Op naar groener onderwijs met e-learning

dinsdag 31 mei 2022

Groen studielandschap. Foto door Donker Groep

Wat als we scholen ontwerpen vanuit de Duurzame Ontwikkelingsdoelen? Scholen met groene en gezonde gebouwen en bijbehorend lesmateriaal dat leerlingen tevens meeneemt in klimaatadaptatie en circulariteit zijn dan absoluut geen brug te ver. Kim van der Leest, groene conceptontwikkelaar en bioloog namens de Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG), laat op 21 mei concrete handvatten zien om deze ambities nu al realiteit te maken.

Op 21 mei bezoek je gratis het seminar Circulair schoolontwerp en biobased materialen. Van der Leest neemt ons die dag mee in Het Levende Schoolgebouw, gebaseerd op de handleidingen Het Levende Gebouw en De Levende Openbare Ruimte die Van der Leest voor de Koninklijke VHG ontwikkelde om opdrachtgevers, overheid en architecten te helpen en te inspireren bij het integraal ontwerpen, bouwen en beheren van levende gebouwen en hun terreinen. De inhoud van deze handleidingen zijn ook goed toe te passen op onderwijsvastgoed, iets wat nu al gebeurt.

Meervoudig ruimtegebruik

“Mijn verhaal gaat vooral over het vertalen van de groene invulling van de Sustainable Development Goals (SDG's) naar de praktijk”, zegt Van der Leest. “Er zijn inspirerende praktijkvoorbeelden te vinden waar wij lering uit kunnen trekken, denk aan de NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Daar is het schoolplein samen met docenten ontwikkeld tot een groene leerplek en lesmateriaal ineen.” 

Van der Leest is al jaren groot voorstander van een groene invulling van gebouw en omgeving. Natuur maakt ons gezonder, fysiek en mentaal, en die voordelen zijn des te belangrijker in het onderwijs. “Zowel in pauzes als tijdens lessen kun je gebruik maken van het groen”, zegt ze. “Zo pas je meervoudig ruimtegebruik toe in prettige omgevingen.” Zo toont Van der Leest tijdens het seminar ook internationale voorbeelden van bijvoorbeeld moestuinen op schooldaken. Dergelijk meervoudig ruimtegebruik biedt grote kansen met de schaarse ruimte in Nederland.

Groen schoolplein
Inspiratietuin: circulariteit staat centraal. Foto door Snoek Puur Groen

Groene oplossingen grijpen bovendien in op meerdere opgaves. Van der Leest: “Zaken waar je niet vaak aan denkt, zoals geluidshinder, kunnen met groene oplossingen worden verbeterd. En als je dat combineert met bijvoorbeeld groene daken en gevels, kun je ook besparen op de hoeveelheid airco, bouwmateriaal én kun je werken aan je waterzuivering.” Het bijbehorende lesmateriaal verbindt ook meerdere thema’s en opleidingen. “Deskundig onderhoud is een aandachtspunt bij groene oplossingen. Door een groenprofessional te koppelen aan leerlingen, kan de school zelf een rol gaan spelen in het onderhoud. Zo kan het zelfs lesmateriaal worden. Zulke organisatorische processen gebeuren al.”

E-learning

"Veel functies van groen zijn dus goed te combineren, waardoor er ook meer rendement is van de investering. Met deze kennis kan het ambitieniveau van veel onderwijsvastgoed opgeschroefd worden", zegt Van der Leest. Om die kennis over de bühne te krijgen, kan e-learning worden ingezet. “Voor Het Levende Gebouw is lesmateriaal ontwikkeld dat op dit moment voor groen onderwijs wordt gebruikt”, zegt ze. “Dit materiaal is modulair opgebouwd, zodat het ook in te zetten is voor grijs onderwijs en verschillende onderwijslagen. Zo kan men modules uit het materiaal halen om leerlingen aan de slag te laten gaan met de techniekkant van groene daken voor klimaat of juist de meer de menskant met bijvoorbeeld gezond interieurgroen. Dus stel je bent bezig met de vergroening van je school, dan kun je op deze manier ook jouw curriculum daarin meenemen.”

