Reuse to Reduce; 'Omarm de circulaire transitie'

vrijdag 17 maart 2023
'Een gebouw is niet langer iets van een instantie of persoon, niet langer een verzameling materialen. Het is een eerbetoon aan wat mensen tot dusverre hebben gemaakt en een deur naar een toekomst met de mogelijkheid van een nieuwe manier van leven.'

Bovenstaande de (vertaalde) woorden van Aaron Betsky, één van de auteurs van Reuse tot Reduce, Architecture with a Carbon Budget, The Case of BioPartner 5. Dit nieuwe boek wordt vrijdag 14 april door Popma ter Steege Architecten en uitgever Jap Sam Books gepresenteerd in het Nieuwe Instituut te Rotterdam. Van 16.00 tot 17.30 uur is er een presentatie met Aaron Betsky, Mantijn van Leeuwen, Josse Popma en Jan Willem ter Steege als sprekers.

In lijn met het boek zal PTSA deze middag een pleidooi houden om de circulaire transitie te omarmen als een kans voor meer betekenisvolle architectuur. Architectuur die het noodzakelijke hergebruik van materialen benut om onze behoeftes, wijze van bouwen en esthetiek te heroverwegen. Een pleidooi voor ontwerp dat gevormd wordt door planetaire grenzen en het gebruik van een CO2-budget als een middel hiervoor. Als een aanzet om het debat over circulariteit te verschuiven richting vormgeving en weg van de technocratie. 

Ook de andere auteurs die aan dit boek hebben bijgedragen, Aaron Betsky en Mantijn van Leeuwen, zullen het woord nemen tijdens de presentatie en reflecteren op respectievelijk de bredere architectuurpraktijk en het belang van CO2-reductie in de bouw. Daarnaast zal het gesprek worden gevoerd met de overige makers van het boek, grafisch ontwerper Tariq Heijboer en architectuurfotograaf René de Wit, en diverse bij het project BioPartner 5 betrokken ontwerpers zoals Paul Korthagen (IMd) en Renée Mennen (Studio RENS). 

Reuse-to-Reduce

BioPartner 5

In Reuse tot Reduce geeft PTSA concrete voorbeelden van ontwerpmaatregelen voor het verkleinen van de footprint van gebouwen. Zij doen dit aan de hand van het door hen ontworpen gebouw BioPartner 5, het eerste Paris Proof-gebouw van Nederland. Parallel hieraan worden referenties uit de architectuurgeschiedenis gepresenteerd, die elk op hun eigen wijze richting geven aan de circulaire opgave. 

CO2-budget voor gebouwen

Aanvullend hierop reflecteert architectuurcriticus Aaron Betsky op de werkwijze van PTSA in relatie tot de bredere architectuurpraktijk. Het boek kan tevens gelezen worden als een pleidooi voor het toepassen van een CO2-budget voor gebouwen, om die passend te krijgen bij de afspraken van het Parijse Klimaatakkoord. Mantijn van Leeuwen, directeur van het Nederlands Instituut voor Bouwecologie (Nibe), levert hiervoor uitleg en inzicht over deze wijze van werken.

Reuse to ReduceReuse to Reduce kwam tot stand dankzij de financiële steun van BioPartner Center Leiden, Universiteit Leiden, Gemeente Leiden en Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

16 apr om 07:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Metamorfose van de lelijkste straat van Arnhem

28 feb om 07:30 uur

Het Centrum Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Arnhem (CASA) beloonde de Ingenieur J.P. van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Droge voeten in je woning dankzij groennorm

23 feb om 07:30 uur

Drie grote banken pleitten deze week voor de invoering van een klimaatlabel voor koopwoningen. Maar wat nu als…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »