Paul de Ruiter ontwerpt ‘levendig hart’ van HR Campus

donderdag 7 mei 2020
timer 3 min
Hogeschool Rotterdam bouwt op de locatie Kralingse Zoom aan een nieuwe campus. Paul de Ruiter Architects tekende voor het ontwerp van het duurzame schoolgebouw, dat energieneutraal, flexibel en circulair is. Studenten dachten in een klankbordgroep mee over hun ideale studieomgeving.

In de nieuwe HR campus, een 14.000m2 groot gebouw dat ruimte biedt aan 10.000 studenten, huisvest straks alle economische opleidingen binnen de Hogeschool Rotterdam Business School. De nieuwbouw voegt zich bij het bestaande onderwijscomplex, dat hiermee groeit naar 35.000m2 en een nieuwe hoofdentree krijgt.

In verbinding met de wereld

In het ontwerp staan openheid en verbinding centraal. Het gebouw valt op door een groot trapsgewijs oplopend glazen atrium met een robuuste houtconstructie aan de noordgevel en de monumentale hoofdentree. Paul de Ruiter: “De houten trappen liggen direct aan de glazen gevel van het atrium en verbinden de verschillende verdiepingen en studiepleinen van het gebouw. Het transparante karakter van het gebouw haalt de buitenwereld binnen en brengt de binnenwereld naar buiten.”

De wens van de student als basis voor het ideale onderwijsgebouw

Studenten zijn straks de grootste groep gebruikers van het gebouw. Daarom organiseerde Paul de Ruiter Architects een workshop met studenten van de hogeschool, waarin zij hun visie op de ideale onderwijsomgeving konden toelichten. Omdat ze veel tijd op school doorbrengen, bleken de studenten vooral behoefte te hebben aan een gevarieerd aanbod van ruimtes binnen één gebouw; om te studeren in stilte of met anderen maar ook om te ontspannen.


Deze wens is terug te vinden in de diversiteit aan flexibele werkplekken en publieke ruimtes die lijken op de publieke plekken in een grote openbare bibliotheek. De ontmoetingsruimtes zijn te typeren als werkcafé of de lobby van een hotel en de plekken voor ontspanning voelen aan als een huiskamer. Er is dus genoeg ruimte voor informele kennisuitwisseling, interactie en ontspanning, maar er zijn ook afgeschermde rustige studieplekken om geconcentreerd te kunnen werken.Nieuwbouw Kralingse Zoom, interieur. Beeld: Paul de Ruiter Architects

Duurzaam, gezond en flexibel

Om in te spelen op de veranderende behoeftes van het onderwijs, heeft Paul de Ruiter Architects het onderwijsgebouw zo ontworpen dat de verschillende ruimtes van het gebouw flexibel in te delen zijn. Daarnaast sluiten de verdiepingen van de nieuwbouw via loopbruggen aan op alle verdiepingen van de andere gebouwen op de campus. De komende decennia zijn er genoeg mogelijkheden binnen het gebouw om in te spelen op veranderingen in het onderwijs.


De onderdelen die niet flexibel zijn, zoals de draagconstructie en de gevel, zijn gemaakt van circulaire, robuuste en onderhoudsvrije materialen. De compacte bouwvorm, hoogwaardige isolatie en op bezetting gestuurde installaties verminderen bovendien het energieverlies. De nodige energie wordt opgewekt door onder andere zonnecellen op het dak. Ook is veel aandacht besteed aan de aanvoer van verse lucht, een aangename ruimte-akoestiek en goed gemonitorde en geregelde temperatuurcondities. Via het dak van het atrium en de glazen gevel kan bovendien daglicht gecontroleerd binnenvallen.

Circulaire sloop 

Op 20 april is gestart met het slopen van het oude gebouw en de planning is dat het slopen in oktober 2020 wordt afgerond. Het slopen gebeurt circulair en duurzaam. Er wordt gestreefd naar minimaal 95% hergebruik en hoogwaardige recycling van de vrijkomende materialen. Het nieuwe gebouw moet in 2023 klaar zijn voor gebruik.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Paul de Ruiter ontwerpt ‘levendig hart’ van HR Campus

Nieuwbouw Kralingse zoom, exterieur. Beeld: Paul de Ruiter Architects

Meer artikelen met dit thema

Beleidsonderzoek IBO bevestigt slechte staat van onderwijshuisvesting

14 apr om 08:54 uur
Opnieuw is aangetoond dat scholen in Nederland er slecht voor staan qua eisen, binnenklimaat en verduurzaming. Het…
Lees verder »

Compact, stoer en duurzaam Nautisch Coördinatie Centrum

9 apr om 09:33 uur
In de haven van Amsterdam is het Nautisch Coördinatie Centrum opgeleverd. Dit compacte houten gebouw naar ontwerp…
Lees verder »

‘De overheid moet de Weight Watchers van duurzaamheid zijn’

7 apr om 08:24 uur
Grote delen van het Nederlandse platteland staan ‘leeg’ en kunnen worden aangewend om de nijpende woningnood op te…
Lees verder »

Een nieuw likje verf

6 apr om 12:34 uurtimer2 min
De website van Stedebouw & Architectuur is vernieuwd. Toch is dit niet alleen een nieuw likje verf; je leest…
Lees verder »

‘Wees vindingrijk, gebruik gezond verstand en toon empathie’

31 mrt om 08:00 uurtimer5 min
Het staat buiten kijf dat de covid-19-pandemie ons heeft gedwongen om te evalueren hoe zorginstellingen worden…
Lees verder »

Doorontwikkeling van de lagenbenadering

31 mrt om 08:00 uurtimer4 min
Waar in de Nota Ruimte in 2004 de laag ‘ondergrond’ als een belangrijk fundament is geïntroduceerd onder de…
Lees verder »

Grijs en Groen Wonen in hartje Olstergaard

29 mrt om 08:00 uurtimer7 min
De huisvesting van ouderen levert voortdurend nieuwe mogelijkheden op. Zo realiseert een groep van oudere…
Lees verder »

Leren van Vlaanderen

29 mrt om 08:00 uurtimer3 min
Hoe kan het dat de beste Nederlandse architecten in België werken? Onze Expert Wilma Kempinga diept in deze blog…
Lees verder »