Rotterdamse studenten in finale SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge

maandag 13 juni 2022
Rotterdamse derdejaars mbo-bouwkundestudenten van Techniek College Rotterdam staan op 15 juni in de finale van de nationale bouwontwerpwedstrijd SMARTCirculair 2022 in Amersfoort. Met hun vernieuwende, CO2-vriendelijke ontwerp voor de duurzame herontwikkeling van een rijksmonumentaal pand tot een businesshotel op het Quarantaineterrein in het Rotterdamse havengebied hopen ze hoge ogen te gooien. De wedstrijd brengt onderwijs en bedrijfsleven bij elkaar door een echte ontwerpopdracht in de praktijk te brengen. In dit geval is de non-profitorganisatie BOEi, eigenaar van het terrein en het pand, de opdrachtgever van het Rotterdamse studententeam. 15 teams uit het hele land doen aan de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge mee. De winnaars ontvangen een geldprijs van 5.000 euro.

De 20 bouwkundestudenten hebben alle vertrouwen in hun ontwerp. Volgens Sjoerd Postema, teamcaptain en middenkaderfunctionaris Bouw bij Techniek College Rotterdam is het bijzondere eraan dat er veel materialen worden (her-)gebruikt die niet erg bekend zijn en bovendien CO2-absorberend zijn, zoals mycelium (wortels van een paddenstoel), blueblocks (gemaakt van zeewier) en biochar (afwerkplaatmateriaal). “Vanuit SMARTCirculair hebben wij de opdracht gekregen om een pand te herontwikkelen. Dit moet volledig duurzaam en circulair. Het monumentale pand heeft een oude ‘haven-uitstraling’. Ons team heeft het herontwikkeld naar een businesshotel. Zo gebeurt er wat met het gebied en is het daarnaast goed voor de haven waar over het algemeen de klanten van het hotel vandaan zullen komen. Bij ons ontwerp maken we voor de energie- en warmtevoorziening onder meer gebruik van een PhotobioReacter. Dat is een soort biomassa-installatie. Ook gebruiken we een zout hydraatvat waarmee we warmte kunnen opslaan. En gebruiken we zonnepanelen en windmolens van zo’n 15 meter hoog. Het zou fantastisch zijn als ons idee werkelijkheid wordt.”

Samen aan de slag

Opdrachtgever BOEi is blij met de inbreng van de bouwkundestudenten. “We hebben het Quarantaineterrein, inclusief negen gebouwen, in 2021 overgenomen van Havenbedrijf Rotterdam. Het is ons doel om cultureel erfgoed te restaureren en herbestemmen. Met respect voor het terrein gaan we samen aan de slag om er iets moois van te maken. Het ontwerp voor de herontwikkeling van het pand tot businesshotel is een mooie eerste stap daartoe”, zegt Rutger Polderman van BOEi.

Rijksmonumentaal pand
Foto van het rijksmonumentaal pand dat moet worden herontwikkeld tot businesshotel op het Quarantaineterrein.

Publiekscampagne

Geïnteresseerden en mensen die enthousiast zijn geraakt door het ontwerp van de Rotterdamse studenten kunnen nu erop stemmen via www.smartcirculair.com/stemmen. “We hebben een publiekscampagne ontwikkeld om de aandacht te vestigen op ons idee. Komende weken delen we flyers uit op drukke plekken, zoals winkelcentrum Zuidplein en Metrostation Beurs, maar ook op alle locaties van Techniek College Rotterdam en BPV-bedrijven. Verder zijn we online actief via LinkedIn, Facebook en Instagram. Iedereen die ons support en zijn/haar stem op ons uitbrengt, willen we bij voorbaat al hartelijk bedanken”, aldus Postema.

Breder en groener denken

Henrik Stevens, algemeen directeur van Techniek College Rotterdam: “We laten onze bouwkundestudenten via projectgestuurd onderwijs, waaronder deze challenge, kennismaken met circulariteit. Ook goed is dat SMARTCirculair stimuleert om breder en groener te denken en niet vast te houden aan traditionele bouwideeën. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als ons team de finale ook wint, want dat is met de twee keren die we tot nu toe hebben meegedaan helaas nog niet gebeurd. Wel wonnen we met een van onze teams in 2020 een Special Award voor het overkomen van uitdagingen in de samenwerking tijdens het begin van de coronapandemie. Maar we komen steeds een stapje dichterbij."

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Positief marktsentiment onderhoud, renovatie en ‘biobased’

20 jun om 15:30 uur

Bij de vakbeurzen Renovatie & Transformatie, MONUMENT en HOUTBOUW draaide het om behoud en verduurzaming…

Lees verder »
descriptionArtikel

Polderlab Delft koppelt theorie aan praktijk

11 jun om 07:30 uur

Hoe ziet de polder van de toekomst eruit? Dat wil ZUS gaan onderzoeken door theorie en praktijk te koppelen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

En wat als we nu wél toekomstbestendig gaan bouwen?

7 jun om 07:30 uur

Vurig pleidooi van Marrit van der Schaar (Provincie Utrecht) om toekomstbestendig te (gaan) bouwen. Een visie,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Workshop Circulair inkopen: prikkel voor ketensamenwerking

4 jun om 07:30 uur

Het versnellen van de transitie naar een volledig circulaire economie vereist een verandering in de manier…

Lees verder »
descriptionArtikel

Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar

30 mei om 07:30 uur

Martin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…

Lees verder »
descriptionArtikel

Volledig programma Circulaire Openbare Ruimte Congres bekend

8 mei om 07:30 uur

Nu het festivalseizoen voor de deur staat en de zon heerlijk begint te schijnen, presenteren wij met trots het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »