Ontwerpprijsvraag biobased en natuurinclusief bouwen in Oirschot van start

dinsdag 18 januari 2022
Stedenbouwkundigen en (landschaps)architecten kunnen zich vanaf 18 januari aanmelden voor deelname aan de openbare ontwerpprijsvraag 'Een nieuwe bouwcultuur - Ontwerpprijsvraag biobased en natuurinclusief bouwen in Oirschot'. Dit is de eerste prijsvraag binnen het programma 'Een nieuwe bouwcultuur', waarmee het College van Rijksadviseurs biobased en natuurinclusief bouwen wil stimuleren. Doel van dit initiatief is om vernieuwing en versnelling samen te laten vallen met de verduurzaming van de woningbouw, waarbij de bouw in balans is met zijn natuurlijke omgeving.

Haalbaar, betaalbaar en schaalbaar

De prijsvraag Een nieuwe bouwcultuur - Ontwerpprijsvraag biobased en natuurinclusief bouwen heeft betrekking op de locatie De Kemmer-Eindhovensedijk in Oirschot. De komende 10-15 jaar is daar plek voor 400 woningen. De gemeente Oirschot roept stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en architecten op om een stedenbouwkundige visie te ontwikkelen die de landschappelijke kwaliteiten versterkt en het beste van de mogelijkheden van biobased en natuurinclusief bouwen benut.

Ook is de gemeente voor een deelgebied op zoek naar inspirerende ontwerpen en businesscases, die laten zien dat biobased en natuurinclusief bouwen haalbaar, betaalbaar en schaalbaar is binnen een duurzame gebiedsontwikkeling.

Aanmelden

Geïnteresseerden kunnen zich uiterlijk maandag 14 februari, 10.00 uur (ochtend) in teamverband aanmelden door inzending van een portfolio, dat bestaat uit bedrijfsmatige gegevens, referentieprojecten en een motivatie voor aanmelding. Deelname aan deze prijsvraag staat open voor teams van stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en architecten. Het staat deelnemende teams vrij om samen te werken met professionals uit andere vakgebieden uit de bouwkolom zoals productontwikkelaars of bouwers. Een selectiecommissie selecteert maximaal vijf portfolio’s. De inzenders hiervan worden uitgenodigd om deel te nemen aan de daadwerkelijke prijsvraag door een inzending te doen. 

Aanmelden voor deze prijsvraag kan via de website van Architectuur Lokaal. Op deze site is alle informatie over de prijsvraag te vinden.

Prijsvraag

De geselecteerde teams worden uitgenodigd om deel te nemen aan de prijsvraag, die plaatsvindt in twee ronden. De eerste ronde heeft het karakter van een ideeënprijsvraag waarin aan de deelnemers wordt gevraagd om een globale stedenbouwkundige en landschappelijke visie in te zenden. Uit de inzendingen selecteert een onafhankelijke vakjury maximaal drie inzendingen die het best beoordeeld worden en brengt hierover advies uit aan de uitschrijver. Elk van de maximaal vijf teams die deelnemen aan de eerste ronde van de prijsvraag ontvangt een tegemoetkoming van € 3.000,00 excl. de door de uitschrijver te vergoeden btw, mits een geldige inzending is gedaan.

In de tweede ronde van de prijsvraag vragen we de drie geselecteerde teams hun visie uit de eerste ronde aan te scherpen en uit te werken in een schetsontwerp voor een deelgebied en gebouw met businesscase. Tot slot presenteren de deelnemers de inzendingen aan de jury. De jury wijst één winnaar aan. Elk team dat deelneemt aan de tweede ronde van de prijsvraag, ontvangt een tegemoetkoming in de kosten van € 25.000,00 excl. de door de uitschrijver te vergoeden btw, mits een geldige inzending is gedaan.

Vervolg

De gemeente Oirschot is van plan om in het vervolg op de prijsvraag een opdracht te verstrekken aan de winnaar om op basis van diens winnende ontwerp een Masterplan op te stellen voor de gebiedsontwikkeling De Kemmer-Eindhovensedijk. Daarnaast kan de winnaar uitgenodigd worden om het plan voor het deelgebied in overleg met de betrokken partners verder te ontwerpen ter voorbereiding van realisatie.

Het vervolg maakt geen onderdeel uit van de prijsvraag. Lees meer over deze prijsvraag op de website van Architectuur Lokaal.

Initiatief

De ontwerpprijsvraag Een nieuwe bouwcultuur - Ontwerpprijsvraag biobased en natuurinclusief bouwen in Oirschot is een initiatief van het College van Rijksadviseurs (CRa). Het initiatief wordt ondersteund door het Ministerie van Binnenlandse Zaken, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Rijksvastgoedbedrijf en Staatsbosbeheer.

De gemeente Oirschot is de uitschrijver van de prijsvraag. Partners zijn Kalliste Woningbouwontwikkeling B.V. en Woonstichting ‘thuis. De uitvoering wordt begeleid door Architectuur Lokaal. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Grootste kalkhennepgevel van Nederland voor gemeente Voorst

27 jun om 08:00 uur
Architectenbureau De Twee Snoeken heeft voor de gemeente Voorst een nieuw gemeentehuis ontworpen met een gevel die…
Lees verder »
descriptionArtikel

Stichting Bouwerzzz verbetert biodiversiteit bij projectlocaties

24 jun om 14:21 uur
De kersverse Stichting Bouwerzzz maakt het mogelijk om lokale natuurprojecten te steunen, als compensatie voor de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samenwerking Synchroon en Vogelbescherming voor natuurinclusief bouwen

22 jun om 09:20 uur
Projectontwikkelaar Synchroon en Vogelbescherming Nederland gaan een driejarige samenwerking aan om een werkwijze…
Lees verder »
descriptionArtikel

Aeres Hogeschool – een grote stap voor groen onderwijs

15 jun om 13:21 uur
Een duurzame onderwijsomgeving begint bij het welzijn en de gezondheid van studenten en medewerkers. Voor BDG…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘70% projecten had gewoon afgebouwd kunnen worden’

9 jun om 13:43 uur
Zestig tot zeventig procent van de projecten die in 2019 tijdens de eerste stikstofcrisis stilvielen, hadden…
Lees verder »
descriptionArtikel

Natuurinclusieve Amstelstroombrug is een feit

3 jun om 09:57 uur
Amsterdam is een nieuwe brug rijker en wel een natuurinclusieve brug. Op 31 mei is de Amstelstroombrug over de…
Lees verder »
descriptionArtikel

'Natuur levert enorme positieve effecten voor het leervermogen van het kind'

24 mei om 11:54 uur
Hoe meer natuur in en om onze gebouwen hoe beter voor ons welzijn, concentratie en productie. Dat zegt Daan…
Lees verder »
descriptionArtikel

De Nederlandse stad in 2120 volgens de WUR

23 mei om 15:09 uur
Drijvende woningen, zelfrijdende auto’s, herten in de uiterwaarden, beekjes met watervallen en groen in plaats van…
Lees verder »