Project vastgelopen? Het kan ook anders!

dinsdag 5 april 2022

Aanzicht ENKA-terrein (Bron: Van Milt restaurateurs)

Vaak voelt het voor het projectteam alsof je met de auto soepel op weg bent naar de eindstreep. Je moet alleen nog het ontwerp met de omgeving delen om aan het participatieverzoek van de gemeente te voldoen. Maar dan wordt de rem keihard ingetrapt: de buurt voelt zich overvallen en te laat betrokken bij de plannen en vindt het ontwerp niks. Dan zit je opeens met je neus in de airbag.

Ede ENKA en De Residentie van AM  

Het scenario hierboven beschreven komt helaas vaak voor, zo ook bij een woningbouwontwikkeling van ontwikkelaar AM in Ede. Van AM kreeg Dutchplanners de vraag of ze naar hun gestrande project wilden kijken. Een petitie van bijna 400 handtekeningen, een erg actieve wijk op Facebook en de oprichting van de website www.residentie-anders.nl weerspiegelden de weerstand tegen hun plan. Soms kan de onenigheid tussen een initiatiefnemer en de buurt zo hevig worden, dat er geen gezamenlijke oplossing meer mogelijk lijkt. Het project belandt dan bij de Raad van State. Doorgaans betekent dit dat de kosten fors oplopen en het proces aanzienlijk vertraagd wordt. Maar het kan ook anders.

De residentie, maar dan anders 

Als je met de trein reist tussen Arnhem en Utrecht herken je het meteen: de lange wand van de voormalige kunstzijdefabriek waar nu muurwoningen in zijn gemaakt. Het ENKA-terrein is een bijzonder gebied met interessante en monumentale projecten aan de rand van natuurgebieden de Sysselt en de Veluwe. In 2003 is AM hier gestart met de ontwikkeling van zo’n 1.400 woningen. Bij de ontwikkeling van ‘de Residentie’, één van de laatste delen van de wijk, stuitte het project echter op hevige reacties uit de buurt. Op het ontwerpbestemmingsplan zijn diverse zienswijzen binnengekomen. De oprichting van de website ‘Residentie Anders’ en een handtekeningenactie tegen het gepresenteerde ontwerp zorgden ervoor dat de rem werd ingetrapt en het project tot stilstand kwam.  

Procederen of participeren? 

Dit bracht de ontwikkelaar op een figuurlijk kruispunt: wacht ik tot ik bij de Raad van State sta? Of ga ik proberen er nog samen uit te komen met de buurt? Hij koos voor het laatste en schakelde hierbij Dutchplanners in. Een uitdagende vraag, want hoe krijg je het vertrouwen terug van zo’n actieve buurt? Om de ontwikkeling weer op gang te brengen, moest de rem er af. Maar hoe doe je dat op een goede manier? De complexiteit van de situatie vroeg om een zorgvuldig participatieproces, waarbij Judith Hinfelaar en Maarten Bosman van Dutchplanners het projectteam van begin tot eind hebben begeleid.  

Werkgroepsessie ENKA
Samen in gesprek met de buurt tijdens een werkgroepsessie.

Weer op weg  

Een goed participatieproces met de omgeving begint bij een zorgvuldige voorbereiding. De eerste stap? Het opstellen van een participatieplan. Het participatieplan zorgt ervoor dat er op tijd wordt nagedacht over de belangrijke vragen: met wie wordt er geparticipeerd? Hoe betrek je huidige en toekomstige bewoners? En waarover wordt er geparticipeerd? Het beantwoorden van deze vragen helpt om verwachtingen over het proces helder te hebben. Na afstemming met de gemeente Ede en de ontwikkelaar kreeg de voorgestelde participatieaanpak groen licht. Vervolgens kwam voor ons het leukste deel: het daadwerkelijk uitvoeren van de participatie. Door middel van keukentafelgesprekken maakte de ontwikkelaar kennis met de omwonenden.   

