‘Renovatie is als een cadeautje’

donderdag 13 juli 2023
‘Renovatie is als een cadeautje’ aldus Sebastiaan Jansen (architect, partner en creatief directeur bij KOW Architecten) in de Xchange Ideas podcast van Triflex van vorig jaar. Volgens hem is slopen de allerlaatste stap en moet er eerst gekeken worden naar transformeren en renoveren. “Met renovatie kom je vaak leuke cadeautjes tegen van het huidige gebouw, die je weer goed kunt gebruiken”, vertelt hij.

De vraag komt steeds vaker voor: nieuwbouw of renoveren? Slopen en daarna kiezen voor nieuwbouw is niet altijd het juiste antwoord. Renovatie van vastgoed heeft namelijk ook veel belangrijke voordelen, zoals Jansen zegt. Verduurzaming van bestaand vastgoed speelt vandaag de dag een steeds grotere rol. In dit artikel lees je meer over de voordelen van renovatie en hoe Triflex hierbij een belangrijke bijdrage aan kan leveren. 

Waarom renovatie?

Renovatie kent diverse benamingen, zoals groot onderhoud, woningverbetering of planmatig onderhoud. Het allerbelangrijkste bij renovatie is het behouden van bestaand vastgoed, de levensduur verlengen en het verduurzamen in vele opzichten. Renoveren van vastgoed kent vele voordelen, te denken aan: waardeverhoging, toegankelijkheid vergroten, meer wooncomfort en milieuvriendelijker wonen. Daarnaast biedt renovatie oplossingen voor de woningbouwopgave. 

Energetische kwaliteit verbeteren

Er wordt relatief veel energie verbruikt door bestaande gebouwen ten opzichte van nieuwbouw. Maar er valt veel winst te behalen als er gekozen wordt om over te gaan tot een duurzame renovatie. Dit begint bij het verbeteren van de totale energetische kwaliteit van het gebouw. Hiervoor dient het energieverbruik beperkt te worden door verspilling tegen te gaan. Dit kan bijvoorbeeld door de thermische schil van het pand – vloer, gevel en dak – op de juiste wijze te isoleren. Daarbij is het ook belangrijk om de balkon- of galerijvloer mee te nemen. Deze zijn vaak gebouwd boven leefruimtes en vormen een onderdeel van de gebouwschil.

Triflex

Isolerende systemen

Door gebruik te maken van isolerende systemen kun je een gebouw transformeren naar een hoger energielabel. Dat bespaart geld, maar verhoogt ook direct de waarde van het vastgoed. Daarnaast dempt hierdoor het omgevingsgeluid, wordt het wooncomfort verbeterd én draagt het bij aan het CO2-neutraal maken van een constructie. Triflex heeft hiervoor een goede oplossing. De afwerking van het Triflex BIS ophoog- en isolatiesysteem is namelijk waterdicht, licht van gewicht en naadloos. Door middel van isolatiepanelen in verschillende diktes zijn hoogteverschillen eenvoudig te overbruggen. Dit heeft een groot effect op het wooncomfort van de bewoners: het wordt een veilige omgeving voor iedere bewoner. Bovendien beschermt het systeem de onderliggende constructie.

Daarnaast vergroot dit systeem de toegankelijkheid van een woning. Vergrijzing neemt de komende jaren sterk toe. Ook levensloopbestendige woningen worden steeds belangrijker. Door galerijen op te hogen en te voorzien van een veilige afwerking wordt de toegankelijkheid vergroot. Zo kunnen oudere bewoners langer zelfstandig wonen.

Tot slot is dit systeem voor uitkragende galerijvloeren een effectieve oplossing. Dit ophoogsysteem dicht vloeren en alle details gemakkelijk, waterdicht en naadloos af. De drempelhoogte verdwijnt en de galerijvloeren blijven ook op de lange termijn grondig beschermd. In tegenstelling tot de meestal betongrijze ophoogsystemen is een scala aan kleurvariaties mogelijk door de toevoeging van het Triflex BTS-P systeem. Een duurzame en esthetische oplossing dus. 

