitdagingen in de samenwerking tijdens het begin van de coronapandemie. Maar we komen steeds een stapje dichterbij."

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De Droogbak, een samensmelting van heden en verleden

22 jun om 09:12 uur
Het beeldbepalende 19e-eeuwse kantoorgebouw de Droogbak, naast het Amsterdamse Centraal Station, heeft de…
Lees verder »
descriptionArtikel

'Natuur levert enorme positieve effecten voor het leervermogen van het kind'

24 mei om 11:54 uur
Hoe meer natuur in en om onze gebouwen hoe beter voor ons welzijn, concentratie en productie. Dat zegt Daan…
Lees verder »
descriptionArtikel

Puin van Domtoren wordt hergebruikt in Utrechtse openbare ruimte

20 mei om 09:17 uur
Hylke Faber is één van de kartrekkers van Brokkenmákers. Het bedrijf streeft naar hoogwaardig hergebruik van…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Het mainstream onderwijs dient te worden aangepast’

11 mei om 08:55 uur
Op 21 juni organiseert Stedebouw & Architectuur in samenwerking met Peter Eisenburger van Groene Morgen het…
Lees verder »
descriptionArtikel

In LAB42 ontmoeten AI-ondernemers en studenten elkaar

10 mei om 11:30 uur
In het nieuwste gebouw op Amsterdam Science Park komen de drie o’s bij elkaar: ondernemers, onderzoekers en…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulaire gemeentewerf voorziet in energie wagenpark en gebouw

3 mei om 13:45 uur
De nieuwe circulaire gemeentewerf van Nieuwkoop - een ontwerp van ORGA-architect in de vorm van een reptiel - is…
Lees verder »
descriptionArtikel

Door kwalitatief uit te vragen geeft Eindhoven richting

2 mei om 11:58 uur
De gemeente Eindhoven wil duurzaam bouwen nadrukkelijk stimuleren door een goede uitvraag in aanbestedingen. Dat…
Lees verder »
descriptionArtikel

Herontwikkeling kantoorgebouw De Ster tot woningen van start

25 apr om 11:59 uur
Vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter is als gedelegeerd ontwikkelaar in opdracht van en in samenwerking met…
Lees verder »