‘De omwenteling naar een nieuw tijdperk’

vrijdag 26 april 2024

Op 14, 15 en 16 mei vindt in de Brabanthallen in Den Bosch dé vakbeurs voor verbetering van bestaand vastgoed plaats: Renovatie & Transformatie. Met een heel interessant deelprogramma, zoals de vakbeurs MONUMENT, waar de bekende spreker Ruud Veltenaar de opening verzorgt: “Het zijn ruwe tijden. Op de horizon ontwikkelt zich een perfecte storm”.

De vakbeurs Renovatie & Transformatie - voorheen ‘RENOVATIE’ - is sinds 2010 hét live platform voor kennisdeling over verbetering van bestaand vastgoed. Duizenden professionals uit de bouwkolom en hun opdrachtgevers bezoeken deze driedaagse voor informatie, inspiratie, ontmoeten en zakendoen.
Gelijktijdig en op dezelfde locatie vinden ook de vakbeurzen MONUMENT en HOUTBOUW plaats. MONUMENT wordt geopend door de bekende, inspirerende spreker Ruud Veltenaar.

Voorbij de woeste, hoge golven

Het optreden van Veltenaar, filosoof, schrijver en als faculty member verbonden aan Nyenrode Universiteit, wordt als volgt aangekondigd: “Het zijn ruwe tijden. Op de horizon ontwikkelt zich een perfecte storm, die deze eeuw steeds verder zal aanwakkeren. We hebben te lang gepolderd en pijnlijke maatregelen alsmaar voor ons uit geschoven. Vanuit het transitiedenken weten we dat de mensheid een crisis nodig heeft om echt te kunnen veranderen. En ook dat we voorbij de woeste, hoge golven moeten kijken, zodat we de onderstroom kunnen zien, waar al veel goeds gebeurt en die snel aan kracht wint.”

De omwenteling naar dit nieuwe tijdperk brengt veel onzekerheid en angst met zich mee. Vandaar dat Veltenaar deze vragen beantwoordt:

  • Wat betekent dit voor de gebouwde leefomgeving in het algemeen en voor onze monumenten in het bijzonder?
  • Wat komt er allemaal op ons af en hoe kunnen we ons het beste verbinden met deze ontketende toekomst?
  • Waar liggen de belangrijkste risico’s en kansen die we nu niet zien?

Veltenaar opent de vakbeurs MONUMENT op dinsdag 14 mei 2024 van 10.30 tot 11.30 uur. Meld je hier aan (toegangsprijs € 30, maar gratis, mits aangemeld vóór dinsdag 14 mei)!

Renovatiepotentie

Op de beurs Renovatie & Transformatie kun je een dag later, woensdag 15 mei, in een aparte sessie veel meer te weten komen over de renovatiepotentie in Nederland. 90% van de huidige woningen zal er in 2050 nog steeds staan. Om de klimaatdoelen te halen moeten deze woningen vóór 2050 een duurzame renovatie ondergaan. Dat betekent dat er duizend duurzame woningrenovaties per dag moeten plaatsvinden om de duurzame doelstellingen te halen. Naast de verduurzaming van zeven miljoen bestaande woningen moeten deze ook geschikter worden gemaakt voor de doelgroepen van de toekomst. Een industriële renovatie-aanpak kan zowel de omvang als de kwaliteit van deze enorme operatie borgen. Yuri van Bergen (BouwhulpGroep) vertelt je er alles over op woensdag 15 mei, van 11.00 tot 12.30 uur op het podium Renovatie & Transformatie. Je kunt je hier aanmelden.

Gevelrenovaties

Wil je ten slotte alles weten over de circulariteit van gevelrenovaties? Inclusief de meerwaarde van metalen ramen, deuren en vliesgevels en hoe ze een gebouw meer waarde kunnen geven? Ontdek dan de laatste ontwikkelingen en innovaties, én hoe je zelf kunt bijdragen aan een circulaire geveleconomie, in de sessie van Henk Zoontjens, directeur van de brancheorganisatie voor de metalen gevelbouw (VMRG), die als talkshow host het gesprek aangaat met onder anderen Ron Jacobs (Jansen AG), Han Blom (BAM Nederland BV) en Thijs de Goede (Alba Concepts); woensdag 15 mei, 14.00 – 16.00 uur, Podium Renovatie & Transformatie (aanmelden).

Alle info over de driedaagse vakbeurs in de Brabanthallen in Den Bosch vind je via Renovatie & Transformatie; profiteer meteen van de gratis toegang (tot en met 13 mei).

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Fusie van belangen bevordert duurzame woningbouw

9 jan om 14:50 uur

Eind deze maand gaan experts en betrokkenen in het seminar De Bewoner Centraal 2.0 (30 januari, Utrecht) dieper…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zo breng je circulariteit in de praktijk

8 dec 2023

Op de dag dat de lancering van Het Nieuwe Normaal 1.0 in Amersfoort de circulariteit een reuze versnelling gaf…

Lees verder »
descriptionArtikel

De extreme renovatie van MFA Het Zand

4 sep 2023
In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn wordt de multifunctionele accommodatie (MFA) Het Zand gerenoveerd. Het project…
Lees verder »
descriptionArtikel

Monumentaal en gasloos – unieke renovatie Raadhuis Zundert

1 aug 2023
Het Raadhuis in gemeente Zundert is in 2019 gerenoveerd door architectenbureau Dhondt. Dat is intussen vier jaar…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Renovatie is als een cadeautje’

13 jul 2023
‘Renovatie is als een cadeautje’ aldus Sebastiaan Jansen (architect, partner en creatief directeur bij KOW…
Lees verder »
descriptionArtikel

Editie Renovatie & Herstructurering 2023 is verschenen

7 jul 2023
De derde editie van Stedebouw & Architectuur in 2023 is verschenen. In deze editie staan de onderwerpen…
Lees verder »
descriptionArtikel

Sneak preview: Stedebouw & Architectuur Renovatie & Herstructurering 2023

28 jun 2023
"Er ligt een serieus infrapakket aan investering om onze stations beter te maken", aldus Sebastiaan de Wilde,…
Lees verder »
descriptionArtikel

Architectuurprijs Berlagevlag slaat vleugels uit rondom Den Haag

27 jun 2023

Van interieur of dakopbouw tot wolkenkrabber en van nieuwbouw tot transformatie of renovatie, tot 17 juli…

Lees verder »