Parametrisch ontworpen Valley markeert kantelpunt

maandag 28 juni 2021
Op de Zuidas zijn ze duurzame gebouwen niet vreemd, met een verplichting voor een BREEAM-NL certificaat. Toch kun je Valley in het bekende Amsterdamse zakelijke district met recht een blikvanger noemen, alleen al door de beplanting en het groen dat geïntegreerd is in de gevel. Hoe zorgt architect MVRDV ervoor dat het leven in de binnenstad en de natuur om je heen gecombineerd worden?

Tekst: Marvin van Kempen, Beeld: MVRDV

We praten met Gijs Rikken van het Rotterdamse bureau en ontdekken hoe het ontwerp van Valley een kanteling veroorzaakt in een wijk die bekendstaat als het financiële hart van onze hoofdstad. Het is een plek waar je niet direct denkt aan uitgebreide groenvoorzieningen of woonfuncties en levendigheid dankzij communities. Integendeel: een veelgehoord oordeel over het gebied is dat strak geklede zakenmensen hun dag doorbrengen in duurzame, maar wel dertien in een dozijn-kantoorgebouwen om daarna ongezien huiswaarts te keren. Dat verandert met de komst van Valley.

De vallei moet een belofte vertolken voor een blauwdruk van de stad van de toekomst. Functies worden gedeeld en lopen gemengd in elkaar over. “We combineren de binnenstedelijke verdichting met levendigheid en menselijkheid. Daar schuilt een belangrijke uitdaging, want hoe realiseren we die compactheid terwijl we geen kwaliteit verliezen? Zowel vanuit duurzaamheid als vanuit een community-gedachte, zijn we ervan overtuigd dat we de randen van de stad minder hoeven op te zoeken en dat we middels verdichting en functiemenging die vraag kunnen beantwoorden.”

De optimale configuratie

De groene vallei op de 4e en 5e verdieping van het gebouw, verbindt niet alleen verschillende woon- en werkfuncties met elkaar maar zorgt ook voor een vervlechting van de natuur in het gebouw. Dat uitgangspunt proef je meteen als je een blik op de gevel werpt. “De beplanting en het groen zijn geïntegreerd in de gevel en nodigen bezoekers uit om binnen te komen. Die gevel vroeg behoorlijk wat engineering. Met behulp van parametrische ontwerpmiddelen bekeken en kwantificeerden we meer dan honderd verschillende alternatieven.” Daardoor is meetbaar wat de optimale configuratie is van het gebouw. “Bijvoorbeeld als je het hebt over het oppervlakte aan terras, de daglichttoetreding, noodzaak tot verwarming, de koellast en het behalen van maximale uitkragingen.”

Valley impressie via MVRDV

Zoektocht

Dit optimum wil natuurlijk iedereen ervaren en bekijken. Gelukkig is een bezoek en het ronddolen in Valley niet alleen voor bewoners of medewerkers van aldaar gevestigde bedrijven weggelegd.  “De skybar op 100 meter hoogte is gewoon toegankelijk voor jou en mij.” Een doorsnee bezoek aan Valley mag best eindigen in een zoektocht: “Er zijn zoveel verschillende routes om te nemen en dingen die je kunt ontdekken, dat je best een beetje mag verdwalen in het gebouw.” In de plint vinden we een grote diversiteit aan functies, van retail tot de woonkern en cultureel; Naturalis is onder andere vertegenwoordigd met een dependance. Het interessante is als er ontmoetingen en verbindingen ontstaan tussen de bezoekers, bewoners en medewerkers vanuit verschillende richtingen. “Het gebouw nodigt uit en geeft een gevoel van collectiviteit.” 

De kanteling

Valley laat zo de toekomst zien voor de Zuidas: van zakelijk naar residentieel en een mix daartussenin. Waar niet het individu in de spotlight staat, maar de groep en het samenspel erin. Daarbij lijkt duurzaamheid bijna een vanzelfsprekendheid: het gebouw is energieleverend en behaalt een GPR-score van 8. Kortom: de gevel trekt misschien de aandacht, maar Valley is meer dan alleen een mooi plaatje. Het is een kantelpunt.


Bureau MVRDV en de Sustainable Development Goals
Sinds de oprichting van MVRDV in 1993 stond duurzaamheid in het DNA. Anno 2021 worden de Sustainable Development Goals, de ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, aangehouden als gidslijn voor ontwerp en realisatie. Die geschetste ambities gaan onder andere over schoon water, veilige en duurzame steden, de aanpak van klimaatverandering en het beschermen van biodiversiteit. Alleen erover praten is zonde, dus onderzoekt MVRDV samen met opdrachtgevers hoe de doelen een gebouw of gebied naar een hoger niveau kan tillen. 


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Werksessies natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners

26 mrt om 15:30 uur

Ben je een gebiedsontwikkelaar of projectontwikkelaar en ben je geïnteresseerd in hoe groenvoorzieningen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »

Zo efficiënt mogelijk in de bouw werken: 3 goede tips

21 mrt om 16:12 uur

Bij grote projecten draait uiteindelijk alles om efficiëntie en planning. De betrokken partijen hebben allemaal…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Bouw heeft meer overheidsregie digitalisering nodig’

21 mrt om 12:00 uur

Als het om digitalisering gaat, loopt de bouwketen niet voorop, aldus NLingenieurs. Daardoor worden kostbare…

Lees verder »

Webinar 'Binnen 30 dagen een gedragen ontwerp maken'

19 mrt om 15:09 uur

Hoe kun je sneller en efficiënter werken aan gebiedsontwikkelingen? Hoe krijg je een volledig overzicht van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’

27 feb om 07:30 uur

Na de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
person_outlineBlog

Rijke biodiversiteit: gunstige invloed op gezondheid

15 feb om 07:30 uur

Biodiversiteit heeft niet alleen betrekking op de planten- en dierenwereld. Een rijke biodiversiteit heeft ook…

Lees verder »