Uit deze gesprekken bleek dat men trots was op hun buurt en enthousiast was om mee te denken over het project. Een werkgroep van zo’n vijftien mensen werd gevormd. Deze groep bestond uit enkele indieners van zienswijzen, toekomstige buren van het gebouw, de architect, ontwikkelaar AM en de gemeente Ede. Tijdens drie bijeenkomsten werkte Dutchplanners aan een gezamenlijk perspectief met verrassend resultaat. De ideeën zijn online gedeeld met de buurt op participatieplatform Parolo.

Parolo? Pardon?  

Parolo is een online platform van Dutchplanners voor participatie waar planmakers en planvolgers elkaar kunnen ontmoeten. Op Parolo worden alle stukken rondom het project op één plek gedeeld. Omwonenden kunnen eenvoudig een account aanmaken als planvolger om documenten te bekijken en reacties achter te laten. Hiermee kunnen ze vanuit huis en in hun eigen tijd participeren over de ontwikkeling. Parolo geeft een goed beeld van wat er in de buurt speelt omdat alle reacties voor iedereen zichtbaar zijn. Daarnaast biedt Parolo de mogelijkheid om de stukken inclusief reacties automatisch tot één verslag te bundelen. Met deze feature kan de initiatiefnemer gemakkelijk de gemeente en andere belanghebbenden op de hoogte brengen van het verrichtte participatieproces. 

Van Residentie Anders naar Residentie Samen  

De inzet van Parolo bleek voor dit project een groot succes. Een groep van maar liefst 66 bewoners uit heel de wijk volgde de ontwikkelingen rondom het project op de voet. De vele online reacties zorgden voor interessante aanvullingen op de werkgroep, waardoor er niks over het hoofd werd gezien. Hiermee zorgde Parolo voor een verrijking van het participatieproces.  

Het project in Ede laat zien dat zorgvuldige participatie met de buurt de voet van de rem kan halen. Met aandacht voor participatie kunnen vastgelopen processen weer op gang worden gebracht: samen op weg naar de eindstreep. Heb jij ook zo’n project? Neem dan contact op met Parolo via praatje@parolo.nl of bel naar 06-16448119.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Jouw kans voor nieuwe koers ruimtelijke ordening

6 dec 2023

Heb je de uitnodiging van Populytics ook in je mailbox ontvangen? Om mee te denken over de inrichting van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gezond, duurzaam en betaalbaar wonen mogelijk maken

5 dec 2023

Hoe gezond en energiezuinig is een verduurzaamde woning nu echt? In een uitgebreid onderzoek door de Woonbond…

Lees verder »
person_outlineBlog

Dat wil jij ook: breed gedragen, vrolijk participatietraject

6 nov 2023

Hoe ga jij om met tegenstrijdige belangen in je ruimtelijke project? En maak je er een breed gedragen en…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Denk niet dat mensen op je zitten te wachten'

13 sep 2023

Lees in onderstaand blog waarom expert Anne-Mette Andersen het als ontwerper belangrijk vindt om met gebruikers…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bewoners ontwerpen mee aan project met levendige plint

6 sep 2023

In het nieuwe stadsgebied Nieuw Delft, naast het Centraal Station, ontwikkelt Common City in samenwerking met…

Lees verder »
Shutterstock.com
descriptionArtikel

Versnelling woningbouwontwikkeling: 'yes in my backyard'

24 jan 2023
Minister Hugo de Jonge kwam afgelopen week met zijn plan van aanpak om de woningbouw te versnellen. Het moet…
Lees verder »
descriptionArtikel

Vergunningscontroleservice wint DigiDare Award 2022

17 okt 2022 timer1 min
De Vergunningscontrolservice van de gemeente Rotterdam heeft dankzij een ruime meerderheid aan stemmen van het…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Tjikko the Upside Club’ laat consument onderdeel worden van de klimaatoplossing

6 okt 2022 timer3 min
Midden in Amsterdam opent begin volgend jaar een uniek concept. Een plek waar samen met de buurt ‘regeneratieve…
Lees verder »