Philippe Samyn is innovatiegedreven

donderdag 5 maart 2015
timer 3 min
“Ik heb absoluut affiniteit met zijn projecten. Philippe Samyn is engineer en architect, maar vooral een traditionele bouwheer. Hij heeft een goed team om zich heen, maar dat neemt niet weg dat hij tot in de kleinste details zijn projecten kent, de context daarvan en de rol in het grotere geheel. Hij heeft een wetenschappelijke benadering van projecten. Alles moet een reden hebben en alles moet doordacht zijn en wetenschappelijk onderbouwd en tot op detail berekend.”

Dat zegt Anton Peters in gesprek met Stedebouw & Architectuur. Peters is manager projecten BeNeLux bij AGC Glass Nederland en richt zich binnen AGC met name op productontwikkeling. Hij werkt al jaren met de Belgische top architect Philippe Samyn. Recente projecten die ze samen hebben gedaan zijn onder andere het nieuwe AGC hoofdkantoor in  Louvain la Neuve en het EUROPA gebouw in Brussel. Deze projecten komen ook aanbod in het Samyn Evenement op 19 maart in Rotterdam.
 

Samyn is innovatiegedreven. Kun je enkele bijzondere glasinnovaties noemen die jullie met hem hebben ontwikkeld?

“Philippe heeft bij AGC altijd gepleit om glas te produceren met een enorme hoge lichttransmissie en een hoge kleurweergave-index. Op aandringen van Philippe heeft AGC dit glas (Clear Vision - extra helder glas)  ontwikkeld, extreem transparant glas.  Dat glas zit ook in nieuwe hoofdkantoor. Maar we zijn in die nieuwbouw verder gegaan. Met twee bijzondere innovaties:

 

"De glazen (zowel horizontaal als verticaal) lamellen van gelamineerd extra helder glas met zeefdruk en er zijn spiegels gemonteerd in de ‘galery’ onder de beglazingen. De spiegels zijn dusdanig hoog geplaatst dat lichthinder niet kan optreden. Het effect op de helderheid van het licht in de ‘galery’ is echt verbazend. Op bewolkte dagen is het binnenvallende daglicht hierdoor zelf prettiger dan buiten. Kunstverlichting wordt in deze enorme ruimte slechts zeer beperkt gebruikt.”
 

Hoe verloopt zo’n innovatietraject met Samyn?

“Philippe is duidelijk iemand die de leiding neemt om zijn doelen te bereiken. Hij kent zijn werk, weet hoe de doelen zijn gedefinieerd en heeft zich altijd goed voorbereid. Hij schroomt ook niet om bij bepaalde discussie wetenschappers uit totaal andere vakgebieden in zijn werk te betrekken. Hij heeft een extreem groot netwerk en zorgt ervoor dat altijd de juiste, gekwalificeerde mensen aan tafel zitten. De vergaderingen zijn inspirerend en Philippe krijgt het altijd voor elkaar om de kennis van mensen op tafel te krijgen en aansluiting te vinden met andere disciplines.
 

Philippe komt nier naar de fabriek om de productie te zien, maar wel naar de R&D centers. Alle details en de processen worden dan besproken. En wij nemen door hoe we optimaal de productie kunnen aanvangen. Philippe vertrouwt er op dat je je vak verstaat. En hij kijkt mee totdat de laatste hand aan het gebouw is gelegd.”
 

Innovatie onderdeel programma Samyn Evenement

Anton Peters is aanwezig tijdens het Samyn Evenement op 19 maart, dat Stedebouw & Architetuur samen met IMd Raadgevende Ingenieurs in Rotterdam organiseert. In het blok Innovatie, dat door Atto Harsta wordt gemodereerd en dat in het teken staat van de functie die innovatie in de architectuurpraxis van Samyn vervult, is Peters uitgenodigd om de praktische invulling van dit thema toe te lichten aan de hand van recente casuïstiek.  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Philippe Samyn is innovatiegedreven

AGC hoofdkantoor in Louvain La Neuve.

Meer artikelen met dit thema

Nederlands paviljoen voor Expo 2020 Dubai open voor publiek

30 sep om 10:36 uur
Vanaf 1 oktober is het Nederlands paviljoen tijdens wereldtentoonstelling in Dubai open voor publiek. De…
Lees verder »

Transities op gang brengen met The Butterfly Effect

14 sep om 10:08 uur
Voor de Design Challenge ‘Onze Energie Ons Landschap’ maakte het team van VenhoevenCS, DS Landschapsarchitecten en…
Lees verder »

Digitalisering kan bouwsector helpen met slimmere stedelijke ontwikkeling

1 sep om 08:00 uur
Volgens de Verenigde Naties leeft 68% van de wereldbevolking in 2050 in stedelijke gebieden. In Europa zien we een…
Lees verder »

Herwaardering van een eeuwenoud bouwmateriaal

2 aug om 08:00 uur
In de media lezen we de laatste jaren veelvuldig over de nieuwste ontwikkelingen in materialisatie, waarbij hout…
Lees verder »

Woningbouw als kritiek van het alledaagse leven

27 jul om 08:00 uur
We staan aan het begin van een fundamentele verandering. De milieucrisis – een ‘stapelcrisis’ (aldus Markus…
Lees verder »

Vastgoed holistisch benaderen, wat houdt het in?

13 jul om 09:32 uur
Slechts enkele jaren geleden was het nog vreemd om te zeggen dat je projectontwikkeling of een (her)ontwikkeling…
Lees verder »

Wikkelboat opent tweede locatie in de Rotterdamse Rijnhaven

9 jul om 09:55 uur
In de afgelopen dagen zijn vier van de vijf Wikkelboats in de Rijnhaven aangemeerd. Op 8 juli opende de eerste…
Lees verder »

Woningbouwcomplex Dynamik - bouwen met baksteen in eco-wijk

25 jun om 13:00 uur
Voor de duurzame woonwijk Rives de la Haute-Deûle in Lille ontwierp FRES Architectes uit Parijs woningbouwcomplex…
Lees verder »