Rijksoverheid en markt tekenen Green Deal Circulaire Gebouwen
De Green Deal Circulaire Gebouwen is samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ontwikkeld door het facilitaire adviesbureau Corporate Facility Partners (CFP). Het initiatief is gericht op een minimaal gebruik en hergebruik van grondstoffen, producten en goederen. “De economie gebruikt te veel grondstoffen: de wereldbevolking zou aan drie aardbollen met grondstoffen nog niet voldoende hebben. De hoogste tijd dus om de handen ineen te slaan”, aldus Bram Adema van CFP.
Bedrijven en organisaties die hun deelname aan de Green Deal hebben bevestigd zijn onder meer KPN, de provincie Utrecht, Alliander, Eneco, SNS Retailbank, Dura Vermeer, Linthorst, Unica, INSID, AAFM, Windesheim, MVO Nederland, Duurzaamgebouwd.nl en Brink Groep. In totaal hebben 60 partijen aangegeven geïnteresseerd te zijn in deelname aan deze Green Deal, waarvan inmiddels ruim 30 hebben bevestigd dat hun directies en bestuurders tot ondertekening zullen overgaan.
Resultaten
Met de resultaten van deze Green Deal kunnen alle gebouwcategorieën in Nederland op het gebied van circulariteit genormeerd en verbeterd worden. De Green Deal Circulaire Gebouwen bestaat uit drie fases: het ontwikkelen van een gebouwpaspoort, de toepassing ervan op 3-5 type gebouwen en doelwaardes vaststellen voor deze gebouwtypes.
Aantoonbare toepassing
Na ondertekening wordt het Green Deal stappenplan in een periode van drie jaar opgevolgd. Concreet betekent dit dat de deelnemende organisaties in de periode 2015 – 2016 een gebouwpaspoort ontwikkelen, waarin de circulaire score gemeten en vastgesteld kan worden. In deze periode wordt tevens het gebouwenpaspoort op minimaal 3 en bij voorkeur circa 5 gebouwen toegepast en uiterlijk 2017 volgen er concrete normen voor de gebouwprestatie, gemeten in score per circulair gebouw.
De deelnemende partijen committeren zich aan het doel om uiterlijk in 2017 een aantoonbare toepassing te realiseren in het circulair maken van hun gebouw(en), gebaseerd op de ijkpunten toegevoegde waarde, mogelijkheden en relevantie. Opzet is om een verbetering van de gebouwsituatie te creëren met een positieve business case afgestemd op de specifieke mogelijkheden van een gebouw.

Boskantoor Staatsbosbeheer te Ugchelen i.o.v. Staatsbosbeheer, ontwerp: Jon Kristinsson
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Gevels van kersenpitten of rioolwater
17 jun om 07:30 uur 2 minIn onze digitale magazines ontdek je bijzondere aspecten van de bouw in de rubriek Bouwstenen. Zoals het…
Programma bekend voor Circulaire Openbare Ruimte Congres op 19 juni
13 jun om 07:30 uurOp 19 juni organiseert Straatbeeld voor de vierde keer het Circulaire Openbare Ruimte Congres. In Nijmegen is…
Na SAWA nog verder de hoogte in met hout
27 mei om 07:30 uur 5 minDeze maand ontvangen de eerste bewoners van SAWA in Rotterdam hun huissleutels. Daarmee is een belangrijke…
De finesses van prefab houtbouw
19 mei om 11:00 uur 8 minOp de levendige vakbeurs Houtbouw gaf Bob Elzen (Treetek) vorige week een diepgaand inkijkje in de ontwikkeling…
Meer mogelijkheden dankzij nieuwe biobased productbladen
15 mei om 07:30 uur 10 minNiet alleen bouwbedrijven zetten steeds meer in op het gebruik van biobased grondstoffen, ook de GWW-sector…
Sessie vakbeurs HOUTBOUW: ontwerpproces voor prefab houtbouw
7 mei om 07:30 uur 6 minVan dinsdag 13 tot en met donderdag 15 mei vindt in de Brabanthallen in Den Bosch de derde editie van de…
Transformatie van stedelijke rafelrandjes
16 apr om 07:30 uur 8 minDe nieuwe Stedebouw & Architectuur is uit! Met een fraaie uitwerking van het thema Transformatie &…
Collectief wonen: antwoord op dubbele vergrijzing & zorgdruk
15 apr om 07:30 uur 5 minIn Nederland neemt de druk op wonen en zorg toe, mede door de dubbele vergrijzing. Tegelijkertijd willen steeds…
Reactie toevoegen