Groen schoolplein
Inspiratietuin: ontmoeten, beleven, ontwikkelen, leren en relaxen. Foto door Snoek Puur Groen

De e-learning modules zijn kant-en-klaar en op themaniveau ingericht, zodat je als leerkracht zelf kunt beslissen wat je belangrijk vindt. De modules bevatten kleine opdrachten en een gezamenlijke eindopdracht, zodat leerlingen naast theorie ook praktijkervaringen opdoen en leren samenwerken in een project. “Het is een brede kennismaking”, zegt Van der Leest, “om bewustwording te creëren over groene mogelijkheden en beroepen van de toekomst.”

Meld je gratis aan

Benieuwd naar meer? Woon dan Van der Leest haar presentatie bij over Het Levende Schoolgebouw op 21 juni tijdens het seminar Circulair schoolontwerp en biobased materialen in de Meshallen in Wijchen. Naast haar presentatie luister je ook naar architect Gert Jan Samsom over Hogeschool Aeres, architect Daan Bruggink over basisschool De Verwondering en meer. Bovendien kun je een rondleiding krijgen door de inspiratiecampus van Eromesmarko; een absolute aanrader!

Seminar 21 juni

Meld je hier aan voor het seminar op 21 juni.
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Foto: Ossip van Duivenbode
descriptionArtikel

Nieuwe manier van werken staat centraal bij transformatie Rijkspostgebouw

30 jan om 09:00 uur
'Met respect voor de oorspronkelijke architectuur' is rijksmonument het Stationspostgebouw in Den Haag,…
Lees verder »

Nederlandse duurzame wandtegels winnen prestigieuze Isola Design Award

26 jan om 16:39 uur
Het Nederlandse bedrijf Novel Grey heeft tijdens de Milanese Isola Design Awards uitreiking de Sustainability…
Lees verder »

Maximale NPC-score voor flexibele ecotegels van PHOMI

24 jan om 08:47 uur
Als je nog nooit van Modified Clay Materials (MCM) hebt gehoord, zet je dan schrap. Het ecologische materiaal van…
Lees verder »
logo DigiGO
descriptionArtikel

'Nederlandse CAD-standaard straks volledig inzetten in BIM-projecten'

23 jan om 13:12 uur
De derde editie van de NLCS-gebruikersmiddag, op donderdag 16 februari 2023, belooft interessant te worden met…
Lees verder »
descriptionArtikel

Geïsoleerde galerijafwerking in Enschede

19 jan om 11:07 uur
In sommige gevallen dient een galerijvloer ook als dak voor de onderliggende ruimte. Een betrouwbare afdichting en…
Lees verder »
'Le Studium', het nieuwe gebouw van de Universiteit van Strassbourg. © Jean-Pierre Lott Architecte
descriptionArtikel

Veelzijdige eyecatcher 'Le Studium' stuurt lichtval en reguleert warmte

19 jan om 10:00 uurtimer3 min
Met het onlangs door Jean-Pierre Lott Architecte afgeleverde 'Le Studium' is de campus van de universiteit in…
Lees verder »
John de Geus (VORM) en Sander Lijbers (OpenSpace) voor project Fibonacci. © VORM
descriptionArtikel

Bouwproces sneller, transparanter en goedkoper met OpenSpace

17 jan om 13:31 uurtimer2 min
Met het innovatieve OpenSpace is een bezoek aan de bouwplaats niet meer nodig om de voortgang van een project te…
Lees verder »
Een visual van appartementencomplex Residentie ECho in het Belgische Oostkamp. © Christiaens Projects
descriptionArtikel

Residentie ECho is 'architecturale parel' en 'emotioneel eerbetoon'

16 jan om 13:24 uurtimer3 min
Christiaens Projects en Berkein Architects hebben de handen ineen geslagen voor een architecturaal hoogstandje in…
Lees verder »