Op naar groener onderwijs met e-learning

dinsdag 31 mei 2022

Groen studielandschap. Foto door Donker Groep

Wat als we scholen ontwerpen vanuit de Duurzame Ontwikkelingsdoelen? Scholen met groene en gezonde gebouwen en bijbehorend lesmateriaal dat leerlingen tevens meeneemt in klimaatadaptatie en circulariteit zijn dan absoluut geen brug te ver. Kim van der Leest, groene conceptontwikkelaar en bioloog namens de Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG), laat op 21 mei concrete handvatten zien om deze ambities nu al realiteit te maken.

Op 21 mei bezoek je gratis het seminar Circulair schoolontwerp en biobased materialen. Van der Leest neemt ons die dag mee in Het Levende Schoolgebouw, gebaseerd op de handleidingen Het Levende Gebouw en De Levende Openbare Ruimte die Van der Leest voor de Koninklijke VHG ontwikkelde om opdrachtgevers, overheid en architecten te helpen en te inspireren bij het integraal ontwerpen, bouwen en beheren van levende gebouwen en hun terreinen. De inhoud van deze handleidingen zijn ook goed toe te passen op onderwijsvastgoed, iets wat nu al gebeurt.

Meervoudig ruimtegebruik

“Mijn verhaal gaat vooral over het vertalen van de groene invulling van de Sustainable Development Goals (SDG's) naar de praktijk”, zegt Van der Leest. “Er zijn inspirerende praktijkvoorbeelden te vinden waar wij lering uit kunnen trekken, denk aan de NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Daar is het schoolplein samen met docenten ontwikkeld tot een groene leerplek en lesmateriaal ineen.” 

Van der Leest is al jaren groot voorstander van een groene invulling van gebouw en omgeving. Natuur maakt ons gezonder, fysiek en mentaal, en die voordelen zijn des te belangrijker in het onderwijs. “Zowel in pauzes als tijdens lessen kun je gebruik maken van het groen”, zegt ze. “Zo pas je meervoudig ruimtegebruik toe in prettige omgevingen.” Zo toont Van der Leest tijdens het seminar ook internationale voorbeelden van bijvoorbeeld moestuinen op schooldaken. Dergelijk meervoudig ruimtegebruik biedt grote kansen met de schaarse ruimte in Nederland.

Groen schoolplein
Inspiratietuin: circulariteit staat centraal. Foto door Snoek Puur Groen

Groene oplossingen grijpen bovendien in op meerdere opgaves. Van der Leest: “Zaken waar je niet vaak aan denkt, zoals geluidshinder, kunnen met groene oplossingen worden verbeterd. En als je dat combineert met bijvoorbeeld groene daken en gevels, kun je ook besparen op de hoeveelheid airco, bouwmateriaal én kun je werken aan je waterzuivering.” Het bijbehorende lesmateriaal verbindt ook meerdere thema’s en opleidingen. “Deskundig onderhoud is een aandachtspunt bij groene oplossingen. Door een groenprofessional te koppelen aan leerlingen, kan de school zelf een rol gaan spelen in het onderhoud. Zo kan het zelfs lesmateriaal worden. Zulke organisatorische processen gebeuren al.”

E-learning

"Veel functies van groen zijn dus goed te combineren, waardoor er ook meer rendement is van de investering. Met deze kennis kan het ambitieniveau van veel onderwijsvastgoed opgeschroefd worden", zegt Van der Leest. Om die kennis over de bühne te krijgen, kan e-learning worden ingezet. “Voor Het Levende Gebouw is lesmateriaal ontwikkeld dat op dit moment voor groen onderwijs wordt gebruikt”, zegt ze. “Dit materiaal is modulair opgebouwd, zodat het ook in te zetten is voor grijs onderwijs en verschillende onderwijslagen. Zo kan men modules uit het materiaal halen om leerlingen aan de slag te laten gaan met de techniekkant van groene daken voor klimaat of juist de meer de menskant met bijvoorbeeld gezond interieurgroen. Dus stel je bent bezig met de vergroening van je school, dan kun je op deze manier ook jouw curriculum daarin meenemen.”

Groen schoolplein
Inspiratietuin: ontmoeten, beleven, ontwikkelen, leren en relaxen. Foto door Snoek Puur Groen

De e-learning modules zijn kant-en-klaar en op themaniveau ingericht, zodat je als leerkracht zelf kunt beslissen wat je belangrijk vindt. De modules bevatten kleine opdrachten en een gezamenlijke eindopdracht, zodat leerlingen naast theorie ook praktijkervaringen opdoen en leren samenwerken in een project. “Het is een brede kennismaking”, zegt Van der Leest, “om bewustwording te creëren over groene mogelijkheden en beroepen van de toekomst.”

Meld je gratis aan

Benieuwd naar meer? Woon dan Van der Leest haar presentatie bij over Het Levende Schoolgebouw op 21 juni tijdens het seminar Circulair schoolontwerp en biobased materialen in de Meshallen in Wijchen. Naast haar presentatie luister je ook naar architect Gert Jan Samsom over Hogeschool Aeres, architect Daan Bruggink over basisschool De Verwondering en meer. Bovendien kun je een rondleiding krijgen door de inspiratiecampus van Eromesmarko; een absolute aanrader!

Seminar 21 juni

Meld je hier aan voor het seminar op 21 juni.
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Hoe kan de bouwsector innovatiever werken vanaf de eerste fases om woningbouwambities te verwezenlijken?

29 jun om 08:54 uur
Nederland staat, net zoals veel andere Europese landen, voor een enorme woningbouwopgave. In de Nationale Woon- en…
Lees verder »
descriptionArtikel

Het Holbeinhuis wordt de huiskamer van ondernemend Rotterdam

17 jun om 11:40 uur
Het iconische Holbeinhuis gelegen aan de Coolsingel 65, hoek Stadhuisplein in Rotterdam wordt gerenoveerd en klaar…
Lees verder »
descriptionArtikel

Aeres Hogeschool – een grote stap voor groen onderwijs

15 jun om 13:21 uur
Een duurzame onderwijsomgeving begint bij het welzijn en de gezondheid van studenten en medewerkers. Voor BDG…
Lees verder »
descriptionArtikel

Beleef de inspiratiecampus van onderwijsinrichter Eromesmarko

14 jun om 09:31 uur
Op dinsdag 21 juni bezoek je gratis het seminar 'Circulair schoolontwerp en biobased materialen' in de Meshallen…
Lees verder »

De Hidden Treasure duurzaam beschermd

30 mei om 10:43 uur
De oude bedrijfscampus van Philips in Eindhoven is gerenoveerd tot een modern appartementencomplex met maar liefst…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulair West lanceert blauwdruk voor duurzame woonwijk

25 mei om 08:00 uur
De koplopers van de stichting Circulair West constateerden dat bij gebiedsontwikkelingen nog steeds grote kansen…
Lees verder »
descriptionArtikel

De invloed van gaming op de digitalisering van de gebouwde omgeving

24 mei om 13:21 uur
Epic Games ontwikkelt een van 's werelds grootste games, Fortnite, en is ontwikkelaar van de Unreal Engine, een…
Lees verder »
descriptionArtikel

'Natuur levert enorme positieve effecten voor het leervermogen van het kind'

24 mei om 11:54 uur
Hoe meer natuur in en om onze gebouwen hoe beter voor ons welzijn, concentratie en productie. Dat zegt Daan…
Lees verder »