Noodbrief aan politiek: 'Versoepel regels voor herbestemming van leegstand'

dinsdag 12 april 2022
Organisaties roepen de overheid op de juiste randvoorwaarden te creëren om de miljoenen vierkante meters leegstand in Nederland snel te transformeren naar kwalitatieve woningvoorraad.

De opvangcrisis - en ook de wooncrisis - kan voor een groot deel bestreden worden door transformatie van leegstaand vastgoed, maar de regels maken het voor vastgoedeigenaren nu nog te risicovol en de herbestemmingsprocedures duren vaak jaren. Volgens de laatste schattingen van onder meer adviesbureau Capital Value loopt het woningtekort in 2024 op richting 300.000 woningen. “In 2021 stond 39 miljoen vierkante meter vastgoed leeg. Een vlugge rekensom leert dat je daar 270.000 woningen van kunt realiseren. ” Aldus Sebastiaan Hameleers, Gideon en CEO van Respace.

Behoefte aan woonruimte

De brief is een initiatief van Gideon, de beweging van koplopers in de bouw die de transitie in de sector willen versnellen. Het is binnen een dag al door meer dan honderd bedrijven en personen ondertekend, waaronder Bouwbedrijf Van Wijnen, Climate Cleanup Foundation, Maurits Groen en duurzaam BN-er Harm Edens. 

De kern van de brief gaat over de zorgwekkende kloof tussen de miljoenen vierkante meters leegstand die ons land kent en de immense behoefte aan betaalbare woonruimte. Trage procedures maken die kloof alsmaar groter. Als de regels voor herbestemming echter versoepeld worden, kan veel leegstaand vastgoed (zoals kantoorgebouwen, industriële hallen, kerken en gymzalen) relatief snel worden omgebouwd naar degelijke woningen waar vluchtelingen voor korte of langere periode een thuis vinden. Daarmee wordt voorkomen dat zij onnodig lang verblijven in tenten of andere tijdelijke locaties die niet voor wonen geschikt zijn. In ons land verblijven nu al duizenden vluchtelingen in zo’n provisorisch onderkomen.

De oplossing: uitbreiding regelgeving tijdelijke huisvesting 

De inzet is dan ook: kortere procedures en het verlengen van tijdelijke huisvesting in bestaand vastgoed naar 20 jaar. De oplossing daarvoor kan gevonden worden in een reeds bestaande regelgeving. De huidige wetgeving kent in de vorm van de zogenaamde “kruimelgevallenregeling” immers een goed basisinstrument voor de inzet van transformatie-oplossingen voor bestaande gebouwen. ”Een belangrijk  bijkomend voordeel van deze oplossing is dat je dan ook geen panden hoeft te vorderen als overheid en daadwerkelijk kwalitatieve woonvoorraad toevoegt”, stelt Hameleers. 

Aan de markt ligt het in elk geval niet: er bestaan al voldoende bouwmethodes voor transformatie van gebouwen. Al in 2020 is er samen met de toenmalige Rijksbouwmeester Floris Alkemade een duurzaam bouwsysteem ontwikkeld in opdracht van het COA, speciaal voor transformatie van bestaande panden naar humane huisvesting van asielzoekers en andere spoedzoekers. 

Urgentie schreeuwt om daadkracht

Volgens Sebastiaan Hameleers (Gideon en CEO Respace) moeten we nu echt de handen ineenslaan en uit de mouwen steken: ”Al heel lang wordt er aandacht gevraagd voor het oplossen van het woningtekort en het leegstandsprobleem in Nederland. Deze vluchtelingencrisis wakkert nu de noodzaak aan om leegstaand vastgoed op een goede manier in te zetten. De markt staat in de startblokken, en we roepen nu de landelijke politiek, lokale overheden en pandeigenaren op om samen de strijd aan te gaan met de huidige inhumane situatie. De proportie ervan is zo enorm, we moeten dit nú doen! ”

Oproep: onderteken mee!

De Gideon beweging roept elke ondernemer en/of bedrijf die deze noodkreet onderschrijven op om hun brief aan de Tweede Kamer te ondertekenen en daarmee bij te dragen aan een snellere, humane opvang van vluchtelingen. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

ZuidHaven in Scheveningen gereed

30 jun om 08:00 uur
ZuidHaven is opgeleverd en bewoond. Daarmee is het tweede deel van plan De Zuid aan de Scheveningse haven gereed…
Lees verder »
descriptionArtikel

VORM lanceert met initiatief BuurtBoost circulaire woonoplossing

28 jun om 08:00 uur
Bouwende projectontwikkelaar VORM heeft vanuit initiatief BuurtBoost een modulaire woonoplossing gelanceerd: de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Kabinet investeert 1,2 miljard in infrastructuur voor het sneller bouwen van 135.000 nieuwe woningen

27 jun om 10:00 uur
Het kabinet heeft voor de komende 10 jaar € 7,5 miljard beschikbaar gesteld voor het bereikbaar maken van nieuwe…
Lees verder »
descriptionArtikel

De Droogbak, een samensmelting van heden en verleden

22 jun om 09:12 uur
Het beeldbepalende 19e-eeuwse kantoorgebouw de Droogbak, naast het Amsterdamse Centraal Station, heeft de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Centraal Beheer-gebouw in Apeldoorn wordt startpunt nieuwe woonwijk

20 jun om 11:52 uur
Het Centraal Beheer-gebouw van architect Herman Hertzberger in Apeldoorn is een begrip: het kantoor wordt alom…
Lees verder »

Oplossingen voor de woningbouw

17 jun om 10:41 uur
Bij een (energetische) renovatie of het (planmatig/meerjarig) onderhoud in de woningbouw staat het belang van de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Rotterdamse studenten in finale SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge

13 jun om 12:34 uur
Rotterdamse derdejaars mbo-bouwkundestudenten van Techniek College Rotterdam staan op 15 juni in de finale van de…
Lees verder »
descriptionArtikel

'We bouwen een toren die niet bestaat'

10 jun om 08:23 uur
Op het Suikerterrein in Groningen wordt na de bouwvak gestart met de voorbereidende bouwwerkzaamheden voor de…
Lees verder »