Parametrisch ontworpen Valley markeert kantelpunt

maandag 28 juni 2021
Op de Zuidas zijn ze duurzame gebouwen niet vreemd, met een verplichting voor een BREEAM-NL certificaat. Toch kun je Valley in het bekende Amsterdamse zakelijke district met recht een blikvanger noemen, alleen al door de beplanting en het groen dat geïntegreerd is in de gevel. Hoe zorgt architect MVRDV ervoor dat het leven in de binnenstad en de natuur om je heen gecombineerd worden?

Tekst: Marvin van Kempen, Beeld: MVRDV

We praten met Gijs Rikken van het Rotterdamse bureau en ontdekken hoe het ontwerp van Valley een kanteling veroorzaakt in een wijk die bekendstaat als het financiële hart van onze hoofdstad. Het is een plek waar je niet direct denkt aan uitgebreide groenvoorzieningen of woonfuncties en levendigheid dankzij communities. Integendeel: een veelgehoord oordeel over het gebied is dat strak geklede zakenmensen hun dag doorbrengen in duurzame, maar wel dertien in een dozijn-kantoorgebouwen om daarna ongezien huiswaarts te keren. Dat verandert met de komst van Valley.

De vallei moet een belofte vertolken voor een blauwdruk van de stad van de toekomst. Functies worden gedeeld en lopen gemengd in elkaar over. “We combineren de binnenstedelijke verdichting met levendigheid en menselijkheid. Daar schuilt een belangrijke uitdaging, want hoe realiseren we die compactheid terwijl we geen kwaliteit verliezen? Zowel vanuit duurzaamheid als vanuit een community-gedachte, zijn we ervan overtuigd dat we de randen van de stad minder hoeven op te zoeken en dat we middels verdichting en functiemenging die vraag kunnen beantwoorden.”

De optimale configuratie

De groene vallei op de 4e en 5e verdieping van het gebouw, verbindt niet alleen verschillende woon- en werkfuncties met elkaar maar zorgt ook voor een vervlechting van de natuur in het gebouw. Dat uitgangspunt proef je meteen als je een blik op de gevel werpt. “De beplanting en het groen zijn geïntegreerd in de gevel en nodigen bezoekers uit om binnen te komen. Die gevel vroeg behoorlijk wat engineering. Met behulp van parametrische ontwerpmiddelen bekeken en kwantificeerden we meer dan honderd verschillende alternatieven.” Daardoor is meetbaar wat de optimale configuratie is van het gebouw. “Bijvoorbeeld als je het hebt over het oppervlakte aan terras, de daglichttoetreding, noodzaak tot verwarming, de koellast en het behalen van maximale uitkragingen.”

Valley impressie via MVRDV

Zoektocht

Dit optimum wil natuurlijk iedereen ervaren en bekijken. Gelukkig is een bezoek en het ronddolen in Valley niet alleen voor bewoners of medewerkers van aldaar gevestigde bedrijven weggelegd.  “De skybar op 100 meter hoogte is gewoon toegankelijk voor jou en mij.” Een doorsnee bezoek aan Valley mag best eindigen in een zoektocht: “Er zijn zoveel verschillende routes om te nemen en dingen die je kunt ontdekken, dat je best een beetje mag verdwalen in het gebouw.” In de plint vinden we een grote diversiteit aan functies, van retail tot de woonkern en cultureel; Naturalis is onder andere vertegenwoordigd met een dependance. Het interessante is als er ontmoetingen en verbindingen ontstaan tussen de bezoekers, bewoners en medewerkers vanuit verschillende richtingen. “Het gebouw nodigt uit en geeft een gevoel van collectiviteit.” 

De kanteling

Valley laat zo de toekomst zien voor de Zuidas: van zakelijk naar residentieel en een mix daartussenin. Waar niet het individu in de spotlight staat, maar de groep en het samenspel erin. Daarbij lijkt duurzaamheid bijna een vanzelfsprekendheid: het gebouw is energieleverend en behaalt een GPR-score van 8. Kortom: de gevel trekt misschien de aandacht, maar Valley is meer dan alleen een mooi plaatje. Het is een kantelpunt.


Bureau MVRDV en de Sustainable Development Goals
Sinds de oprichting van MVRDV in 1993 stond duurzaamheid in het DNA. Anno 2021 worden de Sustainable Development Goals, de ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, aangehouden als gidslijn voor ontwerp en realisatie. Die geschetste ambities gaan onder andere over schoon water, veilige en duurzame steden, de aanpak van klimaatverandering en het beschermen van biodiversiteit. Alleen erover praten is zonde, dus onderzoekt MVRDV samen met opdrachtgevers hoe de doelen een gebouw of gebied naar een hoger niveau kan tillen. 


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Transities op gang brengen met The Butterfly Effect

14 sep om 10:08 uur
Voor de Design Challenge ‘Onze Energie Ons Landschap’ maakte het team van VenhoevenCS, DS Landschapsarchitecten en…
Lees verder »

Baksteenornamenten sieren functioneel gerechtsgebouw

13 sep om 08:00 uur
In Königs Wusterhausen bij Berlijn voegde architectenbureau ABELMANN VIELAIN POCK ARCHITEKTEN BDA een eigentijdse…
Lees verder »

Digitalisering kan bouwsector helpen met slimmere stedelijke ontwikkeling

1 sep om 08:00 uur
Volgens de Verenigde Naties leeft 68% van de wereldbevolking in 2050 in stedelijke gebieden. In Europa zien we een…
Lees verder »

Central Park: binnentuin van 500m2 op 11e verdieping in Utrecht

16 aug om 08:00 uur
Groen architectenbureau MOSS (Makers of Sustainable Spaces) ontwerpt in samenwerking met GroupA architecten een…
Lees verder »

Herwaardering van een eeuwenoud bouwmateriaal

2 aug om 08:00 uur
In de media lezen we de laatste jaren veelvuldig over de nieuwste ontwikkelingen in materialisatie, waarbij hout…
Lees verder »

Nulmeting: Wat weet jij van Natuurinclusief Bouwen?

30 jul om 13:08 uur
Op 18 november wordt de derde editie van congres Natuurlijk gehouden, georganiseerd door onze collega's van Biind…
Lees verder »

Groen dak, goed geregeld

21 jul om 08:00 uur
Het aanleggen van groene daken en groene gevels neemt een enorme vlucht. De vele subsidieregelingen voor groene…
Lees verder »

Het groene-gevel-probleem

20 jul om 11:00 uur
Een groene gevel is misschien wel de meest effectieve toepassing om de waarde van jouw eigendom te verhogen.…
Lees verder »