Levensduur beton verlengen

Ondanks dat beton erg duurzaam is, kan het snel beschadigen door een frequente blootstelling aan agressieve stoffen en extreme weersomstandigheden. Dit kan afbrokkelend beton, verkleuring en scheurvorming veroorzaken. Om dit te voorkomen biedt Triflex verschillende oplossingen om het beton te beschermen.

Oplossing voor de woningbouwopgave 

Een van de belangrijkste voordelen van renovatie is dat het oplossingen biedt voor de woningbouwopgave. Door renovatie kunnen constructies met een andere functie getransformeerd worden tot woningen én kan de levensduur van huidige woningcomplexen worden verlengd, waardoor mensen langer in hun woning kunnen blijven. Door de verschillende isolerende systemen en oplossingen voor betonbescherming kan Triflex een waardevolle bijdrage leveren aan renovatie. Zo zijn bijvoorbeeld de galerijvloeren van het appartementencomplex Herman Gorterhof weer duurzaam, isolerend, waterdicht én veilig. Dit laatste was van essentieel belang omdat op deze manier oudere en mindervalide bewoners hun woning op een veilige wijze konden betreden tijdens de renovatie. 

Benieuwd naar de renovatie mogelijkheden met Triflex? Of heb je een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact op via info@triflex.nl of +31 (0) 38 460 20 50. 


Cover S&A GD 2023Stedebouw & Architectuur, thema Renovatie & Herstructurering

Dit artikel verscheen eerder in de derde editie van Stedebouw & Architectuur magazine in 2023. Deze editie verscheen op 7 juli.

Je kunt de hele editie digitaal lezen via onze online bibliotheek. Hiervoor dien je een abonnement te hebben. Nog geen lid? Overweeg dan een abonnement en krijg direct toegang tot alle toekomstige én reeds verschenen edities van Stedebouw & Architectuur.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

‘De omwenteling naar een nieuw tijdperk’

26 apr om 07:30 uur

Op 14, 15 en 16 mei vindt in de Brabanthallen in Den Bosch dé vakbeurs voor verbetering van bestaand vastgoed…

Lees verder »
descriptionArtikel

Fusie van belangen bevordert duurzame woningbouw

9 jan om 14:50 uur

Eind deze maand gaan experts en betrokkenen in het seminar De Bewoner Centraal 2.0 (30 januari, Utrecht) dieper…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zo breng je circulariteit in de praktijk

8 dec 2023

Op de dag dat de lancering van Het Nieuwe Normaal 1.0 in Amersfoort de circulariteit een reuze versnelling gaf…

Lees verder »
descriptionArtikel

De extreme renovatie van MFA Het Zand

4 sep 2023
In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn wordt de multifunctionele accommodatie (MFA) Het Zand gerenoveerd. Het project…
Lees verder »
descriptionArtikel

Monumentaal en gasloos – unieke renovatie Raadhuis Zundert

1 aug 2023
Het Raadhuis in gemeente Zundert is in 2019 gerenoveerd door architectenbureau Dhondt. Dat is intussen vier jaar…
Lees verder »
descriptionArtikel

Editie Renovatie & Herstructurering 2023 is verschenen

7 jul 2023
De derde editie van Stedebouw & Architectuur in 2023 is verschenen. In deze editie staan de onderwerpen…
Lees verder »
descriptionArtikel

Sneak preview: Stedebouw & Architectuur Renovatie & Herstructurering 2023

28 jun 2023
"Er ligt een serieus infrapakket aan investering om onze stations beter te maken", aldus Sebastiaan de Wilde,…
Lees verder »
descriptionArtikel

Architectuurprijs Berlagevlag slaat vleugels uit rondom Den Haag

27 jun 2023

Van interieur of dakopbouw tot wolkenkrabber en van nieuwbouw tot transformatie of renovatie, tot 17 juli…

Lees verder »