Parametrisch ontworpen Valley markeert kantelpunt

maandag 28 juni 2021
Op de Zuidas zijn ze duurzame gebouwen niet vreemd, met een verplichting voor een BREEAM-NL certificaat. Toch kun je Valley in het bekende Amsterdamse zakelijke district met recht een blikvanger noemen, alleen al door de beplanting en het groen dat geïntegreerd is in de gevel. Hoe zorgt architect MVRDV ervoor dat het leven in de binnenstad en de natuur om je heen gecombineerd worden?

Tekst: Marvin van Kempen, Beeld: MVRDV

We praten met Gijs Rikken van het Rotterdamse bureau en ontdekken hoe het ontwerp van Valley een kanteling veroorzaakt in een wijk die bekendstaat als het financiële hart van onze hoofdstad. Het is een plek waar je niet direct denkt aan uitgebreide groenvoorzieningen of woonfuncties en levendigheid dankzij communities. Integendeel: een veelgehoord oordeel over het gebied is dat strak geklede zakenmensen hun dag doorbrengen in duurzame, maar wel dertien in een dozijn-kantoorgebouwen om daarna ongezien huiswaarts te keren. Dat verandert met de komst van Valley.

De vallei moet een belofte vertolken voor een blauwdruk van de stad van de toekomst. Functies worden gedeeld en lopen gemengd in elkaar over. “We combineren de binnenstedelijke verdichting met levendigheid en menselijkheid. Daar schuilt een belangrijke uitdaging, want hoe realiseren we die compactheid terwijl we geen kwaliteit verliezen? Zowel vanuit duurzaamheid als vanuit een community-gedachte, zijn we ervan overtuigd dat we de randen van de stad minder hoeven op te zoeken en dat we middels verdichting en functiemenging die vraag kunnen beantwoorden.”

De optimale configuratie

De groene vallei op de 4e en 5e verdieping van het gebouw, verbindt niet alleen verschillende woon- en werkfuncties met elkaar maar zorgt ook voor een vervlechting van de natuur in het gebouw. Dat uitgangspunt proef je meteen als je een blik op de gevel werpt. “De beplanting en het groen zijn geïntegreerd in de gevel en nodigen bezoekers uit om binnen te komen. Die gevel vroeg behoorlijk wat engineering. Met behulp van parametrische ontwerpmiddelen bekeken en kwantificeerden we meer dan honderd verschillende alternatieven.” Daardoor is meetbaar wat de optimale configuratie is van het gebouw. “Bijvoorbeeld als je het hebt over het oppervlakte aan terras, de daglichttoetreding, noodzaak tot verwarming, de koellast en het behalen van maximale uitkragingen.”

Valley impressie via MVRDV

Zoektocht

Dit optimum wil natuurlijk iedereen ervaren en bekijken. Gelukkig is een bezoek en het ronddolen in Valley niet alleen voor bewoners of medewerkers van aldaar gevestigde bedrijven weggelegd.  “De skybar op 100 meter hoogte is gewoon toegankelijk voor jou en mij.” Een doorsnee bezoek aan Valley mag best eindigen in een zoektocht: “Er zijn zoveel verschillende routes om te nemen en dingen die je kunt ontdekken, dat je best een beetje mag verdwalen in het gebouw.” In de plint vinden we een grote diversiteit aan functies, van retail tot de woonkern en cultureel; Naturalis is onder andere vertegenwoordigd met een dependance. Het interessante is als er ontmoetingen en verbindingen ontstaan tussen de bezoekers, bewoners en medewerkers vanuit verschillende richtingen. “Het gebouw nodigt uit en geeft een gevoel van collectiviteit.” 

De kanteling

Valley laat zo de toekomst zien voor de Zuidas: van zakelijk naar residentieel en een mix daartussenin. Waar niet het individu in de spotlight staat, maar de groep en het samenspel erin. Daarbij lijkt duurzaamheid bijna een vanzelfsprekendheid: het gebouw is energieleverend en behaalt een GPR-score van 8. Kortom: de gevel trekt misschien de aandacht, maar Valley is meer dan alleen een mooi plaatje. Het is een kantelpunt.


Bureau MVRDV en de Sustainable Development Goals
Sinds de oprichting van MVRDV in 1993 stond duurzaamheid in het DNA. Anno 2021 worden de Sustainable Development Goals, de ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, aangehouden als gidslijn voor ontwerp en realisatie. Die geschetste ambities gaan onder andere over schoon water, veilige en duurzame steden, de aanpak van klimaatverandering en het beschermen van biodiversiteit. Alleen erover praten is zonde, dus onderzoekt MVRDV samen met opdrachtgevers hoe de doelen een gebouw of gebied naar een hoger niveau kan tillen. 


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Hoe kan de bouwsector innovatiever werken vanaf de eerste fases om woningbouwambities te verwezenlijken?

29 jun om 08:54 uur
Nederland staat, net zoals veel andere Europese landen, voor een enorme woningbouwopgave. In de Nationale Woon- en…
Lees verder »
descriptionArtikel

Grootste kalkhennepgevel van Nederland voor gemeente Voorst

27 jun om 08:00 uur
Architectenbureau De Twee Snoeken heeft voor de gemeente Voorst een nieuw gemeentehuis ontworpen met een gevel die…
Lees verder »
descriptionArtikel

Stichting Bouwerzzz verbetert biodiversiteit bij projectlocaties

24 jun om 14:21 uur
De kersverse Stichting Bouwerzzz maakt het mogelijk om lokale natuurprojecten te steunen, als compensatie voor de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samenwerking Synchroon en Vogelbescherming voor natuurinclusief bouwen

22 jun om 09:20 uur
Projectontwikkelaar Synchroon en Vogelbescherming Nederland gaan een driejarige samenwerking aan om een werkwijze…
Lees verder »
descriptionArtikel

Aeres Hogeschool – een grote stap voor groen onderwijs

15 jun om 13:21 uur
Een duurzame onderwijsomgeving begint bij het welzijn en de gezondheid van studenten en medewerkers. Voor BDG…
Lees verder »
person_outlineBlog

Diepe gevels voor hybride gebouwen

7 jun om 11:04 uur
De 20e eeuw eindigde in de westerse wereld met een laatste golf van optimisme voor een toekomst van ongelimiteerde…
Lees verder »
descriptionArtikel

Natuurinclusieve Amstelstroombrug is een feit

3 jun om 09:57 uur
Amsterdam is een nieuwe brug rijker en wel een natuurinclusieve brug. Op 31 mei is de Amstelstroombrug over de…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘De architect moet zich afvragen: voor wie bouw ik en voor hoe lang?’

1 jun om 09:21 uur
Praat je in wetenschappelijke sferen over de gevel, dan is Ulrich Knaack niet weg te denken. Knaack, hoogleraar…
Lees verder »