Op naar groener onderwijs met e-learning

dinsdag 31 mei 2022

Groen studielandschap. Foto door Donker Groep

Wat als we scholen ontwerpen vanuit de Duurzame Ontwikkelingsdoelen? Scholen met groene en gezonde gebouwen en bijbehorend lesmateriaal dat leerlingen tevens meeneemt in klimaatadaptatie en circulariteit zijn dan absoluut geen brug te ver. Kim van der Leest, groene conceptontwikkelaar en bioloog namens de Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG), laat op 21 mei concrete handvatten zien om deze ambities nu al realiteit te maken.

Op 21 mei bezoek je gratis het seminar Circulair schoolontwerp en biobased materialen. Van der Leest neemt ons die dag mee in Het Levende Schoolgebouw, gebaseerd op de handleidingen Het Levende Gebouw en De Levende Openbare Ruimte die Van der Leest voor de Koninklijke VHG ontwikkelde om opdrachtgevers, overheid en architecten te helpen en te inspireren bij het integraal ontwerpen, bouwen en beheren van levende gebouwen en hun terreinen. De inhoud van deze handleidingen zijn ook goed toe te passen op onderwijsvastgoed, iets wat nu al gebeurt.

Meervoudig ruimtegebruik

“Mijn verhaal gaat vooral over het vertalen van de groene invulling van de Sustainable Development Goals (SDG's) naar de praktijk”, zegt Van der Leest. “Er zijn inspirerende praktijkvoorbeelden te vinden waar wij lering uit kunnen trekken, denk aan de NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Daar is het schoolplein samen met docenten ontwikkeld tot een groene leerplek en lesmateriaal ineen.” 

Van der Leest is al jaren groot voorstander van een groene invulling van gebouw en omgeving. Natuur maakt ons gezonder, fysiek en mentaal, en die voordelen zijn des te belangrijker in het onderwijs. “Zowel in pauzes als tijdens lessen kun je gebruik maken van het groen”, zegt ze. “Zo pas je meervoudig ruimtegebruik toe in prettige omgevingen.” Zo toont Van der Leest tijdens het seminar ook internationale voorbeelden van bijvoorbeeld moestuinen op schooldaken. Dergelijk meervoudig ruimtegebruik biedt grote kansen met de schaarse ruimte in Nederland.

Groen schoolplein
Inspiratietuin: circulariteit staat centraal. Foto door Snoek Puur Groen

Groene oplossingen grijpen bovendien in op meerdere opgaves. Van der Leest: “Zaken waar je niet vaak aan denkt, zoals geluidshinder, kunnen met groene oplossingen worden verbeterd. En als je dat combineert met bijvoorbeeld groene daken en gevels, kun je ook besparen op de hoeveelheid airco, bouwmateriaal én kun je werken aan je waterzuivering.” Het bijbehorende lesmateriaal verbindt ook meerdere thema’s en opleidingen. “Deskundig onderhoud is een aandachtspunt bij groene oplossingen. Door een groenprofessional te koppelen aan leerlingen, kan de school zelf een rol gaan spelen in het onderhoud. Zo kan het zelfs lesmateriaal worden. Zulke organisatorische processen gebeuren al.”

E-learning

"Veel functies van groen zijn dus goed te combineren, waardoor er ook meer rendement is van de investering. Met deze kennis kan het ambitieniveau van veel onderwijsvastgoed opgeschroefd worden", zegt Van der Leest. Om die kennis over de bühne te krijgen, kan e-learning worden ingezet. “Voor Het Levende Gebouw is lesmateriaal ontwikkeld dat op dit moment voor groen onderwijs wordt gebruikt”, zegt ze. “Dit materiaal is modulair opgebouwd, zodat het ook in te zetten is voor grijs onderwijs en verschillende onderwijslagen. Zo kan men modules uit het materiaal halen om leerlingen aan de slag te laten gaan met de techniekkant van groene daken voor klimaat of juist de meer de menskant met bijvoorbeeld gezond interieurgroen. Dus stel je bent bezig met de vergroening van je school, dan kun je op deze manier ook jouw curriculum daarin meenemen.”

Groen schoolplein
Inspiratietuin: ontmoeten, beleven, ontwikkelen, leren en relaxen. Foto door Snoek Puur Groen

De e-learning modules zijn kant-en-klaar en op themaniveau ingericht, zodat je als leerkracht zelf kunt beslissen wat je belangrijk vindt. De modules bevatten kleine opdrachten en een gezamenlijke eindopdracht, zodat leerlingen naast theorie ook praktijkervaringen opdoen en leren samenwerken in een project. “Het is een brede kennismaking”, zegt Van der Leest, “om bewustwording te creëren over groene mogelijkheden en beroepen van de toekomst.”

Meld je gratis aan

Benieuwd naar meer? Woon dan Van der Leest haar presentatie bij over Het Levende Schoolgebouw op 21 juni tijdens het seminar Circulair schoolontwerp en biobased materialen in de Meshallen in Wijchen. Naast haar presentatie luister je ook naar architect Gert Jan Samsom over Hogeschool Aeres, architect Daan Bruggink over basisschool De Verwondering en meer. Bovendien kun je een rondleiding krijgen door de inspiratiecampus van Eromesmarko; een absolute aanrader!

Seminar 21 juni

Meld je hier aan voor het seminar op 21 juni.
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

4 pijlers om je zintuigen optimaal te prikkelen

20 sep om 10:30 uur

De wereld en ook de bouwsector zijn aan het veranderen. Wie bijvoorbeeld producten aan scholen levert, komt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kindcentrum en sporthal in Cartesius: een blue zone school

19 sep om 07:30 uur

Vlakbij het centrum van Utrecht wordt een nieuwe woonwijk ontwikkeld, een omgeving die geïnspireerd is op de…

Lees verder »

Lekkages Rotterdamse school verholpen

17 sep om 22:59 uur

Het volledig beloopbare dak van een Rotterdamse school vertoonde op veel plekken lekkage. Dit dak is…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen schoolpleinen, maar groene buurtplekken

11 sep om 10:20 uur

Er is een onlosmakelijke verbinding tussen mens en omgeving. Wat die verbinding is, is dikwijls onderhevig aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Extra aandacht én 1 miljard nodig voor onderwijshuisvesting

8 sep om 09:00 uur

Het onderwerp onderwijshuisvesting is te lang doorgeschoven, zei Tweede Kamerlid Mariëlle Paul (VVD) afgelopen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzame & Gezonde Scholen Congres: save the date!

5 sep om 12:01 uur

Over een maand is het al zover: dan is het Duurzame & Gezonde Scholen Congres hét podium voor concrete…

Lees verder »
descriptionArtikel

Schoolpleinen vergroenen op Duurzame Dinsdag

5 sep om 09:24 uur

Het is vandaag Duurzame Dinsdag, een mooi moment voor de lancering van het nieuwe scholenprogramma Trees for…

Lees verder »
descriptionArtikel

De extreme renovatie van MFA Het Zand

4 sep om 09:00 uur
In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn wordt de multifunctionele accommodatie (MFA) Het Zand gerenoveerd. Het project…
Lees verder »

Wat zijn jouw prioriteiten?

Ysbrand  

Om ook de komende jaren onze lezers te voorzien van de informatie die zij zoeken, doen we een inventarisatie naar wensen en behoeften. Jouw prioriteiten, feedback en ideeën worden zeer gewaardeerd!

Heb je vijf minuten?

Geef je feedback en ideeën door

 

/* ActiveCampaign */